03-09-2016 - Kitesurfen, Nieuws

In gesprek met Nederlands Kampioen: Bas Koole

Als we het over Bas Koole hebben, dan gaat het vaak al gauw over stijl en zijn vriendelijke persoonlijkheid. Als je hem tegenkomt op één van zijn homespots, dan is hij altijd in voor een praatje. Als hij dan eenmaal op het water staat, dan weet je precies waarom hij die Nederlandse titel in de wacht heeft gesleept. We zien hem niet vaak meedraaien in het wedstrijdcircuit maar horen toch best veel van hem. Toen hij vorig jaar dan eindelijk die Nederlandse titel binnenhaalde wilde Access toch graag eens weten wat Bas allemaal bezighoudt en hoe hij zichzelf in de kiteboardwereld ziet.

Door: Ydwer van der Heide

Wanneer en waar ben je begonnen met kiteboarden? Na lang sparen heb ik tijdens de Boot Düsseldorf in 2003 mijn eerste kiteboardset gekocht. Deze bestond toen uit een Naish R3 en een board van Surfactory. Ik windsurfte in die tijd veel en samen met mijn ouders en mijn zusje stonden we vaak bij Mirns op de camping. In het voorjaar ben ik toen begonnen met kiteboarden. Mirns was in die tijd nog niet zo druk bezocht als nu en vaak was ik dan ook als enige op het water. Tegenwoordig is het op een goede zondag voor veel kiteboarders bijna te druk. Af en toe ging ik ook naar Workum. Dit was voor mij iets verder weg, het was iets drukker, maar het niveau lag ook een stuk hoger.

Je kiteboardt in Nederland al behoorlijk lang op het hoogste niveau. Hoe komt het dat je pas vorig jaar Nederlands kampioen bent geworden? Heel simpel. Dat komt doordat Youri Zoon en Kevin Langeree de voorgaande jaren meededen en ik in 2008 net als zij niet aanwezig kon zijn. Afgelopen jaar was Youri druk met het voorbereiden van zijn laatste wereldbekerwedstrijden om deze titel op zijn naam te zetten, wat helaas niet gelukt is. Kevin raakte tijdens een wedstrijd net geblesseerd aan zijn knie. Op dat moment was ik inderdaad de beste deelnemer van de Nederlandse Kampioenschappen.

Zijn er dingen veranderd of haal je er voordeel uit nu je Nederlands kampioen bent? Na de Nederlandse Kampioenschappen ben ik meteen vertrokken naar Brazilië. Ik heb er dus eerlijk gezegd niet heel veel van gemerkt. Wel kreeg ik de nodige media-aandacht en waren mijn sponsoren net als ik natuurlijk erg blij met deze titel. Ik ben ook niet de persoon om mijn behaalde status enorm uit te melken, ik presenteer mezelf zoals ik ben. Voor mij is het belangrijk dat men mij ziet zoals ik ben en niet zomaar beoordeeld word op een eenmalig behaald resultaat. Er is namelijk meer dan alleen wedstrijden en dat is iets wat men vaak vergeet. Er zijn ook rijders die veel bezig zijn met het perfectioneren van hun stijl. Kijk bijvoorbeeld naar Aaron Hadlow of Ben Wilson. Beiden varen ze geen wedstrijden meer, maar zijn voor veel kiteboarders de besten van de wereld.

De Bas Master Class was afgelopen jaar een groot succes en werd door iedereen goed ontvangen. Al ideeën voor aankomend jaar? Ideeën genoeg! Ik weet alleen nog niet precies hoe ik ze het beste kan uitwerken. De BMC-video’s zijn inderdaad erg goed ontvangen en ik krijg er erg veel leuke reacties op. Een terugkerend iets is naar mijn mening heel belangrijk, maar kost ook altijd erg veel tijd. Het enige wat ik tot nu toe kan zeggen is, houd mijn website en Hanglos.nl in de gaten, want er zullen zeker de nodige video’s online komen.

Je hebt een nieuwe sponsor (CameraNU.nl) die je voorziet van goed cameramateriaal. We zien dan ook dat je filmpjes op internet steeds beter worden. Is het de bedoeling dat je alleen actief blijft binnen de kiteboardwereld of wil je je kwaliteiten breder in gaan zetten? Dat klopt! In samenwerking met CameraNU.nl heb ik nu een goede videocamera in mijn bezit. Ik wil mij eerst vooral focussen op het gebied dat ik ken, de kiteboardwereld, om vooral film- en monteerervaring op te doen. Ik zie het filmen op dit moment als een geweldige manier om mijzelf en mijn sponsoren te promoten.

Wat doe je eigenlijk allemaal voor je sponsoren? Eigenlijk is dit beroepsgeheim, maar ik zal een tipje van de sluier geven. Veel mensen denken dat je als gesponsorde kiteboarder alleen maar lekker aan het varen bent. Dat is natuurlijk niet waar, er wordt meer van je verwacht. Gedurende het hele jaar ben ik bezig met het maken van foto’s voor magazines om op deze manier mijn sponsoren in beeld te brengen. De afgelopen jaren is social media, zoals Facebook en Twitter, enorm gegroeid. Ik probeer deze middelen meer en meer te gebruiken om mijzelf en mijn sponsoren naar voren te laten komen. Ik vind het erg interessant om te zien hoe de invloed van de smartphone invloed heeft op het ‘volggedrag’ van de mens. Nu proberen telkens meer mensen up-to-date te blijven door middel van hun telefoon, voorheen gebeurde dit alleen via de computer. Dit geeft mij de mogelijkheid om op een directere manier mijn sponsoren te promoten. Naast het promoten van mijn sponsoren ben ik ook druk bezig met het ontwikkelen van het nieuwe materiaal. Dit gebeurt vooral door het testen van het materiaal en het feedback geven op nieuwe designs. De nieuwe kites en boards moeten natuurlijk super goed varen, maar er ook nog eens goed en vernieuwend uitzien. Ook help ik mee aan de presentatie van het nieuwe materiaal, denk bijvoorbeeld aan fotoshoots voor  brochures en het maken van productvideo’s.

Een topsport-regeling maakt het mogelijk dat je nog steeds bezig bent met een studie. Wat studeer je en hoe gaat het met je studie? Ik studeer Sportmarketing & Management aan de Johan Cruyff University, dat gevestigd is binnen de Hogeschool van Amsterdam. De Johan Cruyff University biedt mij de mogelijkheid om mijn eigen planning te maken, waardoor ik naast mijn sportcarrière ook een studie kan volgen. Op dit moment staat mijn studie redelijk op pauze, maar zodra het even wat rustiger wordt met kiteboarden pak ik het weer op. Het voordeel van deze studie is dat ik ook veel dingen kan combineren met het kiteboarden. Het helpt mij namelijk absoluut bij het verbeteren van mijn marketing en het verbreden van mijn kijk op bepaalde onderwerpen. Hierdoor ben ik meer mogelijkheden gaan zien voor mijn sponsoren en mijzelf. De combinatie studie en buitenland is af en toe lastig en werkt alleen in bepaalde landen. Dit zijn dan vooral de landen waar het elke dag waait en waar ik op één plek woon voor een langere tijd. In Brazilië waar ik gemiddeld twee maanden per jaar doorbreng, maakt het niet uit wanneer ik ga varen. Of het nou ‘s ochtends of ‘s middags is het waait toch wel. Hierdoor zijn studie-uren makkelijker in te plannen.

Dit is voor jou niet het eerste jaar in Cumbuco, Brazilië. Wat trekt je zo naar deze plek en waarom keer je steeds terug? Het is nu de derde keer dat ik aan het einde van het jaar naar Brazilië ga. In de omgeving van Cumbuco zijn een aantal perfecte spots om te trainen, foto’s te maken en videobeelden te schieten. De combinatie van elke dag wind van rechts en perfecte vlakwaterspots maakt deze plek voor mij ideaal. En als extra op dit alles komt mijn lieve vriendin ook uit Brazilië, wat het hele plaatje compleet maakt.

Volgend jaar weer naar Brazilië of deze keer toch iets anders van de wereld zien? Absoluut! Ik ben volgend jaar zeker weer terug te vinden in Brazilië. Er zijn tal van prachtig plekken op de wereld waar je kan kiteboarden, maar ik heb op dit moment nog geen zin om op ontdekkingsreis te gaan naar een betere spot. De lagunes in Brazilië zijn gewoon super.

Heb je in 2011 al toffe dingen gedaan? Zeker weten, eind januari zeven weken weggeweest naar Kaapstad, Zuid-Afrika. We hebben daar de fotoshoot gedaan met de 2012-producten, voor onder andere de 2012-brochure. Ook is één van de kantoren van Airush gevestigd in Kaapstad. Naast de fotoshoot heb ik daar ook nog enkele producten getest.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Op korte termijn zie ik mijzelf nog steeds volop kiteboarden en wil ik vooral zo doorgaan met wat ik nu aan het doen ben. Volgend jaar zullen jullie nog steeds veel van mij horen en zal ik waarschijnlijk wat dingen gaan organiseren. Als ik op lange termijn naar mijn toekomst kijk, zie ik mijzelf sowieso afgestudeerd, het liefst met een media-/teamfunctie bij Airush. En natuurlijk nog steeds keihard aan het varen!

Zijn er naast het kiteboarden ook andere sporten waar je je energie in kwijt kunt? Sinds vorig jaar sta ik weer op inlineskates die ik vorig jaar van mijn vriendin heb gekregen. Het was negen jaar geleden dat ik dit voor het het laatst had gedaan, terwijl ik vroeger erg fanatiek was en regelmatig in het skatepark kwam. Het gevoel is nog steeds hetzelfde en een simpele grind voelt al erg goed. Het heeft niks met kiteboarden te maken. Dat is soms ook wel fijn. Daarnaast ben ik aan het hardlopen om tijdens de windloze dagen toch in topconditie te blijven.

Beste of lekkerste trick op dit moment? Op dit moment is dat een front-blindmobe. Deze voorwaartse rotatie is totaal nieuw voor mij en geeft na de afzet een enorm explosieve versnelling, wat een enorm lekker gevoel geeft.

Volg Bas Koole op: baskoole.com / twitter.com/baskoolecom / facebook.com/baskoolecom

 van