09-09-2021 - Windsurfen, Leesvoer

How to basic gijp

Het planeren gaat steeds beter en je krijgt zelfs het idee dat je controle hebt terwijl je met 40 km/u over het water knalt. Hoog tijd om planerend een gijp in te zetten!

De doorgeplaneerde gijp is een move die menig windsurfer doet watertanden. En hoewel hij zeker niet makkelijk is, ligt hij ook binnen jouw bereik! Om uiteindelijk op snelheid door de gijp heen te kunnen glijden is het belangrijk om te beginnen met de basis: de juiste plaatsing van de voeten, een goede zeilhandling en het slim overpakken van de giek. Als je dit goed beheerst ben je al een heel eind op weg.

Planerende gijp versus niet planerende gijp

Grote kans dat je vroeger weleens een gijp hebt gemaakt op een deur. Het grootste verschil met die deur en je moderne freerideboardje is dat je nu de bocht om gaat sturen met behulp van boardsturing. Dit werkt hetzelfde als bij een snowboard of skateboard: als je de rechterzijde van je board iets in het water duwt, dan maakt je board ook een bocht naar rechts, en vice versa! Als je niet planeert heeft boardsturing geen nut – behalve als je af wilt koelen in het water. Daarom maak je als je niet-planerend wilt sturen of draaien gebruik van zeilsturing. Dat is het grootste verschil tussen deze twee soorten gijpen. Hoe harder je gaat, hoe meer je kunt carven en in de bocht kunt hangen, en hoe sneller je dus ook door de gijp kunt gaan.

Materiaal

Om je eerste stappen naar een snelle gijp te maken is een grote freerider erg fijn. Ik sta hier op een Fanatic Gecko HRS 122, een plank die vooral heel makkelijk vaart. Ideaal dus om te leren gijpen! Het is fijn als het zeil licht is en geen cambers heeft, dan roteert het beter. Een oppervlak van rond de 6 vierkante meter is mooi. Hier stond er een aardig windje en surfte ik met een Duotone Super Star 5,0; een heerlijk licht freeridezeil.

Voorbereiding

Voordat je aan deze nieuwe uitdaging begint moet je gecontroleerd in de voetbanden en trapeze kunnen planeren. Hoe vlakker het water, hoe makkelijker. Dus als je ergens langs een mooi strekdammetje kunt gijpen is dat ideaal.

Carven maar!

1

Zorg dat je met goede snelheid komt aanvaren. Kijk even rond of je de ruimte hebt en pak je achterste hand wat verder naar achter op de giek. Stuur langzaam iets meer naar ruime wind. Je hoeft hier nog niet te carven; je kunt dus in de voetbanden en in de trapeze blijven. Stuur iets van de wind af zoals je ook zou doen als je voor een andere surfer moet uitwijken. Dus iets meer rechtop staan en de rail aan lijzijde een heel klein beetje in het water drukken.

2

Haak uit de trapeze, haal je achterste voet uit de voetband en zet hem aan lij op de rail.

3

Belangrijk is dat je je zeil de hele tijd dicht blijft trekken terwijl je langzaam ‘in de bocht’ gaat hangen. De rail aan lijzijde duw je in het water.

4

Als je bijna voor de wind bent ‘open’ je het zeil. De voet die nog in de voorste voetband zat draait er nu uit en plaats je midden op het board.

5

De voet die op de rail stond plaats je nu tegen de mastvoet aan. Je voeten staan nu al goed om na je gijp zo weer verder te surfen.

6

Schuif de hand die het dichtst bij de mast is nog verder op richting de mast en laat daarna je achterste hand los.

7

Maak geen haast met het overpakken van beide handen naar de andere kant van de giek. Eerst moet je plank door de wind gedraaid zijn en moet je stabiel staan.

8

Overkruis je hand en pak de nieuwe masthand vast.

9

Pak ook de nieuwe zeilhand op de giek en vaar weer verder.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist succesvol je eerste snelle gijp gemaakt door middel van boardsturing! Je zult zien dat als je deze stappen blind uit kunt voeren, je een eind op weg bent naar een echte doorgeplaneerde gijp.

Voor meer Windsurf nieuws, windsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu Windsurf magazine en word abonnee van Motion #1 en volg onop Facebook en Instagram!

 van