16-06-2017 - Windsurfen, Nieuws

Internationale windsurftop strijdt bij Paal 17 om wereldtitel Slalom

De internationale windsurftop raasde donderdagmiddag op en neer voor het strand op Texel ter hoogte van Paal 17. Op de derde dag van het wereldkampioenschap kwamen onder perfecte omstandigheden, met 15 tot 25 knopen wind, eindelijk alle deelnemers in actie. De organisatie slaagde erin om uiteindelijk één gehele eliminatieronde af te werken. Winst in de A-finale was er voor de Fransman Cyril Moussilmani. Nederlanders Jordy Vonk, Casper Bouman, Ingmar Daldorf en Adriaan van Rijsselberghe eindigden als vierde, vijfde, zevende en achtste. De wedstrijden gaan vrijdag verder, de beslissing valt zaterdag 17 juni.

Foto’s: Laurens Morel / saltycolours.com

wereldkampioenschap slalom texel 2

Moussilmani geen onbekende in wereldtop

Cyril Moussilmani is geen onbekende in het internationale circuit. De Fransman uit Marseille was in 2015 de vicekampioen in het PWA circuit. Hij reageerde na afloop opgetogen maar voorzichtig. ,,Het was een moeilijke finale. De wind draaide vaak. Voor de finale was het lang twijfelen welk materiaal ik zou pakken. Uiteindelijk koos ik voor het grote materiaal, dat pakte goed uit. Mijn start was goed en ik was weg.” Gevraagd naar zijn kansen op de wereldtitel was de Fransman duidelijk: “I hope.”

Caddy geheime wapen Vonk

Jordy Vonk eindigde als vierde in de A-finale en daarmee als eerste Nederlander. ,,Eerste Nederlander is misschien wel het enige positieve”, aldus de zelfkritische Vonk. ,,We zaten niet bij de eerste drie en dat was wel het doel. Ik had niet zo’n hele goede start. Ik dacht dat er mensen te vroeg gestart waren maar dat bleek niet zo te zijn, waardoor ik dus niet zo goed weg was. Ik pakte wel nog twee of drie mensen, waardoor ik de top vier wist binnen te komen. De wind was in de laatste wedstrijd zo minimaal dat je na de start weinig verschil meer kon maken. Verder omhoog komen zat er dus niet in. Maar het dit resultaat biedt perspectief.”

De wind ging in de middag ineens aan en dat dwong de windsurfers tot het maken van keuzes. Zo hebben ze meerdere formaten zeilen ter beschikking. Ook Vonk moest kiezen vanmiddag: ,,Ik was er niet helemaal op voorbereid toen de wind aanging. Ik moest in een keer mijn kleinere, medium spullen gaan klaar maken. Dat bleek geen verkeerde beslissing want zelfs die waren bijna nog te groot.”

Toen in de loop van de middag het zonnetje erbij kwam en de wind weer wat inzakte, moest er tussen de wedstrijden door opnieuw snel geschakeld worden en kwam Vonks geheime wapen in actie. “Ik had gelukkig iemand die voor caddy speelde (Remco Bakker red.). Hij kwam met een ander setje het water op. Hierdoor kon ik last-minute beslissen welke materiaal ik wilde hebben. Dat lukte en uiteindelijk had ik dus het goede materiaal gekozen.”

Bouman als tweede Nederlander over de finish

Casper Bouman, de voormalig wereldkampioen in de olympische RS:X-klasse (2006) en Formula-klasse (2013), was na afloop gematigd tevreden. ,,We gingen voor de finale. Het was een mooie dag met goede wind. We konden eindelijk het water op en daar komen we natuurlijk voor. De voorrondes waren goed, met echt super omstandigheden. De finale was voor mij wat teleurstellend, ik had een slechte start. Ik dacht net als Jordy (Vonk red.) dat er mensen te vroeg gestart waren. Ik ging op de handrem en was uiteindelijk als laatste over de startlijn. Gelukkig kon ik nog terugkomen naar de vijfde plaats.”

wereldkampioenschap slalom texel 1

Omstandigheden vrijdag ideaal, iedereen in top 16 kan winnen

Voor vrijdag is de weersvoorspelling ideaal. Met een verwachte windsnelheid van zo’n 21 tot 25 knopen uit het westen kunnen de omstandigheden bijna niet beter. Bouman: ,,Ik hoop dat we morgen echt een hele mooie dag krijgen en dat de weersvoorspelling uit komt. Dan kunnen we nog een aantal eliminaties surfen en kan ik hopelijk nog wat stijgen in het klassement. Het zit dicht op elkaar. Iedereen in de finale, of zelfs in de top zestien, kan winnen. Al met al een goede dag, morgen overleven en dan maken we het zaterdag wel af.”

Mensen op het strand is super gaaf

Toen de windsurfers na het middaguur het water op gingen liep het strand bij Paal 17 snel vol. Op het hoogtepunt stond het drie tot vier rijen dik met mensen. Voor de windsurfers een geweldige ervaring. Vonk: “Al die mensen op het strand is super gaaf. Hoe meer mensen er komen kijken hoe leuker. En de wedstrijden zijn ook echt goed te volgen vanaf de kant. Dus hopelijk zijn er morgen en zaterdag nog meer mensen om ons in actie te zien en aan te moedigen.”

Voor meer informatie bezoek de website.

 van