07-12-2015 - Kitesurfen, Nieuws

How 2: Dark Slide

De dark slide is een coole trick voor kiters van verschillende niveaus. Je zult de pro’s vaak genoeg een dark slide zien maken wanneer ze lekker aan het spelen zijn, maar de trick is ook goed te doen voor wie ingehaakt kan springen en een goede vliegercontrole heeft. Deze keer laat Christian Harris een one handed dark slide zien met één hand aan de bar en één hand op zijn vinnen.

tekst_Lisette Blankestijn beeld_Karine Nativel rijder_Christian Harris

STAP 1 DE AFZET

Zoek een mooi vlak stukje water om de truuk op uit te voeren. Hoe minder hobbels op het water des te vloeiender kun je de dark slide uitvoeren. Houd je kite op een positie van 11 of 1 uur terwijl je met veel snelheid vaart. Je begint de truc door relatief recht op te staan, je hoeft niet aan te kanten.

STAP 2 DE POP

Stuur je kite langzaam naar twaalf uur. Zodra je voelt dat de vlieger je op begint te tillen, pop je lichtjes zodat je los komt van het water. Dit is niet dezelfde pop die je gebruikt voor wakestyle tricks, waarbij je hard aankant en een dood moment (rust) in de lijnen ervaart. Je wilt met de pop voor een dark slide slechts lichtjes los komen (opgetild worden) en de constante lift van de vlieger behouden.

STAP 3 IN DE SLIDE

Zodra je los komt van het water laat je je voorover ‘vallen’ en hang je met je volle gewicht in de trapeze.

STAP 4 DE SLIDE

Sleep de achterkant van je board door het water, terwijl je met je voorste hand de rand (of je vinnen) van je board vast pakt. Omdat je nu alleen nog met je achterste hand de kite bestuurt, helpt dit je om overtuigend, en in een vloeiende beweging, de kite in een loop te sturen. Je maakt de truc stijlvoller door je achterste been te strekken terwijl de achterkant van het board oppervlakkig over het water sleept. Je voorste been trek je in, zodat het board volledig omgekeerd over het water scheert en je aan de achterkant niet te veel weerstand hebt.

Access_2014_num4

STAP 5 EEN KITELOOP

Blijf – ook nadat je kite de 12 uurs positie heeft bereikt – met je achterste hand aan de bar trekken. Je kite begint nu aan een kiteloop die de benodigde snelheid genereert om je ook weer uit de slide te trekken. Schrik niet van de extra kracht die er op je trapeze komt te staan, deze is zeer welkom om de trick met succes te voltooien. Stop in ieder geval nooit met sturen midden in een loop. Blijf stug doorsturen tot de kite rond is en weer bijna boven in het windvenster is. Hoe langzamer je de kite loopt (en hoe groter de afstand die je kite in de loop af legt), des te langer kun je je laten slepen. Begin met een klein loopje en bouw deze uit naar steeds grotere en langzamere kiteloops, waarbij je net niet het water met je kite raakt.

STAP 6 UIT DE SLIDE

Zodra de kite weer bijna boven in het windvenster is, zul je weer wat meer lift in plaats van voorwaartse snelheid ervaren. Zet dan beide handen weer aan de bar. Gebruik de lift om je weer op te trekken uit het water en trek je beide benen in. Tijdens de lift draai je (met ingetrokken benen) je board weer in zijn normale (non-inverted) positie en maak je je klaar voor de landing.

STAP 7 DE LANDING

Spot je landing, vang de landing op door je knieën te buigen, en vaar in een downwind richting verder. Je kunt de dark slide doorvaren in dezelfde vaarrichting, of van koers wijzigen door de dark slide als transition te gebruiken. Wanneer je de transition doet, stuur je de kite na de loop (over 12 uur) door in je nieuwe vaarrichting. Wil je dezelfde koers behouden, dan hoef je de vlieger uit de loop niet helemaal tot 12 uur te laten klimmen, maar kun je al eerder wegvaren.

TRICK TIP!

Trim je kite voordat je aan de dark slide begint. Het liefst heb je zo veel druk in de vlieger dat je een beetje gelift wordt wanneer je de bar half aantrekt. Dit komt goed van pas bij de pop, waarbij je een beetje lift uit het aantrekken van de bar kunt halen en niet hard af wilt zetten. Ook wanneer je uit de slide komt is het fijn om opgetild te worden door het laatste stukje power uit je bar te halen.

Dit artikel is afkomstig uit Access #3 2014, deze is te bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.

 van