21-09-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

How 2 kiteloop late backroll

Prorider Giel Vlugt (what’s in a name!) geeft jou de ins en outs van zijn meest adrenaline-verhogende trick. ‘Als je de basics onder de knie hebt, is het vooral nog een mind game.’


Mijn hartslag pompt rond de 160 bpm, de wind schreeuwt in mijn oren, opstuivend water vliegt in mijn ogen en maakt het moeilijk om te zien waar ik precies vaar. Bij elke afzet, onafhankelijk van een goede of slechte timing zit ik telkens minimaal 10 meter hoog. Adrenaline komt zowat mijn oren uit als ik de kite in een kiteloop trek. Ik heb al vaker een late backroll getrokken maar de eerste van de sessie blijft voor mij net zo angstaanjagend als de eerste late backroll ooit.
 
Voor mij is dit een van de moeilijkste tricks als het om het mentale aspect gaat. Je zet af, ziet de kite in een lage kiteloop vliegen, je besluit om jezelf naar voren te gooien en vervolgens recht omhoog de lucht in te kijken. Als resultaat hang je midden in de kiteloop compleet verkeerd om in de lucht. Dat is best intens.

Als de kite ergens rond 12 hangt als je de late backroll uitkomt kan ik je vrijwel garanderen dat je deze landt. De lichaamsbeweging, de techniek of de kite controle is niet wat deze trick zo lastig maakt. De voorafgaande fysieke, maar vooral mentale voorbereiding is cruciaal en zorgt ervoor dat je deze trick in no time onder controle hebt. 
 
Hoe bereid ik mezelf fysiek voor? 
Het is belangrijk om comfortabel te zijn in je kiteloops. Ik ben van mening dat je zonder problemen gecontroleerde kiteloops moet kunnen uitvoeren op ongeveer 10 meter hoogte. Daarbij is het van belang om aan beide kanten te kunnen downloopen om ervoor te zorgen dat je altijd veilig landt. Hetgeen dat vele riders tegenhoudt of afremt zijn blessures. Dus veiligheid en controle zijn sleutel! Comfortabel in de lucht hangen en kiteloops gooien zijn uiteraard de beste voorbereiding en het bouwt vertrouwen wat je vervolgens helpt voor het mentale gedeelte. 
 
Hoe bereid ik mezelf mentaal voor? 
Vertrouwen is wat je over de drempel helpt voor deze move. Je weet ondertussen dat je de hoog kan springen, de kite gecontroleerd kan laten loopen en dat de landing soepel verloopt of de kite nu links of rechts in het windvenster hangt. Je voelt dat de condities jouw move matchen en dat het enige wat je tegenhoudt jijzelf bent. Time to be a hero! Je hartslag gaat omhoog, je focus is groter dan ooit tevoren en je besluit om ervoor te gaan. Je vaart naar de spot waar je af wil zetten, zet af, begint de loop en nu… moet je er ook helemaal voor gaan. 

Twijfel is geen optie want op het moment dat je de trick inzet ga je er met 100% voor. Je zult zien dat wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen, je de eerste misschien niet landt maar dat je er in ieder geval erg dichtbij was. Als je deze move eenmaal landt wil je niet anders meer, dat beloof ik.
 
De meeste riders vinden het al lang niet eng of spannend meer om deze trick uit te voeren. Vaak is het voor hen dan wel spannend om bijvoorbeeld een ‘boogieloop’ uit te voeren wat dan voor mij weer minder spannend is. Dus als jij denkt dat riders geen angst kennen, heb je het hoogstwaarschijnlijk mis. Maar door fysieke en mentale voorbereiding bouw je het vertrouwen dat je nodig hebt om de kiteloop late backroll keer op keer en succesvol te gooien en natuurlijk te landen. 

Deze how 2 over ‘’llyas Knauf” komt uit Access #2 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van