18-04-2013 - Kitesurfen, Nieuws

Hooked Keert 8 en 9 Juni terug op het strand van Workum

Kitesurfen is leuk, maar wat doe je als er geen wind is? Ron van der Staay en Matthijs Kalsbeek kwamen met een oplossing: Hooked-event. Tijdens dit tweedaagse evenement kun je kitesurfen, BMX’en, slacklinen en SUP’en terwijl je luistert naar goede muziek en geniet van de goede sfeer. Hooked is een evenement met een missie.

Tekst: Rosa van Straten
Foto’s: Ydwer van der Heide 

Het strand van het Friese Workum wordt op 8 en 9 juni omgetoverd tot één groot extreme sports-paradijs. Ron van der Staaij en Matthijs Kalsbeek organiseren in het tweede weekend van juni voor de derde keer op rij Hooked-event. Het project begon voor Matthijs als een initiatief om studiepunten te verdienen voor zijn opleiding Sportmanagement, maar inmiddels is Hooked uitgegroeid tot een tweedaags evenement waar muziek, extreme sporten en kunst samenkomen. “Drie jaar geleden was ons allereerste idee om een gesponsord evenement te organiseren voor merken als Blade en Xenon”, vertelt Matthijs, “maar we vroegen ons meteen af wat we dan zouden doen als er geen wind is.” Kalsbeek en Van der Staay beseften dat zij zich in dat opzicht konden onderscheiden van andere evenementen. Wind of geen wind, Hooked is een feestje voor iedereen.

Foto: Maik Jungrichter

Tijdens het bespreken van de hoofdthema’s, wordt duidelijk waarom Hooked ook een feestje is als de wind uit blijft. Kitesurfen is maar één van de vier onderdelen die de boventoon voeren tijdens het event. Is er geen wind of heb je zin in afwisseling? Probeer dan je balans te houden op één van de slacklines waarmee de Nederlands Kampioen Slacklining clinics geeft of schrijf je in voor de Stand Up Paddle beachrace. Net als vorig jaar is ook het BMX’en weer een onderdeel van het evenement en de Bigairbag zal daar niet bij ontbreken. Zeker is dat je het hele weekend wordt uitgenodigd om de extreme sporten zelf te proberen.

Hooked is dus meer dan kitesurfen alleen, maar als kiter zit je bij Hooked-Event zeker op de juiste plek. Het is een lowbudget-evenement waar je voor weinig geld twee hele leuke dagen kunt beleven. “Hooked is een feestje met elkaar”, vindt Matthijs, “want je komt er veel bekenden tegen. De nieuwste materialen liggen voor je klaar op het strand om getest te worden en Airush zorgt op zaterdag voor een spectaculair feest waar iedereen naartoe kan komen, want Hooked heeft een camping waar je voor vijftien euro je tentje opzet.”

Boost
Inmiddels organiseren Ron en Matthijs Hooked al voor de derde keer en neemt het event steeds grotere vormen aan. “Echt nieuw dit jaar is dat het officiële Nederlandse Studentenkampioenschap Kitesurfen een onderdeel van Hooked is geworden. Iedere student die kan kiten mag eraan meedoen”, vertelt Ron die dit als één van de mooiste aanwinsten voor het evenement ziet. Organisatorisch gezien krijgt Hooked ook een boost. “Het is tijd voor om het evenement professioneler te presenteren. We willen een strakker programma en een betere afbakening in de sporten.” Toch kunnen Kalsbeek en Van der Staay zich niet voorstellen dat hun evenement tot in de puntjes georganiseerd is. “De charme van Hooked blijft een beetje dat er een relaxte sfeer hangt doordat we ook af en toe improviseren”, aldus Ron.

Hoewel Ron en Matthijs veel extreme sporten aan Hooked weten te verbinden, is dit niet het enige waar je als bezoeker op af hoeft te komen. Vorige jaren draaide er al muziek tijdens het festival, maar dit jaar wordt Hooked uitgebreid met een kamerbandje op het strand. Volgens Ron is dit heel bijzonder. “We organiseren het evenement naast een natuurgebied en de natuur anno 2000 is redelijk beperkend voor een evenement als Hooked.” Het liefst wil Ron ook kunst een grotere plek geven binnen het evenement: “Ik hoop echt dat mensen die vette dingen doen op het gebied van kunst zich bij ons melden.” “Vorig jaar is al het afval na afloop van Hooked verzameld. Misschien kunnen we daar dit jaar een kunstproject mee starten”, vult Matthijs aan.

Met een professionelere aanpak van het evenement hopen Ron en Matthijs dit jaar minstens vijfduizend bezoekers te trekken. Daarmee moet meteen het doel om duizend mensen aan het bewegen te krijgen worden behaald. Die duizend mensen hoeven zeker geen ervaren sporters te zijn. “We hopen dat kite- en windsurfers onervaren familieleden en vrienden meenemen, want zij kunnen voor een goedkoop tarief de sporten beter leren kennen”, vertelt Ron, “dat is natuurlijk ideaal voor als je zelf geen tijd of expertise  hebt om anderen te leren kitesurfen.”

Drive
Extreme sporten hebben een groot aandeel in Hooked-Event, maar bekendheid geven aan deze sporten is niet het enige doel van de twee Friezen. Samen streven ze ernaar om een relaxte sfeer neer te zetten tijdens het festival. Een sfeer die iedere surfer volgens Matthijs wel moet kennen. “Wij halen zelf zoveel geluk uit het surfen en dat geluk willen we overbrengen op andere mensen”, verklaart hij. Volgens Ron zit die surfvibe niet alleen in het surfen zelf. “Ook BMX’ers en Slackliners kennen dat gevoel: relaxed, niet te moeilijk en genieten. Dat is meteen de kracht van Hooked. We willen bezoekers een gave tijd meegeven en of dat met kitesurfen, windsurfen, slacklinen of BMX’en is; dat onderscheid is niet belangrijk.”

Daarnaast wordt ook duidelijk dat Ron een groter doel heeft dat hij met Hooked wil bereiken. “Ik wil kitesurfen groter maken en de gave mogelijkheden die veel locaties bieden daarvoor gebruiken.” Het gaat er bij Ron niet in dat kitesurfen nu nog maar op weinig plekken wordt toegestaan. “Voor een crossbaan mag een bos worden platgelegd, maar kitesurfers die totaal groen zijn moeten wijken voor alle natuur.” Met het evenement wil Ron meer body geven aan zijn sport en overheidsinstanties laten zien hoe mooi het kitesurfen samengaat met andere duurzame sporten. “Hoe meer wij evenementen als Hooked organiseren, hoe meer mensen zich achter ons scharen omdat ze zien hoe vet het is. Als wij veel mensen enthousiast kunnen maken voor het kitesurfen, kunnen wij een klankbord zijn voor de sport en misschien met een grotere vinger in de pap roeren.”

Kies je voor Hooked, dan kies je niet alleen voor een onvergetelijk weekend vol extreme sporten en muziek, maar steun je Ron ook nog eens in zijn missie het kitesurfen meer bekendheid te geven. Iedereen is welkom om de surfvibe tijdens het evenement te ervaren. Voor degenen die vorig jaar ook zijn geweest: dit jaar belooft Ron een vetter feest, betere catering en meer sporten waaraan je zelf kunt deelnemen. Alles bij elkaar lijkt Hooked-event een vooruitstrevende formule die gelijk begint te staan aan een groot succes.

Hooked-Event
8 en 9 juni 2013
Clinics vanaf €10,-
Workum beach
facebook.com/HookedEvent
www.Hooked-event.nl

 van