01-02-2022 - Nieuws, Wielrenblad

INDOORFIETSEN: HÉT ALTERNATIEF ALS HET WINTERWEER TEGENZIT

Heb je voor komend jaar een wielerdoel gesteld en wordt het de hoogste tijd om te starten met trainen? Ook al is het buiten nog zo koud en regenachtig, je kunt gewoon beginnen. En dat zonder last van natte kleding en verkleumde vingers. Hoe je dat doet? Met effectieve en efficiënte indoorsessies.

Er is niets zo leuk als de benen laten malen als een molen bij windkracht acht. Als de kou, regen, gladheid, schemering en lange schoonmaakbeurt echter redenen zijn om voorlopig niet op het zadel te springen, dan is het wellicht slim om naar een geschikt alternatief uit te kijken. Gelukkig is dat er: binnen trainen. Met de nieuwste generatie trainsystemen is het binnen fietsen én efficiënt én leuk. Tijd om een nadere blik te werpen op het assortiment indoortrainers.

Shimano indoor fietsen

Wie het neusje van de zalm wil, kiest voor een interactieve trainer met direct drive. Direct drive betekent dat de trainer zelf een cassette heeft. Je haalt je achterwiel uit je fiets en legt de ketting op de cassette van de trainer. Vervolgens is er contact met de weerstand-unit van je indoortrainer. Systemen met direct drive zijn het meest accuraat van allemaal en kunnen de grootste weerstand simuleren. Ook zijn de trainers uit deze categorie interactief. Ze kunnen via ANT+ of Bluetooth communiceren met populaire apps als Zwift, Rouvy en The Sufferfest. Beklim je in de virtuele omgeving van de app een berg met een stijgingspercentage van 11 procent, dan voel je de weerstand die je ook in echt zou ervaren. Je haalt de Alpen en Dolomieten naar je zolderkamer.

Een tweede categorie zijn de interactieve wheel on trainers. Hierbij wordt het systeem aangedreven met het achterwiel van je fiets. Een ‘kleine’ rol duwt tegen de achterband en geeft weerstand via een magneet- of vloeistofrem. De mate van weerstand is afhankelijk van onder meer de grootte van de rol. Houd er rekening mee dat je band door de wrijving wat sneller kan slijten. Er zijn gelukkig speciale achterbanden ontwikkeld die beter bestand zijn tegen slijtage. De interactieve wheel on trainer is, zoals de naam al doet vermogen, interactief. Je kunt hem dus via Bluetooth of ANT+ verbinden met fietsapps om de weerstand van die ene virtuele beklimming te ervaren. Met een wheel on trainer is de meting van het vermogen iets minder nauwkeurig dan bij een direct drive. Een belangrijk voordeel van de wheel on trainer is dat hij relatief licht is en compact opvouwbaar is. Dat is handig voor als je hem mee op reis wilt nemen.

Smart trainers vormen de derde categorie. De smart trainer met direct drive biedt directe aandrijving, waarbij jouw fietsketting op de cassette van de trainer ligt. Alleen ontbreekt de interactiviteit met het trainingsprogramma. Via een sensor geef je onder meer je snelheid, vermogen en trapcadans door aan virtuele trainingsprogramma’s als Zwift en The Sufferfest. Ook bij de smart wheel on trainers speelt een sensor de rijgegevens door naar de apps, maar interactiviteit is er niet. Je systeem wordt dan aangedreven door het achterwiel.  

Shimano indoor fietsen

Ben je niet zo’n fan van virtuele trainingsprogramma’s en gaat het jou enkel om kilometers maken? Dan maak je een goede keuze met een classic trainer. Dit is in feite een wheel on trainer, waarbij het achterwiel het systeem aandrijft. Je verandert van weerstand met een schakelaar die je op het stuur zet. Koppeling met onder meer Zwift en BKool is niet mogelijk. Wél kun je natuurlijk een Netflix-serie aanzetten of oordoppen dragen en zo je favoriete Spotify-lijst afspelen.

Shimano indoor fietsen

Alternatief voor de trainsystemen is de good old rollerbank. Je klapt hem uit op de zolderkamer, fietst erop en bergt hem na afloop weer compact op. Of je neemt hem natuurlijk mee naar een wedstrijd waar je hem gebruikt voor een perfecte warming-up. Iedereen die voor het eerst op de rollerbank stapt, zal er even aan moeten wennen. Je fietst staat er immers los op, in tegenstelling tot bij een fietstrainer. Het is zaak dat je je aandacht erbij houdt. Er zijn twee smaken: de reguliere rollerbanken en interactieve rollers. Heb je een standaard bank, dan fiets je, wellicht met je voorkeursmuziek op de achtergrond. Bij de interactieve rollers kun je de bank koppelen aan fietsapps en heb je interactiviteit. Je kunt dan weer beklimmingen in virtuele fietsomgevingen simuleren.

Hoe maak je indoortrainen nóg leuker?

Bij het indoortrainen is het om hygiënische redenen aan te raden om een mat onder de set-up te leggen. Die vangt zweetdruppels op en dempt het geluid. Net zo onmisbaar zijn de voorwielsteun die je fiets waterpas zet en de ventilator die welkome verkoeling biedt. Er zijn tevens covers die je tussen het stuur en de zadelpen bevestigt. Ze vangen zweet op en beschermen zo je fiets. Ga je voor een interactieve trainer, dan is het wellicht ook slim om een goede desk voor je neus te installeren. Daarop plaats je een laptop of een ander scherm, zodat je de virtuele omgeving mooi gepresenteerd krijgt.

Wil je de virtuele fietservaring op de interactieve trainer nóg realistischer en daarmee leuker maken, dan zijn er allerlei technische gadgets. Elite heeft bijvoorbeeld de Rizer, een systeem waarin je de voorvork van de fiets bevestigt. Ga je een klim op, dan simuleert de Rizer de hellingshoek. Je kunt ook mee sturen door de bochten en mensen inhalen. Dat laatste kan trouwens ook met de voorwielsteun Sterzo Smart. Je ‘pain cave’ wordt met al deze accessoires absoluut een bijzonder gewilde plek voor al je fietsende vrienden en kennissen.

Tot slot nog een tip voor iedereen die binnen fietst, ongeacht het type trainer: zet op je smartphone, laptop of pc een wielerpodcast aan. Er zijn er inmiddels tientallen, van De Grote Plaat, Kop over Kop van Eurosport, Arrivee van Grinta!, de Rode Lantaarn tot aan The Move van Lance Armstrong en Live Slow Ride Fast van Laurens ten Dam. Na een uitzending van een uur heb je niet alleen mooie wielerverhalen gehoord, maar heb je ook een prima work-out uitgevoerd.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van