How to: langzaam fietsen met balans
Elke mountainbiker houdt van hardrijden, maar de kunde om gecontroleerd langzaam te fietsen is vaak net zo bevredigend. Onze coach Ryan Leech deelt hieronder technieken waarmee je balans brengt in je mountainbike-leven.
Wanneer je al langer mountainbiket dan weet je: momentum is je vriend. Echter gaat dit niet altijd op. Wanneer je over de skills beschikt om langzaam en gecontroleerd te fietsen, dan ben je in staat om steile haarspeldbochten omhoog te rijden, kun je manoeuvreren over supertechnische obstakels of Northshore-elementen. En dit alles met stijl. Iedereen kan het balans- en pedaalgevoel ontwikkelen dat je in staat stelt om langzaam te fietsen, echter vereist het wel dat je geconcentreerd oefent. Laten we beginnen.
Gear
Flat-pedals zijn een must, scheenbeschermers zijn aan te raden. Zo kun je sneller en veiliger afstappen wanneer je je balans verliest, wat je progressie weer ten goede komt.
Les 1: Ratelen
Met ratelen bedoelen we staand op de pedalen steeds een kleine slag achteruittrappen om vervolgens met een kleine slag vooruit je bike voort te bewegen. Net zoals een ratelsleutel dus. Je hebt dit mogelijk al eens toegepast om in oneffen terrein te voorkomen dat je pedalen de grond of stenen raken. Bij de volgende instructies gebruiken we deze techniek om langzaam en gecontroleerd je bike voort te bewegen. Dus, pak je bike erbij en ga op zoek naar een vlak stuk terrein, dit kan een grasveld of straat zijn.
1. Rol op loopsnelheid, staand op je pedalen met de pedalen op gelijke hoogte. Zorg ervoor dat je sterkere voet voor staat. Dit is het pedaal dat je meestal automatisch voor houdt wanneer je
technische trails rijdt.
2. Wanneer je snelheid begint af te nemen, begin je met de ratelbeweging op je drivetrain: je bike gaat vooruit doordat je voeten kleine slagen op en neer maken. De beweging vooruit ontstaat dus doordat je je ketting steeds een beetje aanspant door een kleine slag vooruit te trappen: je trapt dus per slag maar een heel klein beetje. De ideale range waarin je je pedalen beweegt is tussen 1 en 5 uur (zie foto). Voorkom dat je helemaal naar boven (12 uur) of naar beneden (6 uur) trapt, maar maak ook geen te kleine beweging.
3. Zorg dat je de ratel-beweging soepel en subtiel houdt, dus ga niet rammen op de drivetrain. Wanneer je slagen kort en abrupt aanvoelen, probeer dan een iets zwaardere versnelling.
4. Wanneer je vertrouwd begint te raken met deze manier van voortbewegen, probeer je het ook eens een stukje helling op.
5. Probeer nu eens te ratelen met je ‘verkeerde’ been voor, kijk eens hoe dat voelt.
Het kan wel een paar sessies duren voor je vertrouwd en bedreven raakt met deze beweging. Geen haast, blijven oefenen.
Hieronder een filmpje waarin Langzaam fietsen in balans nog eens wordt uitgelegd:
Les 2: Bochten maken
Tijdens de eerst stappen gingen we enkel rechtdoor, we gaan daar nu een aantal voorzichtige bochten aan toevoegen. Wat je hiervoor nodige hebt, is een lichte en brede helling, bij voorkeur van gras, maar een andere gelijkmatige ondergrond kan ook. We gaan hier de ratel-beweging gebruiken om in een zigzagpatroon de helling op te rijden.
1. Begin eerst door in een rechte lijn de helling omhoog te trappen met normale, volledige rotaties van je cranks.
2. Na een paar slagen draai je langzaam je bike, waarbij je start met de ratelbeweging. Terwijl je ratelt stuur je je bike steeds verder tot je schuin op de helling rijdt. Je houdt hierbij continu je dominante been voor.
3. Na een paar slagen fiets je schuin de helling op en zet je de draai de andere kant op in: eerst stuur je dus tegen de helling op, vanuit daar draai je vloeiend door. Je maakt dus een haakse bocht en wanneer je klaar bent fiets je de andere kant op. Dit alles doe je nog steeds met dezelfde voet voor.
4. Blijf zo doorgaan tot je zigzaggend de top van de heuvel hebt bereikt. Let op dat je cranks geen volledige rondes draaien tussen de bochten in.
Ook deze oefening zal een aantal sessies duren voor je het juiste gevoel ontwikkelt. Laat je niet uit het veld slaan als het niet gelijk lukt. Je zal merken dat de ene kant makkelijker draait dan de andere bocht, dat is normaal. Wanneer je met beide voeten voor de top zigzaggend kunt bereiken is het tijd voor de volgende les.
In onderstaande video wordt de beweging nog eens uitgelegd:
Les 3: Rondjes rijden
Rondjes rijden is fantastisch voor het ontwikkelen van langzame snelheidsbalans en -controle. Het doel is om zo langzaam mogelijk de kleinst mogelijke cirkels te rijden. Het beste oefen je dit op een grasveld, gras helpt je je snelheid beter onder controle te houden.
1. Begin met het maken van de ratel-beweging in een ruime cirkel. Draai je schouders en borst mee in de draairichting, zodat deze in lijn staan met je stuur. Houd je dominante voet voor, je wijsvingers rusten op de remmen om zo de snelheid te reguleren. Geleidelijk maak je je cirkel kleiner en kleiner.
2. Uiteindelijk zal je niet kleiner kunnen, het kan zelfs zo zijn dat je stuuruiteinde tegen je dijbeen aan komt. Let wel op in deze fase, het kan voorkomen dat je fiets je eraf gooit.
3. Rijd een paar complete cirkels in beide richtingen, waarbij je een zo krap mogelijke bocht maakt. De snelheid waarmee je ratelt is belangrijk, ratel soepel en langzaam. Wanneer het vertrouwd voelt, kun je de remmen gebruiken om nog langzamer te rijden, waardoor een nog kleinere radius mogelijk wordt.
4. De volgende stap is een achtje rijden. Begin door een grote figuur acht te rijden en maak deze geleidelijk krapper en krapper.
Gecontroleerd langzaam fietsen kost tijd en moeite. Een goede balans kun je niet faken, dus blijf oefenen!
Hieronder een filmpje waarin de bewegingen voor gecontroleerd langzaam fietsen nog eens wordt uitgelegd:
Je hebt zojuist les drie afgerond over langzaam fietsen met balans, welke deel uitmaakt van Ryan’s Baseline Balance Skillscursus, bestaande uit 58 lessen. In deze cursus leer je trackstands, op langzame snelheid rijden, stilstaand hoppen en nog veel meer slow-speed moves. Wil je progressie blijven maken, klik dan hier en gebruik de kortingscode UP/DOWN voor 10 dollar korting op deze cursus of een maandelijks lidmaatschap op Ryans Online Mountainbike Skills Coaching.
Dit artikel komt uit Up/Down #2 van 2019 . Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!