How to: Strapless Air

Goed strapless springen is niet makkelijk. Loskomen is meestal het probleem niet, maar een gecontroleerde vlucht maken en daarna goed landen des te meer. Wij vroegen strapless rijders Airton Cozzolino en James Carew om tips.

Airton: ‘Om een goed strapless gevoel te krijgen heb ik niet alleen veel gesurft en gesupt maar ik heb ook vele uren geoefend op m’n skateboard. Op dagen dat het niet waait of als er geen golven staan, sta ik op m’n skateboard. Op een skateboard kun je perfect oefeningen doen die van pas komen op het water. Zo kun je bijvoorbeeld de ollie tot in perfectie oefenen zodat je een perfecte strapless air kunt maken op je strapless kitesurfboard. De kick bij een ollie op het skateboard is hetzelfde als de kick bij een ollie op het kitesurfboard. Zodra de skateboard-ollie een automatisme wordt, is het makkelijker om het op het kitesurfboard te doen.’

Ollie op het skateboard

Airton: ‘Positioneer je voorste voet ter hoogte van de voorste wieltjes. Je achterste voet staat in het midden van de tail. Om de lucht in te gaan ga je licht door je knieën en druk je achterste voet hard naar de grond. Dit moet echt een krachtige, explosieve beweging zijn. Op datzelfde moment haal je je gewicht van je voorste voet af. Wanneer de achterkant van het skateboard de grond raakt lift je je voorste voet en buig je je knie naar je borstkas en ‘trek’ je het board omhoog met de buitenkant van je schoen richting de neus van het skateboard. Hierom zijn skateboardschoenen vaak op die plek versleten.

Het is belangrijk dat je voorste voet niet het contact met het board verliest, dus trek je been niet te hoog in. Hou contact. Trek nu je achterste been in. Je bent nu helemaal in de lucht als je het goed doet. De hele beweging moet je zo soepel mogelijk maken. Dan hou je controle. Oké, nu dan misschien wel het lastigst: de landing. Ga daarvoor in het begin niet te hoog springen. Controle is belangrijker. Bij de landing is balans het belangrijkst. Ga daarvoor door je knieën en spreid je armen iets. Rij weg en smile! Je kunt de ollie ook eerst oefenen op het gras. Dan val je niet zo hard als het mis gaat. Verder is het een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen.’

Ollie op het kiteboard

How to: Strapless Air

James: ‘Hou de kite op ongeveer 10:30. Te hoog en je creëert te veel lift en dan loop je kans om van het board te worden getrokken. Maak genoeg snelheid om los te kunnen komen met niet al te veel druk in de vlieger. Haal vlak voordat je wilt springen iets druk af van je rail waardoor je een beetje voor de wind gaat. Niet lang, een seconde ofzo.

Dan edge je hard upwind en stuur je de kite van 10:30 naar 11:00. Edge niet zoals op een twintip met de rail, maar gebruik de tail en vinnen. Draai je schouders en heupen in. Duw nu de bar iets van je af terwijl je upwind edged en pop het board uit het water. In dezelfde beweging trek je de bar snel weer aan of lift te genereren. Laat de kite om 11:00 staan. Nu komt het gedeelte dat op de ollie lijkt bij het skateboarden.

Druk met je achterste voet het board in het water en buig je voorste knie richting je borstkas. Nu komt de voorkant van het board omhoog. Hou met je voorste voet contact met het board en begeleid hem omhoog. Haal de druk van je achterste voet. Nu komt het hele board los wat het water. Gebruik de lift van de kite om lang in de lucht te blijven door de bar aangetrokken te houden maar hou de kite nog steeds op 11:00. Stuur het board iets met de wind mee. Het board is ongeveer op 45 graden richting de lucht.

Zodra je gaat dalen, duw je de bar iets van je af om controle te houden. Buig je knieën bij de landing en stuur de kite weer naar 10:00. Perfect, je hebt je eerste gecontroleerde strapless air gemaakt! Hardere wind, kleine kicker golven en side- onshore wind maken het makkelijker om te springen.’

Hogere strapless sprongen

James: ‘Nu je lagere strapless sprongen gecontroleerd kunt landen, kun je gaan voor de hogere airs. Het grootste verschil is de positie van de vlieger. Je boardpositie is hetzelfde, de kite op 10:30, edge hard upwind, stuur de kite van 10:30 naar 11:30 en pop. Doe dit alles met meer snelheid dan bij de lage sprong. Hou de kite op 11:30 voor meer lift. 12:00 geeft te veel lift en zal je van je board trekken. De hele beweging hoeft niet zo explosief te zijn als op het skateboard. Je hebt de hulp van de kite voor lift terwijl op het skateboard het meeste uit snelheid en jezelf moet komen. Hou je knieën iets gebogen in de lucht en hou controle over het board door je voorste been iets te strekken en contact te houden met het dek. Een goede grippad of wax is fijn hierbij.

Stuur de vlieger terug naar 11:00 om voorwaartse momentum te houden en een lange airtime te krijgen. Stuur het board ook iets met de wind mee. De kite blijft op 11:00 of, als je meer vertrouwen hebt stuur je hem naar 10:30. Bij de landing buig je beide knieën. Stuur daarna de kite in om weer op snelheid te komen. Belangrijk bij een hoge strapless sprong? Op de eerste plaats snelheid, snelheid, snelheid! Ten tweede: stuur de kite niet verder terug dan 11:30. Op de derde plaats: trek de bar aan wanneer je het board uit het water popt. Tenslotte: buig je knieën bij de landing.’

How to: Strapless Air

Tekst Airton Cozzolino en James Carew
Foto’s Axel Reese


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van