28-03-2019 - Nieuws, Mountainbiken, Leesvoer

Jérôme Clementz – Interview

Jérôme Clementz heeft als top enduro rijder een dik gevulde prijzenkast bij elkaar gereden. Hij heeft verschillende Megavalanches, talloze enduro wedstrijden over de hele wereld gewonnen én het eerste, in 2013 georganiseerde, enduro wereldkampioenschap gewonnen. Tijdens de trailbiketest troffen we hem op de trails van zijn thuisbasis in de Vogezen en stelde hem een paar vragen.

Je wilt dit jaar niet meer deelnemen aan de Enduro World Series, waarom heb je dit besluit genomen?

Ik wil gewoonweg meer tijd vrijmaken om de dingen te doen die ik leuk vind. Ik hou van roadtrips, nieuwe plekken ontdekken en gewoon fun te hebben op de bike. Als je mee wilt doen aan enduro wedstrijden op topniveau betekent dat dat je heel veel tijd kwijt bent aan voorbereiden en trainen. Dus: niet meedoen betekent veel tijd over hebben. Nu kan ik meedoen aan de Dirty Sanches Enduro. Een fun evenement dat plaatsvindt op de trails van een privé terrein in Grass Valley California. In dit weekend wordt er niet alleen geraced maar ook elke avond flink doorgefeest. Iets wat ik bij een serieus enduro evenement nooit zal doen. Verder houd ik nu meer tijd over om met mijn sponsor Cannondale te kunnen werken, ik test onder andere nieuw materiaal voor hen en we gaan een aantal videoprojecten draaien. Een andere bijkomstigheid is dat ik ook meer tijd met mijn vriendin door kan brengen. We kunnen meer samen biken en in augustus verwachten wij een baby.

Je bent een ambassadeur van het gebied in de Vogezen. Wat houdt dit precies in?

Ik ben de laatste tijd veel met het toeristenbureau in gesprek om het mountainbiken in de Vogezen beter op de kaart te zetten. We zijn bezig met een trailnetwerk en bijbehorende signalering en routekaart te ontwikkelen. Er zijn legio outdoor mogelijkheden in de regio maar het mountainbiken is nog onderontwikkeld, terwijl hier meer wordt gemountainbiked dan gewielrend. We hebben echter nog een lange adem nodig voordat we aan trailbuilding kunnen beginnen, er speelt een hoop politiek.

Je rijdt tegenwoordig ook op e-bikes. Wat doe je ermee en hoe zie je de toekomst van de e-bike?

Het is een perfecte tool om de trails, die voor de normale mountainbikes onbegaanbaar zijn, toch te kunnen rijden. Ik ga regelmatig met vrienden hier rijden in de Vogezen en dan hebben we er veel lol mee. Ik ben betrokken bij verschillende e-bike projecten zoals het testen van Bosch motoren en een project van speciale oplaadstations in de Alpen. Hoe tof is het om tijdens de lunch je e-bike op te laden, je weg te vervolgen zodat je een volle dag een lange toer kunt maken. Ik denk dat de e-bike de mountainbike nooit zal vervangen, ik zie het als een aparte bike met een eigen doel.

Met welke dingen houd je je zoal bezig als je niet op pad bent?

Nu ik mijn races niet meer hoef voor te bereiden kan ik de dingen doen die ik wil doen. Zo kan ik bijvoorbeeld ’s ochtends gaan mountainbiken en ’s middags gaan trailbuilden zonder dat ik me zorgen hoef te maken of ik mezelf niet teveel uitput. Toen ik nog wedstrijden reed stond alles in het teken van racen en fit blijven. Ik ben nu meer betrokken bij het testen van producten dan voorheen, waardoor ik meer de diepte in kan gaan en betere feedback kan geven. Ook houd ik me bezig met het testen van verschillen- de banden en ben ik betrokken bij het ontwikkelen van entry-level mountainbikes.

Jouw mecanicien noemt je ‘the turtle’ en nu ik hier in de Vogezen in je wiel heb mogen rijden kan ik zien waarom. Met jouw stijl zit je diep in de fiets, met gebogen armen. Heb je nog tips om beter de berg af te komen?

Haha, volgens mijn mecanicien lijk ik op een schild- pad door mijn ingetrokken kop en mijn gebogen armen tijdens het rijden. Misschien geeft dit ook wel meer vertrouwen op de fiets. Dat is ook de belangrijk- ste tip voor rijders die beter willen worden. Met ver- trouwen de trail domineren, door te blijven ademen, laag in de fiets te zitten en je knieën en ellebogen als vering gebruiken. Feel good, go fast.

En de belangrijkste vraag: hoe kwam je op het idee van de gouden combinatie van het Broodje- pindakaas-hagelslag-met-banaan? Wij hebben hierna dit broodje vaker gegeten en vlogen de rest van de week echt harder de berg af.

Misschien is dat wel mijn geheim hahaha. Normaal eet ik rijstcrackers met pindakaas en banaan maar omdat jullie alleen van die gekke Nederlandse boterhammetjes mee hadden dacht ik deze combinatie eens te proberen. Ook dit smaakte goed, maar op rijstcrackers rijd ik harder hoor.

Vandaar dat we je bij konden houden…

FEEL GOOD, GO FAST.

Wil jij je vrienden ver achter je laten op de afdalingen?
Zo laag door elke bocht dat je stuuruiteinde de trail aanraakt? Metershoge sprongen maken op nagenoeg onzichtbare schansen? Ofwel: wil jij rijden zoals Jérôme Clementz?

Je kunt dan natuurlijk trainen tot je erbij neervalt,  maar je kunt ook simpelweg zijn geheime recept gebruiken.

Wat heb je nodig

• Pindakaas
• Hagelslag
• Banaan
• Franse rijstwafel (of boterhammen indien niet voorradig)

Stap 1 Besmeer de boterham met pindakaas
Stap 2 Schud een ruime hoeveelheid hagelslag over de pindakaas
Stap 3 Snijd een banaan in plakken en leg deze over de hagelslag
Stap 4 Smullen maar
Stap 5 Rijd beter dan ooit tevoren.

Dit artikel komt uit het UP/DOWN mountainbike magazine #2 2018. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Koop dan de laatste editie in de Soul Webshop of word dan voor het gemak abonnee . Wil je liever het het magazine online lezen? Geen probleem! Download dan het magazine online via onze Soul Kiosk App.

 van