16-06-2016 - Surfen, Nieuws

Inside Cloudbreak

Inmiddels is het spektakel op Fiji weer los gebarsten met misschien wel de beste left ter wereld. Cloudbreak is deze weken het strijd decor voor de beste surfers ter wereld. Een magische, tropische golf die breekt over een prachtig rif. Een golf die voor de gewone stervelingen misschien wel altijd een droom zal blijven.  

Swell

Fiji is gezegend met een van de beste swells ter wereld. vanuit het zuidwesten komt de swell perfect aan rollen op de kleine eilandjes. Deze Swell vind zijn oorsprong in de Tasmaanse zee voor oostkust van Australië. De beste golven zijn te vinden in de periode van maart tot november waarin de swell kan variëren van 3ft (1 meter) tot 15ft (5 meter). Vanaf december tot februari is de swell kleiner en minder constant.

Fijieiland
Koraal rif

Fiji telt 322 eiland de meeste met parelwitte stranden, palmbomen en koraal.  Dit zelfde ondiep liggende koraal zorgt voor de karakteristieke holle lefthanders kenmerkend voor Fiji. De meeste golven breken op het rif bij de westelijke eilanden voor Viti Levu. De enige beachbreak die Fiji heeft is Sigatoka Dunes in het zuidwesten van Viti Levu. De meeste spots zijn gelegen in zeer ondiep water over scherp rif, dit maakt het surfen van deze spots risicovol.

Cloudbreak Matt Wilkinson

Cloudbreak

Cloudbreak is de spot die de meeste constante swell pakt op het eiland vanaf twee meter is de spot eigenlijk alleen nog maar goed en (relatief) veilig te surfen door ervaren surfers. Ervaren in het surfen van snelle, holle golven wel te verstaan. Hoewel twee meter voor sommigen misschien niet al te hoog klinkt zijn de golven van een heel ander kaliber dan waar de gemiddelde Nederlandse surfer mee te maken krijgt. De golven hebben namelijk een onwijs lange periode om op te bouwen, dit maakt ze krachtiger. Bovendien botsen de golven vanuit dieper water op het ondiepe koraal rif wat de golven perfect laat barrelen.

Hoewel de golf er super glassy en geleidelijk lijkt te  breken, is de golf echter zeer moeilijk te surfen. Cloudbreak bestaat uit verschillende secties, de buitenste sectie breekt op de top van het rif heeft behoorlijk veel hoogte waardoor de takeoff tricky is en er eigenlijk geen ruimte is om fouten te maken. Dit deel van de golf is behoorlijk stijl en biedt ruimte voor sneller korte carves. Het middelste gedeelte van de golf is waar de magic happens, hier is geen ruimte meer voor snelle carves en komt de barrel pas echt op snelheid.

Inside is het gedeelte van Cloudbreak waar de barrel het meest extreem is, het rif ligt hier echt vlak onder het wateroppervlakte. Inside wordt ook wel Shish-kabobs genoemd. Maak je een wipeout hier dan heb je een  grote kans op kleerscheuren. Als de condities echt perfect zijn en alle drie de secties aan elkaar gekoppeld zijn dan gebeurt er iets magisch op Cloudbreak.

Cloudbreak Fiji pro

Tavarua

Na de vele uren training en het bezoeken van tal van andere reefbreaks, heb je waarschijnlijk niet meer het geld om het luxe resort op Tavarua te betalen. Is er dan geen Stayokay op het eiland? Helaas niet en om het nog erger te maken heeft het resort op Tavarua het exclusief recht op de spots Restaurants en Cloudbreak. Dit houdt in dat alleen gasten van het resort de spots mogen betreden.

To be aware of

Indien je zowel het geld als de skills hebt om Cloudbreak te surfen en ben je niet bang bent voor het koraal en de eventueel gevaarlijk dieren die het koraal herbergt ( zeeslangen, steenvissen en de verdwaalde hongerige haai) vergeet je dan vooral niet in te smeren met zonnebrand en genoeg te drinken.

Voor meer informatie over het event op Cloudbreak bekijk de website van de World Surf League.

Beeld: (c) WSL/Cestari SOCIAL

 

 

 

 

 van