How 2 Air Turn

Strapless tricks kun je het best oefenen op vlak water. Deze truc is een leuke om te leren wanneer je iets verder gevorderd bent en al lekker kunt rondvaren op je strapless surfboard. Boardcontrole is essentieel want wanneer je de wind onder je board houdt, blijft hij aan je voeten voor je grab. Wil jij meer van deze trucs leren? Klik dan hier voor de nieuwste uitgave van Access.

Tekst: Lisa van den Dool Beeld: Alex Reese Rijder: Airton Cozzolino Lopes

STAP 1 VOORBEREIDING

Kom toeside aanvaren met een flinke snelheid. Wanneer je te langzaam gaat, pop je niet hoog genoeg of maak je je rondje niet af. Sta met je voeten ver uit elkaar op het board en stuur je board tegen de wind in totdat je hem grabbed. Als je je board teveel met de wind mee stuurt tijdens de take-off waait hij onder je vandaan.

STAP 2 AANKANTEN

Stuur je kite met je achterste hand iets in, richting twaalf uur. Hou je bar in het midden beet, met de depowerlijn tussen je vingers zodat je straks niet per ongeluk de kite te hard stuurt tijdens de draai. Leun naar achteren en zet het gewicht agressief op je achterste voet. Hierbij strek je je voorste been. Dit zorgt ervoor dat de tip loskomt van het water.

STAP 3 TAKE-OFF

De voorkant van je board komt nu uit het water. Hou je benen ingetrokken om het board bij je in de buurt te houden. Grab het board mute, dus met je voorste hand aan de toeside van het board tussen je voeten in. Je kite staat nu op twaalf uur en de bar is aangetrokken. Nu je in de lucht hangt is het tijd om te draaien.

STAP 4 DOORDRAAIEN

Kijk over je schouder in je nieuwe vaarrichting om de draai in te zetten. Nu is het enkel nog een kwestie van doordraaien en sturen. Trek allebei je benen in en hou je tenen tegen het board aan. Zo kun je makkelijk je voeten weer terugzetten op het board. Stuur de kite lichtjes in de nieuwe vaarrichting.

STAP 5 GEWICHT VERPLAATSEN

Net voor de landing gebruik je je voeten om het board downwind te laten wijzen. Bij de landing raakt de neus van het board het water als eerst. Zet weinig druk op het board, zodat hij geen water hapt. Buig beide benen bij de landing en blijf kijken in de richting van je nieuwe vaarkoers.

STAP 6 INSTUREN

Strek je voorste been wat meer dan je achterste zodra het board voor de wind in het water ligt. Stuur de kite in om weer lekker op snelheid te komen. Je kan nu heelside je weg vervolgen in je nieuwe vaarrichting.

Dit artikel over Air turn is afkomstig uit Access #1 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van