06-10-2014 - Surfen, Nieuws

How to: Bottom Turn

Foto’s: Jan Bijl

Riders: Pascal van der Mast en Lars Musschoot

De bottom turn is misschien wel de belangrijkste bocht van allemaal. De bottom turn maak je na je take-off, hij vormt de basis van je rit en zorgt voor snelheid. Bij langere ritten kun je meerdere bottom turns maken om je volgende move in te leiden. De hoek waaronder je de bottom turn uitvoert is allesbepalend voor het vervolg van de rit. Hoe dieper je hem maakt (dus hoe rechter en langer je richting het strand rijdt), hoe verticaler je weer omhoog kunt sturen. Maak je je bottom turn minder diep, dan zul je meer projectie krijgen richting de schouder. Bij een hele snelle golf kan dit je helpen om de aankomende sectie te halen.

 

~1~

Rijd met gebogen knieën naar het onderste deel van de golf, tot je in het vlakke stuk voor de golf zit.

~2~

Eenmaal in het vlakke stuk begin je je bottom turn, zorg dat je goed diep (door je knieën) zit.

~3~

Geef druk op de binnenste rail (aan de kant van je tenen bij frontside, op je hielen bij backside). Doe dit met beleid. Te veel druk en je rail bijt zich vast, te weinig druk en je gaat de bocht niet om.

~4~

Geef druk op je achterste voet om omhoog te sturen en kijk waar je naartoe wilt.

~5~

Leid de bocht in door met je voorste schouder en arm in de richting te bewegen waar je heen wilt. Je board volgt je hoofd en je schouder.

~6~

Strek je benen om af te zetten uit de bodem van de golf. Zie je lichaam als een veer die ingedrukt is en weer uitrekt. Met de juiste timing creëer je zo een flinke push en dus snelheid.

Uit: Surf’s Up, handboek van dummy tot pro van Martijn Boot € 17,99 (164 pagina’s)
Verkrijgbaar bij de betere surfshops, boekwinkels en te bestellen via onze webshop.

 

 van