09-10-2018 - Kitesurfen, Tips & Tricks

How 2 Flat 3

De flat 3 is een van de eerste en eenvoudigste handlepasses die je kunt leren. Het is een 360 over een klein golfje heen waarbij je de bar op de het juiste moment achter je rug langs overgeeft. Door middel van een aantal handige tips die ik je in de stappen zal uitleggen zal je de flat 3 sneller landen. Of je nou linksvoor of rechtsvoor op een kleine golf afkomt maakt niet zoveel uit, het hangt er vanaf of je de bar van rechts naar links overgeeft of andersom.

STAP 1 DE AFZET

Terwijl je uitvaart ga je op zoek naar een kleine golf die al omgeslagen is of nog net niet. Belangrijk: zorg dat je kite op de juiste positie staat, op zo’n 45 graden, en dat je leash aan de goede kant van je lichaam zit.

flat 3

STAP 2 DE RAILY

Het is belangrijk dat je niet te haaks op de golf afkomt. Kom lichtelijk downwind op de golf af en haak uit. Omdat je downwind op de golf afkomt zal je meer naar de kite toe springen waardoor je meer ‘slack’ creëert in je lijnen en je de bar makkelijker op het juiste moment kan overgeven.

flat 3

STAP 3 DE HANDLEPASS

Pop op het juiste moment op de golf en draai je achterste been naar achteren. Zo kom je in een betere en stabielere positie om de bar naar je heup te trekken. Draai niet meteen je lichaam om de bar over te geven maar wacht 1 á 2 seconden totdat je weer naar beneden gaat. Op dat moment heb je een dood moment en kan je snel draaien.

flat 3

STAP 4 DE LAATSTE 180 GRADEN

Geef nu de bar over en bereid je voor op de landing. Zorg dat je je board goed in de downwind-richting hebt gepositioneerd zodat je makkelijker kunt landen.

flat 3

VALKUILEN:

  • Je mist de bar omdat je kite te hoog staat.
  • Je mist de bar omdat je op het verkeerde moment draait en niet op het dode moment.
  • Je gaat niet downwind, en creëert dus geen dood moment (slack).
  • Je draait je lichaam aan het begin niet goed naar achteren, waardoor je uit balans raakt tijdens het overgeven. De bar zit dan namelijk nog te ver van je heup af.

flat 3

Mocht het niet meteen gaan kijk dan nog eens gerust naar alle stappen. Oefening baart kunst en blijf proberen. Bij het crashen leer je meer dan je denkt. Met de flat 3 heb je een goede basis om serieuze freestyle-progressie te boeken. Let’s go for it!

Wil je meer leuke tips & tricks of verhalen over kitesurfen lezen? Kijk dan verder op onze website.


Tekst: Rens van der Schoot    Beeld: Reinout Smit    Rijder: Rens van der Schoot


Dit artikel is afkomstig uit Access #4 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van