24-09-2019 - Kitesurfen, Leesvoer

Interview Airton Cozzolino

12 pro’s vragen het aan koning strapless – Airton Cozzolino

Onze razende reporter Axel Reese kent het kitewereldje als geen ander. Direct na de GKA wave in Kaapverdië liet hij langslopende proriders vragen stellen aan de allerbeste strapless kiter ter wereld: Airton Cozzolino. De sympathieke Kaapverdiaan maakt zich niet zo druk: ‘In strapless freestyle zie ik mezelf als grootste concurrent. Ik zou pas nerveus worden als ik tegen mezelf zou moeten varen.’

Airton Cozzolino, drievoudig wereldkampioen, vindt niet alleen talloze nieuwe tricks uit, hij springt ze stukken hoger dan de concurrentie. Met zijn zowel agressieve als soepele stijl onderscheidt hij zich van concurrenten zoals Matchu Lopes en Mitu Monteiro. Airton is voorlopig niet te stoppen. Hij gaat altijd het water op, ook als de condities niet ideaal zijn. Varen, varen en varen. Als eerste het water op en als laatste het water af. Hij ziet dat niet als serieus trainen, zoveel wordt duidelijk als ik hem spreek in de een café in Santa Maria op zijn thuiseiland Sal. Hij kan niet stoppen omdat hij het gewoon te leuk vindt.

Airton is echt een bekendheid op het eiland en tijdens ons gesprek wordt hij regelmatig gevraagd om selfies en om de zoveel tijd klapt er weer iemand een high five met hem. Wie is deze 24-jarige Kaapverdiaan met Italiaans paspoort? Ik liet een aantal langslopende proriders en concurrenten vragen aan hem stellen.

Kiko Roig Torres (18)

uit Tarifa, Spanje (Duotone, Ion teamrijder)

Tijdens de GKA Big Air World Cup op Fuerteventura had je een airtime van maar liefst negentien seconden. Wat ging er door je heen toen je zo lang in de lucht hing? ‘Ik dacht dat ik droomde. Tegelijkertijd was het ook best gevaarlijk, maar ik heb me niet te veel gefocust op de landing. Tijdens de sprong kreeg ik drie keer een windvlaag en heb ik wel tien keer de kite geloopt en heb ik zelf ook zo’n negen rotaties gedraaid. En ik stickte de landing, hoe gek was dat? Het was in ieder geval het meest gekke wat ik ooit heb gedaan.’

Hoe bedenk je nieuwe tricks? ‘Geloof het of niet maar ik bedenk de meeste nieuwe trucs vaak na een wipe-out. Bijvoorbeeld bij de backroll tictac verloor ik m’n board om hem later weer uit de lucht te grijpen.

Welke eigenschappen moet je hebben om zoiets te kunnen? ‘Naast een goede beheersing over je board is controle over je kite net zo belangrijk. Daarvoor heb ik vroeger uren en uren met een twee-meter-vliegertje op het strand geoefend.’

Welke nieuwe truc ben je nu aan het oefenen? ‘Ha, dat zou ik jou eigenlijk niet moeten vertellen als concurrent, maar zo ben ik niet. Ik ben bezig met de flat 5: een dubbele handlepass op het strappless board. Je mag met alle liefde deze truc ook oefenen. Kijken wie hem als eerste staat?’

Tony Cili (31)

uit Calabrië, Italië (RRD teamrijder)

De omstandigheden tijdens de wedstrijd hier op Ponta Preta vond ik erg lastig. Hoe waren ze voor jou? ‘Ja, voor mij waren ze ook tricky. De condities op Ponta Preta kunnen soms echt verdomd moeilijk zijn. Aflandige vlagerige wind met knetterhoge golven die vlak voor de rotsen neerklappen. Maar dat is ook wat deze spot zo mooi maakt. Eigenlijk is het een mooie en lastige spot tegelijkertijd. Zeker niet voor iedereen geschikt.’

Je hebt het hele plaatje. Niet alleen strapless freestyle maar je ript ook de golven op een onnavolgbare manier. Hoe flik je dat? ‘Ik laat alle spanning los om gewoon plezier te hebben. Klinkt makkelijk, maar dat is erg lastig als je in een wedstrijd zit. Omdat ik alle competitiestress van me af laat glijden, helpt dat mij paradoxaal genoeg om wedstrijden te winnen. Kunnen ontspannen in stressvolle situaties is een handige skill.’

Sandro Pisu (23)

uit Sardinië, Italië (Duotone / Ion teamrider)

Wat doe je ervoor om de beste te zijn? ‘Zo vaak mogelijk op het water zijn en plezier maken. Niet te serieus trainen. Als ik dat zou doen, zou ik m’n motivatie verliezen. Philipp Becker (marketingma- nager van Duotone kiteboarding, red.) zei laatst dat ik strapless freestyle clinics moet beginnen omdat ik zo populair ben, maar dat wil ik echt niet. Ik wil zelf zo vaak mogelijk op het water staan. Ik ben surfer, geen zakenman.’

Doe je ook andere lichamelijke training? ‘Soms, wanneer er echt geen wind is en er geen golven zijn, gebruik ik zo’n ‘vrije dag’ om te trainen in de gym. Ik train dan veel met de Bulgaarse tas. Dat is een loodzware zak waarmee je allerlei oefeningen kunt doen om veel spiergroepen tegelijk te trainen.’

Ben je vaak geblesseerd? ‘Tot nu toe maar één keer serieus, en dat gebeurde ook nog eens op een twintip. Valt mee dus. Verder loop ik weleens een paar dagen of weken rond met een pijnlijke schouder of knie, maar dat geeft niet. Ik weet dat mijn lichaam daar tegen kan.’

Hoe belangrijk is de hulp van sponsors? ‘Ja heel belangrijk. M’n grootste sponsor Duotone is als een familie. Andere teamriders zoals Matchu Lopes, Sebastian Ribeiro en Jan Marcos Riveras, pushen me en geven me energie. Daarnaast zorgt Duotone ervoor dat ik de wereld rond kan reizen om m’n dromen te verwezenlijken. En als ik iets mol dan krijg ik het binnen drie dagen weer nieuw opgestuurd. Met Duotone ontwikkel ik ook de wave-freestyle-boards de Whip en de Pro Voke. En ik heb ook meegeholpen met de ontwikkeling van de lichtste hardshell trapeze op de markt, de Ion Curv.’

Sabine Beukeleers (51)

uit België (HB Boards, Duotone teamrider)

Wat zou je doen als je geen professioneel kiteboarder was geworden? ‘Als ik geen professioneel kitesurfer zou zijn, was ik waarschijnlijk visser geworden. Santa Maria, waar ik vandaan kom, is een echt vissersdorp en veel vrienden en familie zitten in de visserij. Het is een heel puur beroep. Vissen vangen en verkopen om geld te geven aan je familie.’

Welke lichamelijke training doe je om zo hoog strapless te springen als jij doet? ‘Geen. Voor hoge strapless sprongen moet je wel een grote kite hebben en de juiste techniek. Als de rest op het water staat met een 8m2 pak ik een 10m2. Soms verklaren mensen mij voor gek, maar op deze manier kan ik mijn tricks nog hoger doen. Als ik ga golfrijden pak ik wel een kleinere vlieger omdat die veel wendbaarder is. Voor de juiste techniek moet je bij de afzet je achterste been hard pushen en voor controle van de voorkant van het board moet je je voorste been intrekken in de richting van je borst zodat het board de lucht ingaat. Ik probeer altijd naar de maan te springen en maximaal te gaan. Geen half werk.’

Charlotte Carpentier (28)

uit Frankrijk (Core teamrider)

Wie zie je als belangrijkste tegenstander op de World Tour? Nu en in de toekomst? ‘In strapless freestyle zie ik mezelf als grootste concurrent. Ik zou heel nerveus zijn als ik tegen mezelf moest varen, haha, maar ik ben in m’n carrière maar twee keer door andere riders verslagen, twee keer door Matchu en een keer door Camille.’

Hoe word je een goede strapless surfer? ‘Vaar zo vaak mogelijk, ook met weinig wind, en rij zo fanatiek als je kunt, met full commitment. Als je de trick niet landt… blijf ervoor gaan. Je moet er gewoon veel tijd en moeite in stoppen.’

Jan Marcos Riveras (30)

uit Tarifa, Spanje (Duotone / Ion teamrider)

Airton, je bent altijd aan het pushen. Waar haal de de extra energie vandaan om maar steeds harder en hoger te gaan? Niet alleen in de strapless freestyle maar ook in het suppen en surfen. ‘Ik wil de sport naar een hoger plan tillen. En elk jaar gaat het tot nu toe nog harder, hoger, radicaler en heftiger. Zo komt het strapless freestyle in de spotlights te staan van media en sponsoren. Ik vind het leuk wanneer andere rijders mijn tricks kopiëren. Doe ik toch iets goed. Ik zelf kopieer nooit een trick van een ander, ik geef er liever m’n eigen twist aan.’

Mitu Monteiro (35)

uit Sal, Kaapverdische Eilanden (F-One / Manera teamrider)

Toen je twaalf jaar geleden begon, had je je toen kunnen voorstellen dat dit je leven zo zou veranderen? ‘Nee, ik had dit leven wat ik nu leid nooit voor mogelijk gehouden. Ook niet hoe ik nu ben als persoon.’

Hoe zie je je toekomst? ‘Goede vraag. Nooit veel over nagedacht. Ik leef meer in het hier en nu. Ik hoop dat ik gezond kan leven en dat ik de passie voor het kitesurfen kan doorgeven aan mijn familie. Plezier in de sport staat voorop. En dat hoeft niet met keiharde kiteloops te zijn.’

Wat betekent kitesurfen voor jou?

‘Mijn leven!’

Ik heb je leren kitesurfen. Het was toen een droom van je om mee te doen in de World Tour. Kon je je toen voorstellen mij te verslaan? En hoe voelde dat, mij verslaan? ‘Jij hebt mij veel tips gegeven. Ik kan me er nog een paar herinneren uit 2008 toen ik voor het eerst op een twintip handlepasses aan het oefenen was. In 2011 heb ik je voor het eerst verslagen tijdens een KSP wave-wedstrijd op Mauritius. Dit zal ik nooit vergeten. Het was toen erg onverwacht. Maar aan de andere kant heb je mij net verslagen in de finale hier op Sal. Ik vond het niet erg om van jou te verliezen.’

Arsenio Dias (19)

uit Sal, Kaapverdische Eilanden (RRD teamrider)

Airton, ik ben ook een jonge kitesurfer uit Sal net als jij maar jij bent verreweg de beste. Hoe kan ik ook zo succesvol worden? ‘Arsenio, volg je droom, maar vergeet niet dat je er wat voor moet doen. Train elke dag, maar blijf plezier en passie houden in wat je doet.

Ralph Boelen (28)

uit Honfleur, Frankrijk (RRD teamrider)

Zou je niet eens in de jury willen zitten? Dat zou voor de andere deel- nemers ook leuk zijn, zodat zij ook eens een wedstrijd kunnen winnen. ‘Je bent te grappig Ralph! Misschien in de toekomst, maar nu vind ik zelf meedoen nog veel te leuk.’

Mis je mij sinds ik uit het Duotone-team bent? ‘Jazeker man! Je was een fantastisch teammaatje van me!’

Was je niet gespannen voor de wedstrijd op Punta Preta, je thuiswater? ‘Ik was zeker niet gespannen. In de finale was Mitu gewoon beter. Ik hoop in de toekomst dat het de grootste kitesurfwedstrijd ter wereld wordt.’

Willow-River Tonkin (20)

uit Mauritius (Core teamrider)

Wat is je meest memorabele sessie op One Eye, Mauritius? ‘Dat was in 2011. Toen won ik het evenement daar en dat was mijn eerste overwinning.’

Wat is je favoriete kitemaat voor kiteloops? En met welke lijnen? ‘Voor strapless freestyle is dat de 8m2 Duotone Neo met een Clickbar met 22 meter lijnen. Het liefst met veertig knopen wind.’

Is 2019 het jaar van de dubbele loops?

‘Nee, sorry man, niet voor mij.’

James Carew (18)

uit Melbourne, Australië (Duotone / Ion teamrider)

Waarom verdwijn je altijd bij feestjes? ‘Jij probeert mij altijd dronken te voeren, dus vlucht ik, haha.’

Waar zou je het liefste willen wonen?

‘In m’n geboortestad Santa Maria. Daar heb ik alles wat ik wil.’

Sebastian Ribeiro (26)

uit Florianópolis, Brazilië (Duotone / Ion teamrider)

Ik weet dat je graag aan watersport doet maar zijn er ook andere sporten die je graag doet? ‘Ja, ik ga weleens naar de sportschool, maar liever ga ik snowboarden met vrienden in Italië, of skateboarden en vissen met vrienden. Al weet ik niet of dat laatste echt een sport is…’

Airton, we hebben net een drie wekenlange trip gehad naar Australië voor een Duotone-photoshoot. We hebben veel rondgereden op zoek naar nieuwe spots en de beste omstandigheden. Hou je van zo’n ‘zoek- tocht’? ‘Jazeker! Het was een leuke trip met jou, Matchu en Pedro Matos. Ook al vonden we niet de omstandigheden waar we naar zochten, het gaat ook om wat je samen meemaakt.’

Kom je nog een keer naar Rio? ‘Het lijkt mij fantastisch om die gevaarlijke beach- break daar te rijden met je. Wat dat betreft kan ik nog veel van je leren.’

 

Voor meer Kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven en vijf keer per jaar het mooiste Kiteboard magazine op de mat hebben liggen? Klik dan nu hier en word abonnee van Access!

 

Tekst Axel Reese

Beeld Axel Reese & Craig Kolesky

 van