23-05-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Tips & Tricks

How 2 180 POP SHOVE-IT

De 180 pop shove-it is een interessante basistrick voor iedereen die ook met een waveboard op vlak water wil freestylen. De truc vindt zijn oorsprong in het skateboarden en vraagt naast vliegercontrole ook een goede voetcoördinatie. Je kunt deze trick later uitbreiden naar een 360 pop shove-it.

STAP 1 DRUK OPBOUWEN
Zoals bij iedere sprong – met of zonder straps – moet je om los te komen eerst druk opbouwen door de rail van het board in het water te drukken en aan te kanten. Hiermee bouw je druk op in de lijnen en deze spanning gebruik je om los te komen van het water.

STAP 2 VAARSNELHEID
Begin de truc met een lage tot medium vaarsnelheid, net genoeg om nog wat voorwaartse snelheid te behouden als je uit de truc komt. Als er chop of kleine golven in de buurt zijn kun je deze als kicker gebruiken voor een soepele afzet.

STAP 3 DE AFZET
Houd tijdens het aankanten je kite onder een hoek van 45 graden en gebruik je tenen om het board tegen de wind in te draaien. Het board zal daarop weerstand geven tegen de onderkant van je voe- ten en deze weerstand kun je gebruiken om de rotatie van het board te starten. Je start de spin van het board door met je achterste voet het board onder jezelf weg te vegen. Je voorste voet kun je op dezelfde plaats houden zodat je contact met het board houdt.

STAP 4 BLIJVEN KIJKEN
Blijf tijdens de hele trick naar het board kijken. Je wilt het board slechts 180 graden draaien en de hoeveelheid kick die je het board bij de afzet hebt gegeven, bepaalt hoe snel en hoog je gaat. Deze hoogte en snelheid varieert per keer dus je wilt het board goed in de gaten blijven houden zodat je de rotatie op het juiste moment kunt beëindigen.

STAP 5 BOARD AAN JE VOETEN
Zorg, voor je landt, dat je je voeten beide tegen het deck van het board aan zet – dit keer dichter bij de neus van het board (de nieuwe ‘achter- kant’) – en buig je knieën zodat je de landing op kunt vangen.

STAP 6 DE LANDING
Houd nog steeds je ogen op het water gericht, je wilt de landing kunnen spotten. Probeer je voet op de juiste plaats- iets verder achter op het board- te houden en absorbeer de landing door diep door je knieën te buigen

STAP 7 WEGVAREN
Omdat je na de landing van een 180 pop shove-it met de achterkant van het board naar voren vaart, zijn er verschillende mogelijkheden om na de trick verder te varen. Je kunt de rotatie verder afmaken, door zelf onder je bar door te draaien (een ‘ole’) of je kunt wachten tot de vinnen weer grip krijgen en het board dankzij deze weerstand vanzelf weer omdraait. Je kunt vervolgens toeside verder varen, gijpen of snel overstappen en in dezelfde richting doorvaren.

TRICK TIP!
Je hoeft niet snel te varen om deze trick uit te voeren. Meer dan bij andere freestyle tricks komt het bij de 180 pop shove-it meer op boardcontrole dan op explosieve pop aan.

Denk bij deze truc goed aan je eigen veiligheid. Draag geen boardleash, want het board kan gemeen terugschieten en gevaarlijke situaties veroorzaken. Kijk uit voor de scherpe vinnen van je board: je loopt kans dat je het board met de vinnen naar boven landt. Mocht dit het geval zijn, trek dan je voeten naar binnen en stuur je kite verder weg van je board.

Dit artikel is afkomstig uit Access #2, 2015, deze is te bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen. Ben je geinteresseerd in meer tips and tricks bestel dan de Progression series in onze webshop!

 van