25-09-2019 - Kitesurfen, Tips & Tricks

How to: Darkslide

Kitesurfen – Darkslide

De darkslide is een elegante move die niet gevaarlijk is, maar wel laat zien dat de rijder in kwestie finesse en stijl heeft. Big-air grootmeester Lasse Walker blijft deze keer dicht op het water en leert jou deze heerlijke move in 4 stappen onder de knie te krijgen.

Met kitesurfen kan je enorm veel verschillende sprongen doen. De meeste kitesurfers willen vooral hoog springen. Hierbij is uiteraard de goede timing vereist om de juiste pop te krijgen. Door deze pop kan de kite je hard omhoog trekken. Heb je de timing en de pop niet helemaal goed, zal je merken dat je vooral vooruit gaat en minder omhoog. Dat is precies wat we zo goed en gecontroleerd willen uitvoeren bij de darkslide.

Probeer dit goed in je hoofd te houden: bij een hoge sprong stuur je eerst de kite in, waarna je met aankanten spanning opbouwt om vervolgens omhoog getrokken te worden. Als je te vroeg afzet, ga je meer vooruit dan omhoog. Als je te laat afzet ben je de spanning van de kite kwijt en gebeurt er heel weinig.

STAP VOOR STAP

 

De aanloop

De darkslide kan je op verschillende manieren doen. Over water of een zandbank, als transition of gewoon als een lekkere trick. Vooral de aanloop is belangrijk. Sommige proriders kunnen een darkslide doen van wel 40 meter lang. Hiervoor is de juiste power, de juiste kite (een met veel hangtime) maar vooral de snelheid bepalend. Dat is voor later, begin eerst rustig. Als dat goed gaat kan je de snelheid verhogen om een langere darkslide te maken. Voor de afzet is geen golf nodig. Zoek daarom een mooi vlak stuk op. Met de darkslide, glij je met je board over het water. Een mooi vlak stuk water is wel zo fijn, maar niet vereist.

De afzet

Zoals ik eerder schreef is de afzet van een darkslide eigenlijk een hele slechte afzet van een hoge sprong. Hierom is het belangrijk om de kite niet zo hard omhoog te sturen als bij een echte sprong, maar rustig en gecontroleerd. Vaar met een lekkere snelheid naar je afzetplek. Ik zet mijn kite meestal op 11 uur. Zo heb je een beetje lift en ook genoeg voorwaartse kracht om snelheid te houden. Voor de afzet heb je maar een hele kleine pop nodig, eigenlijk alleen om je voorover te kunnen laten vallen zonder dat je board water zal happen. Door heel even kort aan te kanten, kan je 5 centimeter hoog poppen, met de bar van je af, om je voorover the laten vallen. Strek vervolgens je achterste been, trek je voorste been in en span je buikspieren hard aan om in controle te blijven.

De slide

Als je voorover valt, is het essentieel om de balans te houden tussen ‘in het water vallen’ en ‘er vanaf te vliegen’. Hiervoor moet je de bar aantrekken of juist van je af duwen. Direct na de afzet is het tijd om de kite in te sturen, probeer het rustig aan op te bouwen. Om snelheid in de slide te houden, moet het zo vloeiend mogelijk zijn. Als je de kite vol gas voorbij 12 uur stuurt, krijg je een enorme slinger en val je daarna stil. Stuur daarom je kite zo vloeiend mogelijk langs 12 uur, en probeer een paar keer om te voelen hoe ver je de bar moet aantrekken.

De landing

De landing van de darkslide is vaak het lastige gedeelte. Doordat jij naar rechts gaat en je kite naar links voorbij 12 uur zullen jij en de kite snelheid verliezen. Daarom is het handig om te landen met een kiteloop. Door de pull van de kiteloop zal je uit de slide worden getrokken en kan je je board weer voor je plaatsen om downwind weg te varen. Als de kite door de vloeiende stuurbeweging ongeveer bij 11 uur is en de snelheid uit de slide gaat, wordt het tijd om van de vloeiende stuurbeweging zo hard mogelijk door te sturen naar de kiteloop. Tip: span je buikspieren extra hard aan, want er komt een pull. Doordat je weinig snelheid hebt zal de kiteloop niet zo hoog of wild zijn. Probeer na de kiteloop je board vooruit te steken en landt downwind met de kite mee.

Is het gelukt en ging het allemaal goed? Probeer langzaam je snelheid op te voeren en je afstand te vergroten.

Tekst & rijder Lasse Walker

Beeld Nick Jacobsen

Voor meer Kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven en vijf keer per jaar het mooiste Kiteboard magazine op de mat hebben liggen? Klik dan nu hier en word abonnee van Access!

 

 

 van