07-04-2011 - Skiën, Nieuws

Interview: Andreas Hatveit

In de alsmaar competitiever wordende freestylescene zien we steeds vaker een lachende Viking staan. Het maakt niet uit of hij heeft gewonnen of niet eens op het podium staat: hij is altijd blij. Misschien is hij wel zo blij omdat hij bijna al zijn sprongen beide kanten op kan? Of omdat hij zijn eigen funpark in zijn achtertuin heeft? Wij kwamen deze vrolijke man van weinig woorden tegen tijdens de Jon Olsson Super Sessions in Åre, Zweden en besloten het hem maar eens te vragen.

Tekst: Wilko Mostert
Foto’s: Thomas Kleiven, Nike 6.0

Kan je je introduceren voor de Nederlanders die je nog niet kennen?
– glimlach – Wel, mijn naam is Andreas Håtveit, Ik ben getrouwd met Elise Håtveit, woon in Sudndalen in Noorwegen en ik ben 24 jaar oud.

Wat zijn je plannen voor de komende winter?
Ik ga wat wedstrijden doen en ik heb mijn eigen wedstrijd, de Backyard Battles. Maar verder zie ik wel hoe het seizoen loopt.

Hoe leer jij al die nieuwe tricks?
Ik probeer ze gewoon wanneer ik het gevoel heb dat ik ze leuk vind. Soms werkt dit, maar vaak ook niet.

Oke, klinkt logisch. Geen groot geheim tot succes dus.

Heb je al veel blessures gehad in je skicarrière?
Een paar gebroken botten, maar verder niet zo veel, haha.

Wat vind je van de JOSS?
JOSS is super veel fun, zoals elk jaar! Het is leuk om voor de verandering weer eens wat jumps van een goed formaat te springen (smile).

Jon Olsson heeft publiekelijk jouw positieve houding naar wedstrijden bewonderd. Hoe komt het dat zo veel atleten tegenwoordig klagen, maar jij altijd zo positief bent?
Hehe, ik weet niet of ik altijd positief ben, maar ik doe mijn best om altijd een leuke tijd te hebben. JOSS is bijvoorbeeld een heel goed evenement om lol te hebben. Tijdens dit evenement is het altijd goed skiën en het is heel leuk om deel uit te maken van ‘Team Norway’ (brede smile).

Wat vind jij er van dat halfpipeskiën een olympische sport wordt?
It’s sweet!

Ik hoorde dat je bent getrouwd. Is dat de reden waarom ik je nog niet veel bij de beruchte JOSS- feestjes heb gezien?
Hehe, nee. Ik ben zeer christelijk en was nooit echt een groot partypersoon. Maar dit jaar ben ik steeds vaker gaan dansen met mijn vrouw, dus ik denk dat het huwelijk mij juist meer aan het partyen heeft gebracht.

Naast wedstrijden vinden wij het altijd interessant om te zien met wat voor videobeelden jij en je broer aankomen. Crossover followcams over roadgaps, filmen vanuit een paraglider, wat voor innovatieve beelden kunnen we dit jaar verwachten?
Dit jaar hebben we jammer genoeg geen kans gehad om samen te filmen, maar ik hoop dat we volgend jaar wel weer de kans krijgen om meer dingen te doen!

Ik zag je achtertuin. Kan je die beschrijven voor de lezers?
Nou, ik heb een zestienmeterjump gebouwd en heel veel rails… Het is een beetje moeilijk om te beschrijven, dus eigenlijk moet je gewoon naar www.skifilm.com om te kijken wat wij hebben gebouwd.

Hoe kwam je op het plan om een funpark in je achtertuin te bouwen?
Ik denk dat mijn vader met het idee kwam. Hij zei dat het mogelijk was en ik vond het wel een goed plan!

Gaan we ooit nog eens een poedersegment van je zien?
NOOIT! Ik heb veel te veel plezier in het park, haha!

Heb je nog tips voor de kids?
‘Keep it real’ en ga gewoon skiën, skiën en nog eens skiën!

VUL IN:
Mijn laatste crash was in Fogefonna toen ik een rightside, dub12 probeerde. Het ergste van een professioneel skiër is dat ik niet het hele jaar kan vliegvissen, maar het beste is dat ik het hele jaar kan skiën! Als ik niet zou skiën, dan zou ik een professionele vliegvisser zijn. De beste film aller tijden is ‘Up’, want ik moet van die film huilen. De beste jump die ik ooit heb gesprongen was in Myrkdalen tijdens een shoot voor Nike Sweetspot. Mijn broer en ik waren aan het filmen en de jump was gewoonweg perfect! Ik ski het liefst met mijn vrouw, want zij is zooo schattig. Ik hou van mijn vrouw. Ik haat haters. De beste streetrails ter wereld staan in Ebraska. Ik freeski omdat ik mij er goed door voel! Ik heb 185cm ski’s, de maat van mijn jas is XXL, mijn bindingen staan op hun max (16) en zijn gemonteerd in het midden.

KEUZES:
Diepe poeder of een perfecte jump? De jump. Een dub-cork12 of een langzame 5? Beide! Blond of Brunette? Brunette. Europa of Amerika? NOORWEGEN (Europa). Partyen of chillen? Chillen. Bier of wijn? WATER! Honden of katten? Ik ben eigenlijk allergisch, maar ik ga toch voor honden.

 van