Interview met freeski-pionier Timo Hermeler

Timo Hermeler 

Wind tegen op de heenweg, wind mee terug. Als kind fietste Timo Hermeler ‘per ongeluk’ school voorbij, regelrecht naar zee. Hij wilde liever surfen. En later alleen maar skiën. Als één van de freeski-pioniers van Nederland heeft Timo Hermeler de sport zien ontwikkelen, groeien en veranderen.  

Interview met freeski-pionier Timo Hermeler
Timo Hermeler

Hoe is het voor jou allemaal begonnen? 

“Door het windsurfen! Eind jaren 80 was windsurfen het ding en het was mijn jongensdroom: professioneel windsurfer worden. Veel vriendschappen zijn toen gesneuveld want ik was er vaker niet dan wel. Zodra er wind stond, was ik weg. Ik keek ’s ochtends op teletekst en ging dan ‘naar school’. Ofwel, ik fietste erlangs en een reed dan nog uur door naar Noordwijk. Ik wilde dingen doen, echt kind zijn, genieten van het moment. Ik snakte naar vrijheid. En dat vond ik in het windsurfen, ik wist niet wat me overkwam. Die vrijheid voelde ik ook als het sneeuwde. Ik weet nog dat ik als klein kind om 06:00 mijn bed uit ging om in de sneeuw te kunnen rondstappen. Als het ’s avonds sneeuwde en het was volgende ochtend alweer gesmolten, was ik ontroostbaar.  

Later kwam mijn vader met het idee om een seizoen in Alpendorf bij St. Johann in Pongau te gaan werken, bij een skischooltje. Ik zou als snowboardleraar aan de slag gaan, maar omdat er niet genoeg werk was stond ik ineens aan kleine kiddo’s skiles te geven op de kinderweide. Ik had geen opleiding, maar besloot daar het seizoen erop verandering in te brengen. Eerst m’n Anwärter (level 1 lerarenopleiding red.), daarna vele wedstrijden en vervolgens wilde ik ook mijn Staatlich diploma halen. Ik keek naar anderen en pushte mezelf om beter te worden. Inmiddels was ik naar St. Anton verhuisd en leerde ik veel van de ski-top die zich daar toen bevond. En overal waar een bekertje te winnen was, daar was ik.” 

Interview met freeski-pionier Timo Hermeler

In die tijd was het allemaal nog lange rechte latten toch? Heeft de evolutie van skimateriaal veel voor je veranderd? 

“Ja ontzettend! Toen ik aan het trainen was voor m’n Staatlich stonden we op van die hele smalle skietjes. Daar moesten we zowel op als buiten de piste mee trainen. Zie je het voor je? Al die oefeningen: op één been skiën, met en zonder stokken, op van die grassprieten. Man, wat had ik een bovenbenen in die tijd!

Je moest gewoon ontzettend fit zijn om wat voor elkaar te krijgen op die dingen. En toen kwamen de eerste carve skietjes en gingen we van 2.05m naar 1.95/1.90m met een beetje taillering. Je was simpelweg veel sneller moe dan nu en poeder skiën kon je na de eerste paar uur ’s ochtends niet meer, je zakte gewoon weg. Voor mij had het vooral het voordeel dat ik heel snel, heel veel leerde. Na een eerste mislukte poging heb ik m’n Staatlich diploma met twee vingers in m’n neus gehaald. Dit was het gewoon, skiën was, en is, nog steeds mijn ding.  

De sport was ontzettend aan het ontwikkelen. Ter voorbereiding op de WorldCup mochten we allerlei toffe dingen doen zoals de opening voor Eurosport. Maar ik werd na het eerste seizoen al ontslagen. Ik was te veel weg en ik was te veel aan het klooien op de berg terwijl we allemaal serieuze trainingen hadden bij het Bundesheim (Oostenrijks leraren opleidingsinstituut red.). Toen ben ik naar de chef gestapt en heb ik gezegd: ik wil hier blijven en ik zal het bewijzen ook. Ik werd daar uiteindelijk de eerste blackflippende Nederlandse skiër met een gidsendiploma op zak, dat was wel grensverleggend voor die tijd. En ik won ook nog vier big air wedstrijden. Wat een toptijd was dat!” 

Interview met freeski-pionier Timo Hermeler

Je bent inmiddels ook vertegenwoordiger van Barts in Oostenrijk, hoe is dat zo gekomen? 

“Op een gegeven moment ben je midden dertig en moet je keuzes gaan maken. Kijken wat je gaat doen met je leven. Ik ben toen voor Barts gegaan. Ze vroegen of ik interesse had om ze te vertegenwoordigen in Oostenrijk en dacht – nadat ik er in eerste instantie geen zin in had – waarom ook niet? Het heeft me altijd de gelegenheid gegeven om alsnog mijn eigen tijd in te delen en te blijven gidsen als ik dat wilde. 

Tegenwoordig kan dat echter niet meer, je moet nu samenwerken met een skischool om aan de wet te voldoen. Als ik nu mensen mee de berg op neem, al zijn het vrienden, dan ben ik voor de wet aansprakelijk want ik heb de hoogste opleiding van de groep. Die aangepaste wetgeving zorgt wel voor meer professionaliteit in de markt. De kwaliteitsstempel wordt rechtgetrokken tussen de verschillende landen en opleidingen. En het zorgt ervoor dat je meer moet samenwerken met de lokale instanties en mensen, dat je jouw steentje bijdraagt aan de gemeenschap. Het gidsenwerk brengt vele risico’s met zich mee en voor mij is dat het nu niet meer waard in deze fase van mijn leven. Als je je papieren hebt, ben je aansprakelijk, of je dat nou wil of niet.” 

Interview met freeski-pionier Timo Hermeler

Wat heeft je doen besluiten je in Oostenrijk te vestigen? 

“Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om naar Oostenrijk te gaan. Daar voel ik me thuis, gehoord en begrepen. In Nederland niet. Ik had het vertrouwen dat dit de beste en de enige weg voor mij was. Het is het buiten zijn in de bergen, wat me gelukkig maakt. Dat gevoel had ik al als klein kind. Ja, het is soms wel echt eenzamer, maar dan sta ik stil waarom ik hiervoor heb gekozen. Als ik de energie van de sneeuw niet voel, dan heb ik er gewoonweg geen zin in.

Ik luister ook steeds meer naar m’n lijf. Op dit moment valt er een dikke bak sneeuw, maar ik kijk eerst hoe de sneeuw zich de komende dagen ontwikkelt. Ik heb echt heel veel zin in het nieuwe seizoen, maar die paar bochten zijn het me nu niet waard om een blessure voor op te lopen, of zelfs mijn leven te geven als het mis gaat omdat ik te snel en te vroeg wilde.” 

Interview met freeski-pionier Timo Hermeler

Hoe zit dit dan met andere sporten? 

“De drang om met surfen een golf te pakken is voor mij veel groter dan om een paar bochten te skiën. Ik surf nu 15 jaar, van windsurfen naar kiten, naar wave suppen en toen naar surfen. Daar merk ik dat de uitdaging groter is en dat ik ook nu nog veel kan leren. Ik ben echt nog fanatiek in het surfen en leer elke keer dat ik het water op ga. Ook de slechte momenten neem ik mee als onderdeel van mijn leerproces en ontwikkeling.

Met skiën is dat anders, als ik de grenzen van mijn kunnen en ervaring opzoek in het skiën dan zit ik veel sneller op die rand van levensgevaarlijke dingen doen. Met surfen moest ik een paar jaar geleden echt wel even slikken als ik inpeddelde op een 6ft dag, terwijl ik me nu alweer veel beter uit de voeten kan maken op een 8ft golf. In het skiën wil ik me nu vooral richten op stijl. Ik wil niet simpelweg een lijntje neerzetten, maar werken met het terrein. Dat vind ik ook mooi aan die nieuwe generatie, zowel in het surfen als het skiën, waar freestyle met backcountry wordt gecombineerd.” 

Interview met freeski-pionier Timo Hermeler

En nu? 

“De komst van dochter Yoko, mijn vriendin Conny, maar ook mijn leeftijd heeft zeker wel invloed op hoe ik in het leven sta. Maar ik heb nog steeds geen zin om me te conformeren aan mijn leeftijd of maatschappelijke normen. Zodra ik in Nederland ben, merk ik gelijk dat het moeilijker is om die maatschappelijke stress en verwachtingen links te laten liggen. Skiën, surfen en het leven hier in de bergen maakt dat ik kan kalibreren. Het is voor mij wat het beste bij me past.

De mensen hier hebben respect voor de bergen, de natuur, voor het leven en alles wat erbij komt kijken, van vreugde tot verdriet. Die mindset is dat ze het voor zichzelf doen. En dat is voor mij ook het belangrijkste. Ik zal mijn stoke en kennis blijven delen voor wie oprecht geïnteresseerd is. En zo hoop ik altijd van anderen te mogen blijven leren. Of ik nou twintig, dertig of tachtig ben, op deze manier ben ik het gelukkigst.” 

Tekst & beeld: Ananda van Welij 


Dit interview met Timo Hermeler komt uit Soul Magazine #1 2020. Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van