In de herfst en winter verdient je e-bike extra aandacht

ZORGELOOS DE WINTER IN

Om in het najaar zorgeloos te kunnen blijven e-biken doe je er goed aan om je e-bike wat extra aandacht te geven. Een goed verzorgde e-bike gaat langer mee, je voorkomt onnodige slijtage, je verkleint de kans op pech en reparaties, plus: het fietst wel zo veilig. Eugen van Bikeshop Amersfoort laat ons zien waar we goed op moeten letten om zorgeloos de herfst en winter in te kunnen gaan.

E-bike Specialized

Vocht

De temperatuur daalt en zorgt ervoor dat je e-bike langer vochtig blijft na een rit in de regen. Helaas hebben veel moderne fietsen een hekel aan vocht. Onderdelen als de inbusboutjes van je stuurpen kunnen snel gaan oxideren, het is dus zaak om je e-bike warm weg te zetten zodat deze kan drogen. Heb je een radiator of gevelkachel in je schuur of garage, reserveer die plek dan voor je e-bike. Heb je geen warmtebron in je stalling, droog dan je fiets met een doek of schaf een compressor aan waarmee je jouw bike kunt droog spuiten.

Ketting en derailleur

Heb je een e-bike met een open kettingaandrijving, zoals een derailleur-versnelling? Dan moet je er altijd voor zorgen dat de ketting goed gesmeerd is. Let op: goed smeren wil niet zeggen te vet smeren. Integendeel, dat werkt averechts. Een te vette ketting trekt veel vuil aan, waardoor het geheel niet lekker loopt en bovendien harder slijt. De kunst van het smeren zit hem in net voldoende smeren om goed te beschermen.

Hoe vaak je moet smeren is afhankelijk van de weersomstandigheden, waar je fietst en het middel dat je gebruikt. De staat van je ketting bepaalt of deze gesmeerd moet worden of niet. Check dit met grote regelmaat. Glimt je ketting nog, voelt deze nog gesmeerd aan en voel je hem niet rauw lopen met fietsen? Doe dan vooral niets. Slaat je ketting echter helemaal mat uit, is ze kurkdroog en/of voel je hem rauw lopen? Smeer dan met mate je ketting. Het loont om een goede olie of wax te gebruiken. Des te beter het smeermiddel, des te minder je hoeft te gebruiken per smeerbeurt, des te langer het meegaat voordat je weer moet smeren, des te minder vuil het aantrekt en des te minder slijtage.

Zorg er altijd voor dat je ketting goed schoon is voordat je hem smeert. Ontvet hem desnoods eerst goed met een kettingreiniger, droog hem en ga dan smeren. Een gesmeerde ketting kan het beste een nachtje drogen, zodat er een uitgehard beschermlaagje ontstaat dat niet meer nat en plakkerig is. Eens in de vier à vijf keer dat je je ketting smeert is het goed om ook de scharnierpunten van je derailleur(s) te smeren. Dit kan prima met kettingolie.

Ketting onderhoud

Banden

Je bandenspanning moet altijd op orde zijn, dit is veilig en goed voor een maximale actieradius alsook de levensduur van je accu. Bij nat weer en bladeren op het fietspad is grip ook een dingetje. De juiste bandenspanning helpt daarbij enorm. Op de zijkant van de band wordt de deze spanning met een onder- en bovengrens aangeduid. Houd je de spanning richting ondergrens dan heb je meer grip (en comfort). Een fietspomp met een drukmeter is erg handig en pompt bovendien een stuk gemakkelijker dan een basis pomp met houten plankje. De juiste bandenkeuze helpt ook. Wil je op safe gaan? Overweeg winterbanden. Winterbanden helpen tegen gladheid door regen, bij bladeren en bij sneeuw. Ze helpen niet tegen ijzel, tenzij je spikes omlegt, maar daar is slecht mee te fietsen op asfalt.

E-bike banden onderhoud

Beschermen

De lak en de onderdelen van je e-bike kun je heel goed beschermen door ze te voorzien van een beschermlaagje. Zo’n laagje conserveert en maakt dat je jouw vies geworden e-bike heel gemakkelijk weer schoon krijgt. Vuil krijgt door de beschermlaag geen grip op de lak. Spuit een bike-polish of bike-protect op een droge doek en poets je fiets in. Let wel op, de schijven van je discbrakes of de velgrand bij velgremmen dien je nooit te behandelen met dit spul. Dan remt je e-bike niet meer. Dat is ook de reden dat je in de doek spuit in plaats van dat je de e-bike zelf inspuit. Je wilt te allen tijde voorkomen dat er iets op je schijven of velg nevelt.

E-bike poetsen

Pekel

Zout is een sluipmoordenaar voor je fiets. Hier moet je goed op letten in het najaar. Zorg er altijd voor dat pekel zo snel mogelijk weer van je e-bike is verdwenen. Gebruik hiervoor water maar nooit waterdruk. Ga niet aan de gang met een hogedrukreiniger en zelfs niet met een tuinslang. Het beste kun je een emmertje vullen met wat lauwwarm water en je e-bike schoon borstelen middels een borstel met zachte compacte haren. Dompel steeds de borstel onder in het lauwwarme water en borstel met de natte borstel je bike af, van boven naar beneden en voor voren naar achteren.

Remmen

Last but not least. Je remblokken zullen in het najaar gewoonlijk sneller slijten dan bij droog zomers weer. Opspattend regenwater zit vol met zand en dat werkt als een soort schuurpapier op je schijfremmen en velgrand. Het is voor je eigen veiligheid – en om te voorkomen dat je schijven bekrast raken – zaak tijdig remblokken te vervangen. Bij de meeste hydraulische schijfremmen wordt de druk in de remleiding verder opgebouwd naarmate je remblokken slijten. Dit maakt dat je niet goed kunt voelen dat ze slijten, totdat het te laat is en je metaal op metaal remt. Om dit te voorkomen kun je het beste zelf je remblokken inspecteren op slijtage. Koppel deze inspectie aan het beoordelen van je ketting of hij gesmeerd moet worden en dan ben je nooit te laat.

Remschijven e-bike

Succes met onderhouden. Heb je vragen? Ga naar je dealer. Doe nooit zomaar iets aan je e-bike.

Tekst Eugen Uppelschoten Foto’s Gijs Ferkranus

Bikeshop Amersfoort

Bikeshop Amersfoort is een vader-op-zoon winkel die al een tijdje meedoet. Eugen Uppelschoten runt Bikeshop Amersfoort tegenwoordig, samen met een enthousiast team. Eugen is zelf fervent fietser en maakt graag lange dagen op een verscheidenheid aan fietsen. Al 33 jaar lang wordt er vanuit de winkel met klanten gefietst en ademt de winkel maximaal fietsen. Bij de Bikeshop helpen ze je graag om zelf goed voor je fiets te zorgen en het maximale uit je fiets te halen.

Bikeshop Amersfoort Leusderweg 92 Amersfoort 

bikeshop.nl 

@bikeshopnl (Instagram)


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van