19-01-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Tips & Tricks

How to: Toeside backroll

De toeside backroll is een gevorderde variant op de meeste uitgevoerde kitesurftrick van allen: de backroll. Bij deze ingehaakte truc maak je dezelfde (backside) rotatie als bij een gewone backroll, maar zet je de sprong in vanaf je teenzijde.

STAP 1 DE BASIS

Zorg dat je voor je aan de toeside backroll begint al vertrouwd bent met toeside varen en je de backroll al zo goed beheerst dat je deze met je ogen dicht zou kunnen landen. De toeside backroll is een leuke, relatief makkelijke trick die maar weinig kiters kennen. De move levert een mooie basis voor uitgehaakte pro tricks zoals de ‘Pete Rose’.

STAP 2 DE POP

Kom toeside aanvaren met je kite op 11 uur. In het begin is het lastig om vanuit toeside te poppen, dus dan is het handig om je kite een tikje omhoog te sturen richting 12 uur. Tegelijkertijd kant je aan. Let hierbij goed op dat je de meeste druk op je achterste voet geeft anders hapt je board.

toeside backrollheader

STAP 3 DE AFZET

Bij de afzet helpt het als je probeert helemaal tegen de wind in te sturen met je board. Doe dit in een vloeiende, snelle beweging. Nu je zo hard links indraait gooi je je hoofd en lichaam achterover en trek je de bar aan voor wat extra lift. Als gevolg daarvan roteer je nu als het ware achterwaarts onder je lijnen door.

STAP 4 KIJKEN

Let er goed op dat je de kite niet voorbij 12 uur stuurt, dit doe je door ligt aan de linkerkant van de bar te trekken als je op je rug hangt. Op ditzelfde moment draai je je nek en kijk je over je linkerschouder naar het water. Omdat je je hoofd draait en de kite terug stuurt, zal de rotatie nu sneller gaan en kan je je alweer klaar maken voor de landing.

STAP 5 DE LANDING

Zorg dat je je landingsplaats goed gespot hebt en buig licht door je knieën zodat je de landing goed kunt opvangen. Het maakt daarbij niet uit of je toeside door wilt varen of liever backside landt. Probeer je kite bij de landing weer op 11 uur of lager te hebben zodat je met snelheid door kan varen.

TRICK TIP! Wanneer het niet lukt om de rotatie helemaal rond te krijgen voor je het water spot, probeer je dan kleiner te maken zodat je sneller draait. Toeside afzetten is lastig, dus trek vooral de bar wat verder aan zodat je kite meer hoogte en lift genereert en jij meer tijd hebt om de rotatie af te maken.

Dit artikel is afkomstig uit Access #5, deze is te bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.

 

 van