20-02-2014 - Kitesurfen, Nieuws

In gesprek met Christophe Tack Belgisch kampioen

Toen hij tien jaar jong was wilde hij professioneel skater worden. Maar toen leerde hij met zijn broers kiteboarden. Nu is hij regerend Belgisch kampioen en werd hij vorig seizoen zesde tijdens de PKRA World Tour. Zijn bijnaam is Mowgli en zijn volledige naam Christophe Pierre Marie Martine Hubert Karel Tack, maar de meeste kennen hem als Christophe Tack. Om meer te weten te komen over de vriendelijke zuiderbuur op boots en het leven tijdens de PKRA World Tour gingen we met hem in gesprek.

mooispul

Waar komt je bijnaam Mowgli vandaan? Dat is nog van vroeger. Toen had ik lang haar en was ik best mager. Ik leek dus een beetje op Mowgli uit de Disney tekenfilm Jungle Book. Ik weet niet meer precies wie er mee begonnen is. Maar de meeste vrienden van mij noemen mij nog steeds zo.

Hoe ben je begonnen met kiteboarden? In 2003 ben ik samen met mijn broers en een vriend begonnen met kiteboarden. In die tijd waren er heel weinig kiteboardscholen dus hebben we het onszelf aangeleerd. Dat was niet echt ideaal. Als je terug kijkt naar die tijd dan kan ik zeggen dat we enorm veel domme dingen hebben gedaan. Gelukkig leven we allemaal nog! Voor het kiteboarden waren we altijd aan het skateboarden en later kwam daar ook golfsurfen bij. Surfen is niet echt super hier in België en dus zijn we begonnen met het experimenteren met kiteboarden. Toen we het kiteboarden eenmaal ontdekt hadden stond het meteen bovenaan op onze prioriteitenlijst.

Wat vond je zo leuk aan het kiteboarden? Aangezien je ook graag andere sporten beoefent? Kiteboarden is veelzijdig. Er zijn zoveel disciplines. Zelf beoefen ik voornamelijk freestyle, maar je kan ook waveriden waarbij je in de golven kite, of je gaat voor de big airs waarbij je zo hoog mogelijk springt, extremer zijn de kiteloops, of je gaat strapless de uitdaging in. En ga zo  maar door. Kiteboarden is nooit saai en er is altijd iets nieuws te proberen!

piccag

Je komt uit een gezin met drie broers. Heb je nog meer zussen of broers? En hoe is het om in zo’n groot gezin op te groeien? Ik ben de jongste uit een gezin van twee broers en een zus. Mijn zus Isabelle kite niet, maar mijn beide broers wel. Isabelle studeert psychologie. Mijn broer Axel is voornamelijk bezig met de promotie van Liquid Force in België en wakeboard veel achter de kabel. Mijn oudste broer Philip richt zich voornamelijk op fotografie en zijn universitaire studies. Ik ben enorm trots op mijn broers en zus en ik leer veel van hen. De jongste thuis zijn had zo zijn voordelen. Mijn broers en zus hebben de weg vrij gemaakt voor mij waardoor ik op jongere leeftijd al veel mocht. Als 15-jarige mocht ik al alleen op reis om te gaan kiteboarden.

Wat is je favoriete trainingsplek? Mijn favoriete trainingsplek is Barra Nova in Brazilië. Deze spot vind ik echt geweldig. Je hebt daar perfecte wind, vlak water en een grote lege lagune waar je alle ruimte hebt om je ding te doen. Kaapstad vind ik ook fantastisch, er zijn zo veel mooie kickergolven om mee te spelen. Daarnaast is er een enorme verscheidenheid aan spots. Geen kiteboardsessie is de zelfde daar. Iets ‘dichter’ bij huis vind ik de speedspot in Dakhla magisch. Dit is de grootste vlakwaterspot die ik ooit heb gezien. Het lijkt wel eindeloos.

Boots of voetbanden en waarom? Momenteel vaar ik alleen maar met boots. Ik gebruik de Liquid Force Synergy closed toe boot. Ik heb voor deze boots gekozen omdat je deze makkelijk aan en uit krijgt. Het aan en uit doen van boots is een stuk moeilijker vergeleken met voetbanden en daarom is het fijn als dat zo snel mogelijk kan. Ook is het handig als je crashed. De reden dat ik met boots vaar is omdat ze mij enorm veel helpen bij het afzetten en landen van mijn tricks. Daarnaast geven ze veel meer ondersteuning aan mijn voeten en enkels dan voetbanden. Het enige waar ik nog niet echt van overtuigd ben is het maken van kiteloops met boots aan. Daarvoor schroef ik toch mijn voetbanden op mijn board. Wat ik ook nog steeds gaaf vindt is een board-off sessie zoals ‘back in the days’.

johhny

Wat is momenteel je favoriete trick? En kun je uitleggen wat dat precies is? Een favoriete trick heb ik eigenlijk niet. Voor de PKRA-wedstrijden train ik vooral technische tricks waarmee je zoveel mogelijk punten per trick scoort. De laatste tijd ben ik vooral aan het focussen op tricks die je maakt vanaf een golf. Hierbij moet je denken aan tricks die worden gedaan zoals achter een wakeboardboot of kicker bij de kabelbaan. Bijna alle freestylekiteboarders zijn nu nog steeds aan het focussen op airtricks (zoals je na de bocht doet tijdens het wakeboarden achter de kabelbaan. Je edged en dan zet je af). Maar hier is de progressie enorm traag en lijkt het meer en meer een limiet te bereiken. Let op, er is nog steeds veel progressie maar niet meer heel snel. Bij kickertricks uit het wakeboarden is er een enorme hoeveelheid aan tricks die kiteboarders nog steeds niet hebben beoefend. Voorbeelden daarvan zijn: moby dick, whirley dick, whirley birds, g-spots, blind pete en ga zo maar door.

De meeste kiteboarders hebben nog nooit van die tricks gehoord. Dat komt omdat ze in het kiteboarden niet vaak voorkomen of nog nooit zijn uitgevoerd. Naast de airtricks voor wedstrijden focus ik me enorm op dit soort kickertricks. Hopelijk kan ik deze kickertricks ook in de competitie laten zien en zo andere wedstrijdkiteboarders motiveren om deze sprongen te leren. De laatste trick die ik onder de knie heb waar ik enorm trots op ben is een heelside-frontside-fl at 7 met een nose-grab voor de eerste pass en een tail-grab voor de tweede pass. Een echte spin to win dus.

Maar wat is dan het verschil tussen wedstrijdtricks en hoe ziet een wedstrijdheat eruit? Tijdens een PKRA-wedstrijd heat heb je maar beperkt de tijd om punten binnen te halen. Door de jury worden van maar twaalf sprongpogingen de punten beoordeeld voor je heattotaal dus vanaf je dertiende sprongpoging worden je tricks niet meer beoordeeld. Van de twaalf pogingen worden de vijf hoogste scores bij elkaar opgeteld voor het heattotaal en zo wordt duidelijk wie heeft gewonnen aan de hand van de hoogste puntenscore. Dit systeem zorgt ervoor dat je zo technisch mogelijke sprongen wilt maken en dat je vooral sprongen probeert waarvan je ook zeker weet dat je ze kan landen. Een crash wordt ook gezien als een poging en als je dat te vaak doet is de kans kleiner dat je een hoog totaal aan punten krijgt.

Met welke kiteboardset vaar je op dit moment? En waarom vind je deze geschikt voor jou? Momenteel vaar ik met vliegers en boards van Liquid Force en wetsuits en overige hardware van Mystic. Mijn sponsor Liquid Force betrekt mij bij de ontwikkeling van het materiaal en zo is het kiteboard de Element tot stand gekomen. Hierin zit alles wat ik nodig heb in een kiteboard. Qua kites vaar ik de Hifi -X. Dit is een c-kite met support van de vijfde lijn. Deze vlieger heeft een enorme windrange. En dat is precies wat ik nodig heb tijdens wedstrijden. Daarnaast heeft de Hifi -X een enorm goede slack die goed van past komt voor mijn dubbele handlepasses.

Mystic voorziet mij van hoge kwaliteit harnassen en wetsuits. Een comfortabel harnas en wetsuit is echt een must voor prestaties. Denk maar aan hoe makkelijk tricks gaan wanneer je zonder wetsuit aan het kiteboarden bent! Dus wanneer de omstandigheden er naar zijn dat je wel een wetsuit aan moet dan wil ik dat een wetsuit zo soepel mogelijk is.

kiteartikel1

Wat is er zo speciaal aan je board: de Element van Liquid Force? De Liquid Force Element is snel, heeft veel pop, zorgt voor makkelijke landingen, duikt niet voorover en loopt goed hoogte, deze eigenschappen zijn essentieel tijdens wedstrijden. Het board heeft een zeer lichte concaaf in het midden die uitloopt in vier channels richting de tips. Het midden van het board heeft meer rocker dan de outline waardoor het board nog steeds snel is maar niet voorover duikt. Op kickergolven geeft het board mij meer pop dan de meeste ‘platte’ boards.

Het board heeft een hardere positieve flex en amper negatieve flex. Positieve flex betekent dat de tips van het board flexibel zijn en het midden van het board stijf is waardoor je veel pop en snelheid uit het board kan halen. Negatieve flex betekent dat door een wijdere stance het midden van het board minder stijf is en dus beweegt. Daarnaast zorgt de wijdere stance er ook voor dat de tips minder flexibel zijn. Als een board veel negatieve flex heeft is het board minder efficiënt en heb je daardoor minder snelheid en pop. Doordat men met een wijdere stance is gaan varen moeten de boards van tegenwoordig heel stijf zijn in het midden en veel flexibiliteit hebben in de tips. De Liquid Force Element heeft dit allebei en dat is ideaal en daarom ook het beste board voor mij.

Hoogte of snelheid? Een combinatie van beiden. Het liefste zo snel en hoog mogelijk! Tricky!

Wat is je homespot? Mijn homespot is Oostende in België. Jammer genoeg kiteboard ik daar nog amper. Maar als ik daar een sessie heb is het altijd geweldig samen met alle Ostend locals!

Waar heb je afgelopen tijd overwinterd? Afgelopen winter ben ik in Kaapstad, Zuid Afrika, geweest. Je hebt daar een enorme hoeveelheid aan spots en dagelijks wind. Als er geen wind is blijft er nog steeds zoveel om te beleven. Het is daar nooit saai.

Als het niet waait ga je dan liever golfsurfen of wakeboarden? Als de golven echt mooi zijn, er geen harde stroming staat en het lekker warm is verkies ik golfsurfen boven wakeboarden. Maar als ik thuis in België ben is het eigenlijk altijd wakeboarden.

Je zegt dat als je thuis bent er weinig tijd is om te kiten in België? Wat doe je dan als je thuis bent? De laatste zeven maanden ben ik in totaal maar een maand thuis geweest in België. Nu dat het weer beter wordt hoop ik dat ik hier en daar wel een sessie kan doen. Ik ben meestal rond 8:30 wakker, dan blijf ik in mijn bed tot 11:00 uur. Dan beantwoord ik e-mails, skype, facebook etc. Ik surf wat rond op kiteboardwebsites, kijk naar het nieuws en bekijk onzin op het internet. Ik vind het zo fi jn dat je thuis snel internet hebt. Dat is tijdens het reizen weleens anders. Als het mooi weer is ga ik rond de middag meestal naar de VVW Outside Surfclub om bij te kletsen. Dan zeg ik iedereen weer gedag en zet ik al mijn kiteboardpullen in een kluisje. Super is dat! Ik blijf die boardbag maar heen en weer sleuren. Helaas gebeurt kiteboarden in België zelden. Tegen 17:00 ga ik naar huis of langs bij vrienden. Als ik ‘s avonds thuis ben vraagt mijn moeder de vuile was van de voorbije trip. Zo ziet de eerste dag thuis er meestal uit. Wanneer ik in Oostende ben probeer ik ook altijd bij mijn favoriete plaatsen te gaan eten. De frietkot om de hoek, een halve kip in de stad of een ‘jordyburger’. Niet altijd even gezond, maar ach.

[vimeo id=”54693141″]

In 2012 eindigde je als 6e op de wereldranglijst van de PKRA. Wat is je doel voor dit jaar? Dit jaar is mijn doel om zo hoog mogelijk te eindigen. Het liefst zo dicht mogelijk bij de top. Hopelijk haal ik dit jaar mijn eerste podium plaatsen. Dat zou enorm cool zijn.

Welke trips staan er op de planning voor dit jaar? Dit jaar staan er heel wat reizen op de planning. Een grote roadtrip door gans Europa, Marokko, Brazilië, Aruba, Fuerteventura, Egypte, Nieuw-Caledonië, China en hopelijk als afsluiter om het jaar te eindigen drie maanden naar Australië. Zo niet dan wordt het opnieuw Kaapstad!

Wat adviseer je mensen die ook zo een hoog niveau als jou willen bereiken? Je moet durven dromen. Probeer de tricks in te beelden en de volgende sessie er volle bak voor te gaan. Bekijk veel filmpjes van andere pro’s en wees niet snel tevreden met je tricks. Blijf kritisch. Denk aan wie er nog beter is dan jezelf en niet ‘ik ben beter dan’. Er is geen specifieke do en don’t list. Alles gaat met vallen en opstaan. Het belangrijkste is dat je je eigen fouten kan inzien om ze vervolgens te verbeteren.

Wat komt er het eerste in je op als je denkt aan: Horen: Helaas heb ik surfersoren. Dat betekent dat ik kraakbeenvorming heb in mijn oren veroorzaakt door koud water. Ze zijn dus niet zo goed. Meestal luister ik naar liedjes die gebruikt zijn geweest in dikke kiteboardfi lmpjes. En dan beeld ik me alle tricks in die ik tijdens mijn heat zal doen. Zien: Jammer genoeg zijn mijn ogen ook niet zo goed. Kiteboarden met lenzen gaat gelukkig prima. Alleen raak ik er soms eentje kwijt, natuurlijk gebeurt dat dan tijdens een wedstrijdheat. Voelen: Als ik denk aan voelen dan denk ik aan blijdschap. Dat is wanneer ik een super sessie heb, een nieuwe trick landt, op het water sta met vrienden, op mijn eigen WC zit, onder mijn eigen donsdeken lig, samen met familie of vriendin ben en nog 10000000 andere dingen!

Je kan de avonturen van Christophe tack volgen op Facebook of bekijk zijn pagina op Instagram waar hij te vinden is onder: christophetack.

 van