04-08-2021 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Holland’s next trailbuilder

Daan (17) bouwt zijn eigen mountainbikeparcours 

Nieuwsitems en krantenkoppen reppen momenteel regelmatig over de zware tijden voor jongeren. Iets wat voorbij lijkt te gaan aan de zeventienjarige Daan als hij met een kruiwagen vol gereedschap over het land van zijn opa loopt. Op weg naar zijn eigen mountainbikeparcours. 

Parcours builder Daan

Tijdens een familievakantie in Winterberg, waarbij een dag bikepark op het programma staat, raakt Daan geïnspireerd door de mooie trails en features die hij daar ziet. Eenmaal thuis vraagt hij aan zijn ouders of hij in de de achtertuin een wallride mag bouwen. Zijn vader heeft een bouwbedrijf en heeft genoeg materiaal waarmee hij kan gaan experimenteren. Het resultaat is een houten stellage met overlappende planken. En het is stevig genoeg om overheen te rijden. Dit succes smaakt naar meer en Daan bedenkt een aantal wilde plannen. Zijn ouders zijn er iets minder blij mee, zij zien hun tuin in een mini-bikepark veranderen.  

Daan is afgestudeerd in 2020. Het controversiële jaar voor studenten. ‘Ineens’ had hij zijn diploma en kon hij de zomervakantie in. Waar veel leeftijdgenoten moeite hadden met het vinden van een dagelijks ritme, was Daan steeds vaker te vinden in het bos van zijn opa. Die had gezien dat Daan veel plezier haalde uit het bedenken en bouwen van mountainbikefeatures. Het overgroeide Brabantse bos met een vervallen caravan in het midden wordt al jaren niet meer gebruikt. Op die plek mag hij zijn ideeën uitvoeren. En dat laat Daan zich geen tweede keer zeggen. 

Graven geblazen

Daan begint met een globaal plan. Er liggen licht glooiende plekjes, zodat er in potentie een paar meter hoogteverschil gecreëerd kan worden. Na een aantal dagen wildgroei snoeien gaat de eerste schep erin. Al het werk dat wordt gedaan is pure mankracht, er komt geen graafmachine aan te pas. Eerst verwijdert hij de toplaag, daarna wordt de trail geshaped en platgeslagen met een schep. Hij laat geen enkele mogelijkheid onbenut om het parcours zo uitdagend mogelijk te maken. Rechte stukken worden pumptrack, een omgevallen boomstam wordt een obstakel en hoogteverschil wordt vergroot door diepe kuilen uit te graven. 

Parcours builder Daan

De progressie en kennis zijn duidelijk terug te zien in het parcours. De eerste brug die hij samen met zijn vader bouwde bestond uit oude deuren en kozijnen. Niet heel stevig, maar het werkte wel. Het inzicht is hier wel gelijk zichtbaar, want Daan heeft de brug gecombineerd met een roller en een kombocht. De flow is heerlijk! Een stuk verder in het bos zien we de tweede brug. Deze is een paar maanden later gebouwd en ziet er steviger uit. 

Natuurlijk hout zorgt voor versteviging (en is meer wenselijk dan geverfd hout) en kippengaas zorgt voor grip tijdens het rijden. De grootste brug staat op het hoogstgelegen stuk en doet er daardoor nog twee extra meters bovenop. ‘Op deze lijn ga je in totaal vijf meter naar beneden’, zegt Daan met grote trots. 

Buurman 

Dat hij niet zomaar wat doet, blijkt uit de uitleg die hij geeft over de aanleg van rollers. Hij geeft aan dat hij twee keer de fietslengte een fijne afstand vindt. De Grande Finale van dit rondje is een anderhalve meter hoge table jump. Daarvoor ligt een diepe kuil en de jumps die je daar kunt maken zijn heerlijk! Hij vertelt dat de onderste laag uit humus bestaat, daarbovenop ligt hout en de toplaag bestaat uit zand. En de take-off, die is aangesterkt met zwart zand. 

Parcours builder Daan

Dit zand blijf goed vochtig en hard. Geen halve maatregelen, dat blijkt wel. Terwijl Daans parcours steeds grotere vormen aanneemt, kijkt de buurman met verbazing mee. Het aangrenzende land heeft momenteel geen bestemming en hij biedt Daan aan om zijn parcours daarop uit te breiden. Hij krijgt carte blanche. Met twee handen grijpt de jonge trailbuilder deze kans aan. Dit bos heeft een ander karakter dan dat van zijn opa. Het landschap golft iets meer en de aanwezige naaldbomen staan iets verder uit elkaar, waardoor het meer ‘open’ is. Met alle opgedane kennis, zijn motivatie en natuurlijk zeeën van tijd liggen er binnen de kortste keren honderden meters aan singletrack. Ook hier wordt elke hoogtemeter efficiënt benut.

Aan alles is gedacht

Als een vakman vertelt hij over de afwatering die hij heeft aangelegd. Na een flinke regenbui gaat hij kijken waar er watervorming ontstaat. In de binnenbocht graaft hij dan een kuil waar het water heen kan. Het zand dat overblijft wordt weer gebruikt om de bocht op te hogen. ‘Je wilt de afwatering niet boven in een bocht, dan is de kans groter dat je erin rijdt’, aldus de specialist.

Parcours builder Daan

In het uiterste puntje van het stuk grond ligt het meest imposante bouwwerk dat hij tot nu toe heeft gerealiseerd. Twee grote drops, gemaakt van gekapte bomen, met een hoogte van 50 en 100 centimeter. De langste heeft een lengte van ongeveer tien meter en bevat honderd stammetjes. Na de drop daal je zo’n vier meter af om vervolgens een tafel van anderhalve meter hoog te jumpen! Dit stuk is een genot om naar te kijken en nog leuker om te rijden. 

Openbaar? 

De beleving van het parcours is intens! Je zit geen moment stil en er zit in elke hoek wel een uitdagend stuk. Op het moment van schrijven is het parcours 1,7 kilometer lang, maar als het blad bij jullie op de mat ligt, dan zitten er ongetwijfeld alweer tientallen meters aan vast. De ongebruikte stukken land en omliggende percelen liggen wat Daan betreft vol mogelijkheden. ‘Als het aan mij ligt, ben ik nog lang niet klaar.’ 

Of zijn parcours ooit openbaar wordt, dat durft hij niet te zeggen. Het lijkt hem geweldig om andere mensen te zien genieten op zijn bouwwerk, maar hij is zich bewust van zaken als verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Wij denken dat hij daar wel uit gaat komen, want als je dit al op je zeventiende voor elkaar krijgt, dan kunnen wij alleen maar zeggen dat we vertrouwen hebben in de toekomst van dit mountainbikeparcours! 

Parcours builder Daan

Tekst en foto’s: André Deunhouwer


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk opRidersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van