22-03-2015 - Snowboarden, Nieuws

In de diepte van de Dolomieten

Taste-lezer Jurriaan Morsink sprak met zichzelf af om elke winter iets heel vets te doen. Hij vond de perfecte spot in Süd Tirol, Italië, om zijn plan van dit jaar te realiseren.

Input: Jurriaan Morsink / Beeld: Paul de Groot

dolomieten - tekst 1

Zijn rijstijl kun je omschrijven als ‚’maximaal aantrappen, maar met ingecalculeerd risico‚’ en wat vets doen omvat dan ook logischerwijs iets in de trend van angstaanjagende couloirs en hiken over smalle rotskammetjes. Jurriaan zocht de scherpe pieken van de Dolomieten op en vertelt ons waarom wij de omgeving van de Sella Ronda gisteren al op onze wishlist hadden moeten zetten.

‘Paul en ik wilden naar een skigebied waarvoor we niet te ver hoefden te reizen en waar je in een week tijd genoeg mogelijkheden hebt zonder twee keer hetzelfde te doen. We zochten op internet en kwamen terecht bij het bekende Sella Ronda-gebied in Italië, een aaneenschakeling van verschillende skigebieden rondom het machtige Sella-massief. Van de afbeeldingen werden Paul en ik al enthousiast, laat staan hoe we ons zouden voelen als we daar daadwerkelijk voet in de sneeuw zouden zetten. Omdat we er allebei niet eerder geweest waren, zou het een mooie uitdaging zijn de couloirs en offpiste afdalingen te zoeken, te vinden en te rijden. ‘Hier moeten we heen’ was de conclusie. In de Sella Ronda ligt Sass Pordoi. Dit plateau is een van de redenen dat het Sella massief zo bekend is geworden. De pistes liggen om dit plateau heen gevouwen, zodat je de hele dag kan rondcruisen. Wij wilden ons liever niet teveel op de pistes begeven en gingen concreet kijken naar de mogelijkheden buiten deze snelwegen. Ver hoefden we niet te kijken. Met een blik op de Sas Pordoi zie je elke keer dat je met je ogen knippert een nieuwe afdaling. Er houden zich tal van tourmogelijkheden verborgen, de een wat moeilijker vindbaar dan de ander.’

Volgens het boekje
‘Tijdens onze zoektocht op internet, toen we net besloten hadden naar deze regio af te reizen, vonden we ook het boek ‘Freeride in Dolomiti’ van Francesco Tremolada, een Italiaanse mountaineering-koning naar het schijnt. Dit boek staat vol met gedetailleerde informatie waarbij precies staat aangegeven hoe lang de hike naar het begin van een afdaling duurt, hoe steil het terrein is, het aantal hoogtemeters etcetera. We kozen een paar couloirs uit met verschillende exposities en van diverse niveaus, zoals de Val Setus, Canale Joel, Canale Holzer en Canale Marcoira.

Benieuwd naar de rest van Jurriaan Morsink’s avontuur? Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2014 #1. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop. Nooit meer een nummer missen? Word dan nu abonnee van Taste snowboard magazine en profiteer van allerlei mooie aanbiedingen!

 

 van