02-10-2018 - Kitesurfen, Tips & Tricks

How 2: Slim chance foil

De slim chance is een inverted front roll met een backside 360° spin. Deze gepowerde en stijlvolle trick is voor gevorderde riders en borduurt voort op de s-bend. Ik raad je aan om voordat je aan de slim chance begint eerst de s-bend onder de knie te hebben. Doe je hem op een foil dan kun je rekenen op bewonderende blikken!


STAP 1 VOORBEREIDING

Kom met snelheid aanvaren en ga even downwind om de druk van je trapeze af te halen. Dit helpt je bij het uithaken en het zet de kite op de juiste plaats in het windvenster. Zet je handen zo dicht mogelijk op het midden van de bar zodat je niet per ongeluk je kite stuurt tijdens de trick. Span je spieren aan en let’s roll!

STAP 2 AANKANTEN

Hou je kite op een hoek van 45 graden en wacht niet te lang met poppen. Je kunt het best je ellebogen gebogen houden bij het uithaken, dit helpt je een goede edge te behouden. Edge hard voor een explosieve take-off, dit helpt je bij het inverten van je lichaam.

STAP 3 TAKE-OFF

Je zet de trick in zoals bij een s-bend. Tijdens de pop buig je je voorste been en strek je je achterste been. Op een twintip hou je je lichaam recht tot alleen de tail van het board het water nog raakt. Daarna zet je een voorwaartse rotatie in. Wacht dus even voordat je de rotatie inzet om een hogere sprong te maken. Wanneer je deze trick uitvoert op een foil zet je de draai in wanneer de vleugel van de foil uit het water is.


 

STAP 4 DE FRONT ROLL

Trek je voorste schouder in en draai je hoofd over je achterste schouder zodat je lichaam een voorwaartse rotatie maakt. Trek de bar hard richting je achterste heup. Des te meer inverted je gaat, hoe makkelijker het is om de bar te passen.

STAP 5 DE PASS

Als de bar bij je heup is gooi je je hoofd in de tegenovergestelde richting om de draai in te zetten. Dit is het moment om de bar te pasen. Het is belangrijk dat je kite niet te hoog staat, want dan wordt het lastig om de bar over te geven. Laat met je voorste hand de bar los en pass de bar achter je rug langs.

STAP 6 DE LANDING

Na de pass wijs je met je met de neus van je board downwind. Buig vervolgens je knieën bij het landen om de schok te verkleinen. Pak de bar weer met beide handen vast en vaar weg.


 

TRICK TIP

Als je de bar mist bij de pass komt dit bijna altijd doordat je kite te hoog staat. Dan is het moeilijk om hard te poppen en als dat al lukt, trekt je kite tijdens de pass de bar omhoog en buiten je bereik. Push jezelf om de kite laag genoeg te zetten tussen 10 en 11 uur.


Beeld: Cabrinha

Tekst: Lisa van Dool


Dit artikel is afkomstig uit Access #2 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van