18-03-2014 - Kitesurfen, Nieuws

HTC One Max: een digitale Leatherman

Ik ga op reis en neem mee… Dit zinnetje speelde de afgelopen tijd onafgebroken in mijn hoofd af. Samen met mijn vriendin reis ik op het moment van Brazilië naar Alaska, met als uitgangspunt zoveel mogelijk surf te pakken en tussendoor nog wat toeristische trekpleistertjes te bezoeken.

Uit ervaring van eerdere reizen wist ik dat het meenemen van zo min mogelijk spullen alles een stuk prettiger maakt en wilde dus af van mijn vaste lijstje aan electronica: 15 inch Macbook, iPod, iPhone, iPad, ereader en spiegelreflexcamera. Bij elkaar alleen al goed voor zo’n 7 kilo. Dus verruilde ik met pijn in mijn hart de DSLR voor een professionele compactcamera. En toen kwam ik de HTC One Max tegen. Een ‘phablet’, phone/tablet met een 5.9 inch scherm die je dus kunt gebruiken als telefoon, tablet, ereader, muziekplayer en camera. Als fanatiek Apple gebruiker was dit misschien wel de grootste stap, alles inruilen voor één, non-Apple, apparaat. Aan de ene kant tegen mijn principe dat alles-in-een vaak alles-net-niet is, maar aan de andere kant kan ik ook niet zonder mijn Leatherman (hét alles-in-een zakmes), heb ik de switch gemaakt. We zijn nu een tijdje onderweg en ik ben heel blij dat ik mijn principes aan de kant heb geschoven.

Blinkfeed

Deze functie is door HTC ontwikkeld en geeft je een totaaloverzicht van alle nieuwsgebeurtenissen. Je kunt zelf kiezen welk (sociaal) nieuwsmedium je in het overzicht wilt hebben, zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter, maar ook al het ANP nieuws. De optie om al het nieuws automatisch te downloaden als er Wi-Fi beschikbaar is, is op reis echt geniaal. Tijdens de lange busritten kun je even bijlezen wat er in de tussentijd in Nederland en de rest van de wereld gebeurd is.

Muziek

Een apparaat wat vroeger ook standaard in mijn rugzak zat is een iPod docking station. HTC heeft twee goede boxen aan de voorkant van de One Max geplaatst, het geluid wat daaruit komt is meer dan genoeg om je een dag op het strand mee te vermaken, en door de slim geplaatste boxen kun je er ook goed een filmpje op kijken. Met een micro SD-kaart kun je het standaardgeheugen van 16GB uitbreiden tot 64GB. Deze zijn al vanaf €45,- te koop.

Camera

De 5 MP camera is goed genoeg om leuke snapshots te maken bij mooi licht. Ook zitten er leuke functies op zoals de ‘Zoe’ functie, hiermee maak je eigenlijk een soort filmpje, maar je kunt de frames ook als individuele foto’s gebruiken.  Als de licht omstandigheden wat moeilijker worden pak ik toch liever de professionele compact camera, maar door de NFC functie kun je die foto’s super makkelijk met je telefoon synschroniseren. NFC, Near Field Connection, verbindt elektronische apparaten met elkaar door ze tegen elkaar aan te tikken (wel eerst even uitzoeken waar de sensor zit, bij de HTC One Max zit die rond de camera aan de achterkant wat het ‘tikken’ wat lastiger maakt aangezien je de lens niet wilt beschadigen).

Bediening

HTC gebruikt Android software met een eigen handig cremelaagje er overheen dat HTC Sense genoemd wordt. Je kunt alle apps downloaden die de Google Play store aanbiedt. De apps zijn over het algemeen gemaakt voor telefoons. De homeknop van de apps zit dus meestal links boven. Als je rechtshandig bent is dit voor je rechterduim echt een rek en strek oefening om erbij te kunnen en werken de meeste apps beter als je beide handen gebruikt.

De knop om je scherm te blokkeren zit aan de rechterzijkant, zo kunt je makkelijk met één hand het scherm (de)blokkeren. Als beveiliging kun je kiezen om je vingerafdruk te gebruiken. De scanner zit aan de achterkant, precies waar je je wijsvinger neer zet. Naast dat het veiliger is voor pottenkijkers, gaat het ook een stuk sneller dan het intypen van een toegangscode.

Conclusie

Ik heb de HTC One Max nu een paar weken in gebruik en kan echt niet meer zonder. Aan het begin was het grote formaat even wennen en toegegeven, het is soms lastig het apparaat in je broekzak te stoppen, maar als all in one apparaat is hij echt mijn favoriete travelbuddy geworden (op mijn vriendin na dan). Oh ja, het daadwerkelijke bellen doet hij ook goed. 

 van