I like my e-bike
I like my e-bike – Marleen Mescher
“Als ik na het werk weer thuiskom is m’n hoofd lekker leeg. Dat is wel het grootste voordeel van de fiets ten opzichte van de auto.” Marleen Mescher hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom ze naar haar werk liever de fiets pakt dan de auto. En dan is er ook nog het voordeel van de kortere reistijd. “Met al die files op de ring doe ik er met de auto soms wel een uur over, terwijl het met de fiets maar een half uurtje is”, vertelt Marleen. In dat halve uurtje legt de Nuenense de elf kilometer tussen haar woonplaats en haar werk in Eindhoven af. Vroeger op een gewone fiets, sinds 2019 op een e-bike. “Een Cube Touring. We kunnen het goed met elkaar vinden. Toen ik ’m kocht heb ik bewust gekozen voor een trapezeframe. Een damesfiets met lage instap vind ik te tuttig. En een herenfiets met stang is niet zo praktisch. Dit is de gulden middenweg.”

Marleen is QESH-manager op het hoofdkantoor van de NTS Group in Einhoven. “Haha, ja, dat zijn een hoop afkortingen. QESH staat voor quality, environment, safety en health. Dat betekent dat ik samen met een collega verantwoordelijk ben voor de kwaliteit, het milieu, de veiligheid en de gezondheid van de bedrijven die onder onze groep vallen. De bedrijven van NTS maken veel verschillende dingen voor veel verschillende afnemers, maar de gemene deler is wel dat het allemaal hoogtechnologische producten betreft. Qua afnemers moet je denken aan de chipindustrie, onderzoekslaboratoria of de medische sector.”
Dat Marleen haar woon-werkkilometers voornamelijk op de fiets aflegt is ook wel een klein beetje een ‘moetje’. “Als je zoals ik verantwoordelijk bent voor zaken als gezondheid en milieu kan je het natuurlijk niet maken om iedere ochtend in de auto te stappen. Dan geef je niet het juiste signaal af.” Om wél het juiste signaal af te geven heeft Marleen wel een barrière moeten overwinnen. “Ik fiets graag, maar niét als het regent. ‘Ik ben van suiker’, zeg ik wel eens. Maar sinds ik een goede ademende regenjas heb gekocht vind ik regen een stuk minder problematisch. Bovendien komt het niet zo heel vaak voor dat het echt continu regent. Regelmatig vertrek ik ’s ochtends vroeg in de regen en schijnt het zonnetje als ik op kantoor aankom.”
De Cube heeft inmiddels zeventienduizend kilometer op de teller staan. Die hebben vast hun sporen nagelaten. “Dat valt reuze mee”, vindt Marleen. “Mijn man heeft de ketting en de pignon – zo heet dat toch – een keer vernieuwd. En ik gebruik inmiddels de batterij uit zijn fiets. Hij heeft dezelfde, maar gebruikt ’m bijna nooit. Zijn batterij was dus beter. Verder zou ik het eigenlijk niet weten. Mijn man is heel handig met fietsen, dus hij doet het onderhoud. Maar ik denk eigenlijk dat hij er verder maar weinig aan heeft hoeven doen. Ondanks dat het geen hele dure e-bike was, is ie behoorlijk probleemloos.”
I like my e-bike – Frank van de Ruit
De docent lichamelijk opvoeding Frank van de Ruit wordt bloedchagrijnig als hij niet kan sporten. Golfsurfen, wingen, padel en niet te vergeten mountainbiken. Maar het afgelopen jaar was het met het sporten slecht gesteld. “Aan het begin van de vorige winter heb ik een nieuwe knie gekregen”, vertelt de Dordtenaar. “Mijn tweede kunstknie, de andere was ook al niet meer origineel. Niet zo heel gek, mijn knieën hebben een zwaar leven gehad. Ik deed in m’n jeugd veel aan atletiek en heb een tijdje serieus wedstrijden gesnowboard. Allemaal sporten waar een knie op de lange duur niet zo blij van wordt. Maar terwijl de eerste kunstknie goed aansloeg, geeft de tweede een jaar na de operatie nog steeds problemen.”

Frank is dus letterlijk een bankzitter. Terwijl dat absoluut niet in z’n DNA zit; hij is niet voor niets docent lichamelijke opvoeding. Maar als het lichaam even niet meer wil, is er gelukkig de moderne techniek om hem te hulp te schieten. “Vooral het mountainbiken miste ik enorm. Iedereen week met de maten een lekker rondje doen – natuurlijk iedere keer toch weer tot het gaatje gaan – en daarna een lekker bakkie doen. Het maakt niet uit wat voor weer het is, mountainbiken is altijd leuk.”
Je voelt ‘m al aankomen: Frank heeft een e-mountainbike gekocht. “Klopt,” zegt hij, “maar ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb het afgelopen jaar verschillende e-mountainbikes geleend om eens te proberen hoe dat bevalt. Laat ik voorop stellen: ze zijn allemaal goed bevallen omdat ik dankzij de trapondersteuning weer kan mountainbiken. Maar veel van de bikes die ik geprobeerd heb zijn erg zwaar. Ik was daarom erg benieuwd naar de nieuwe lichtgewicht SX-motor van Bosch. In combinatie met een eveneens lichtere accu zou dat zo’n vier kilo schelen ten opzichte van een gewone, zware motor en accu van Bosch.”
“De Conway Ryvon waarmee ik nu rijd heeft zo’n licht Bosch SX-motortje”, vertelt Frank als hij z’n bike uit de garage rijdt. “Het bevalt me goed. Verrassend genoeg levert ie niet eens zo heel veel minder ondersteuning. Maar je moet dan wel de pedalen wat sneller laten rondgaan. Maar dat is eigenlijk precies wat ik wil: vanwege die knie trap ik liever wat sneller en met minder kracht dan langzaam en met veel kracht. Met 400 wattuur is de accu redelijk klein, maar de inhoud is groot genoeg voor de rondjes die ik meestal rijd.”
Heel erg licht ziet die bike er eigenlijk niet uit, maar schijn bedriegt volgens Frank. “Zoals ie er nu bij staat – ik heb toevallig pas de originele banden vervangen voor lichtere – komt het op net geen achttien kilo. Ja, dat is veel zwaarder dan een gewone mountainbike. Maar wel veel lichter dan de meeste ‘gewone’ e-mountainbikes. Die zitten meestal op zo’n drieëntwintig kilo of meer. Dat relatief lage gewicht van de Conway komt trouwens niet alleen door die lichte motor en accu, maar ook omdat het frame van carbon is gemaakt. Dat weegt echt veel minder dan aluminium.”
Of Franks knie nu beter wordt of niet, de Ryvon is sowieso een blijver. “Ik ging de afgelopen jaren regelmatig naar de Alpen om daar mooie tochten te rijden. Tot nu toe op een gewone mountainbike. Maar met een e-mountainbike is dat natuurlijk een stuk makkelijker. Want slechte knie of niet, ik loop ook al tegen de zestig en dan rijd je niet zomaar even duizend hoogtemeters of meer omhoog. Even de komende winter afwachten en dan hoop ik dat ik komend voorjaar een Alpentripje kan ondernemen. Ik heb er nu al zin in!”
Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op Electrified E-bike Magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom e-bikes? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Daarnaast hebben we een productguide met meer dan 100 e-bikes, waarbij je e-bikes kunt vergelijken op basis van jouw criteria. Klik hier om een kijkje te nemen! Bestel Electrified #3 2024 voor nog meer verhalen!