24-02-2012 - Skiën, Nieuws

Interview: Kaj Zackrisson

Misschien heb je hem al eens voorbij zien komen in een skiblad of ken je hem van zijn wedstrijdresultaten. Of herinner je hem vanwege zijn grapjes, accent en dreadlocks in één van de Salomon Freeski TV-afl everingen dan wel skifi lms. Misschien heb je hem in de vorige White mutsen hakend voorbij zien komen voor zijn eigen merk Kask. Hoe dan ook, Kaj Zachrisson is één de eerste en grootste bigmountain skiërs en is zoals uit het volgende gesprek blijkt, nog lang niet uitgespeeld.

Tekst: Ananda van Welij. Beeld: Mattias Fredriksson

Vertel eens over hoe je bent begonnen met skiën, bigmountain riding en over je carrière? Ik ben opgegroeid als raceskiër en hier pushte ik mezelf altijd hard in. Ik heb altijd genoten van alle vormen van skiën: Skiën tussen de bomen, knallen in de poeder. Nadat ik als klein kind voor het eerst foto’s zag was het een droom om in de machtige Alpen te skiën. De bergen waar ik op skiede en trainde waren kleine, glooiende heuvels in het midden van Zweden. Toen de freeridebeweging laat in de jaren negentig begon, heb ik me daar volledig op gericht en ben ik naar Riksgränsen afgereisd om deel te nemen aan de Scandinavian Extremes-wedstrijd. Ik was direct hooked. Vanaf dat moment lag de weg voor mij open en sindsdien reis ik de wereld over om te skiën.

Het seizoen 2010-2011 was het eerste seizoen dat je niet hebt meegedaan aan wedstrijden. Hoe was dat? Na deelgenomen te hebben aan wedstrijden sinds ik vijf jaar oud was, voelde het heel raar maar ook goed. Omdat ik zoveel andere dingen heb om op te focussen, zoals Kask en fi lmen. Uiteindelijk was mijn winter alsnog druk, met goede poederskitrips! 🙂

Wat denk je van het niveau en de richting waarin de Freeride World Tour zich beweegt nu je het van de zijlijn hebt meegemaakt? Nu ik zelf niet meer mee doe, geniet ik er veel meer van en zie ik meer. Ik denk dat de rijders het niveau heel hard pushen en het tempo steeds hoger gaat, geweldig om te zien!

Nog namen waar we een oogje op moeten houden? Oh! Henrick Windstedt zal er dit jaar zeker weer bij zijn en hij zal alles geven om te proberen de titel weer te veroveren. Reine Barkered is een sterke rijder waar ik veel van verwacht. Verder hoop ik komend jaar nieuwe, jonge shredders op de berg te zien!

Hoe bereid je je voor op een bigmountain-afdaling? Voor een grote afdaling check ik de berg altijd eerst uitgebreid met mijn verrekijker. Om een goede lijn naar beneden te vinden. Vervolgens probeer ik zoveel mogelijk informatie te achterhalen over de sneeuwcondities: bij mensen die de dagen er voor hebben gereden, zelf sneeuwonderzoek doen, gidsen en verder ga ik de lawineberichten en natuurlijk de lawinedienst af. Daarna probeer ik de afdaling die ik heb bekeken met mijn verrekijker zo soepel en snel mogelijk te onthouden en te visualiseren. Als ik weet waar ik naar beneden wil, hike of vlieg ik naar de top en loop ik de visuele beelden nogmaals door. Dan is het tijd om diep adem te halen, proberen te ontspannen en te genieten van het moment, het gevoel van daar boven op de berg staan. Ik heb ontzettend veel respect voor de grote Alpen en dat zorgt er voor dat ik altijd gefocust en scherp blijf. Wie zich de koning van de berg voelt, let niet meer op en is de sjaak.

In films als ‘The Way I See It’ zien we hoe Sverre en jij beiden in lawines terecht komen. Hoe ga je om met het gevaar van lawines en hoe reageer je hier op tijdens het skiën? Als ik dat filmsegment zie kan ik niet stil zitten en ik krijg nog steeds een slecht gevoel als ik terugdenk aan de vergissingen die we toen gemaakt hebben. Als ik aan het rijden ben, push ik mezelf altijd en ben ik op zoek naar uitdagingen. Zodra ik de piste verlaat en hoog alpineterrein opzoek probeer ik altijd zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen als ik kan. Zoals sneeuwcondities, stabiliteit en alle andere factoren waar je mee te maken krijgt. Een paar keer heb ik fouten gemaakt, ze zitten in een klein hoekje en iedere vergissing, hoe klein ook, kan een fatale afloop hebben. Ik word er zeker bang van, doodsbang, maar ik probeer het om te zetten in iets positiefs, er van te leren en probeer de volgende keer nog meer, nog beter op te letten voor gevaren.

Het viel me op dat je gebruik maakt van een SnowPulse-rugzak tijdens het skiën. Wat zijn je gedachten over dergelijke producten? Het voelt voor mij zeker beter om gebruik te maken van een SnowPulse. Hij gaat voor mij mee de berg op als een extra tool om veilig te zijn, niet als een vervanging van iets anders. Ik geloof dat het super goed is om er eentje te dragen als je je buiten de pistes begeeft, maar het zou je nooit een veilig gevoel moeten geven of je laten denken dat een lawine niet meer uitmaakt. Het kan nog steeds fout gaan.

Afgelopen zomer vond voor het eerst de Swatch Skiër Cup plaats. Een wedstrijd waarbij rijders uit Noord-Amerika het opnemen tegen rijders uit Europa. Hoe is het idee voor deze wedstrijd ontstaan? Het is een idee waar ik al jaren mee rondliep. Ik was het al lang samen met mijn baas Peter (van Kask) aan het plannen. Het idee is geïnspireerd op de Ryders Cup in het golfen, waar de teams van Europa en Amerika het tegen elkaar opnemen. Skiën is een beetje hetzelfde als golfen, heel individueel, dus we wilden er voor zorgen dat in de wedstrijd echt een teamgevoel aanwezig was. Als je onze sport beoefent en bovenaan de berg staat, ervaar je het toppunt van eenzaamheid. Daarom wilden we deze wedstrijd echt in teamverband doen, elkaar daarbij kunnen aanmoedigen. Daarnaast wilden we bigmountain combineren met freestyle zodat men van elkaar kan leren, naast het plezier. Elke discipline heeft één volledige wedstrijddag.

Waarom de wedstrijd organiseren in Chili? Als het hier zomer is, dan is het winter in Chili. Een geweldig en

Is het zo uitgepakt als je wilde en is het voor herhaling vatbaar? Oh yeah! Het was een groot succes. Alle rijders waren erg stoked en we hebben acht vette dagen ‘vol gas skiën’ gehad. Rijders in beide team presteerden geweldig, leerden van elkaar en kregen echt het teamgevoel te pakken, maar konden hier ook groeien als rijders. We hebben ontzettend gelachen en genoten van elkaar. En van de bergen. We zullen in september 2012 zeker weer terugkomen in Chili!zeldzaam moment om de beste rijders te verzamelen, ze zijn dan niet bezig met filmen en andere wedstrijden of evenementen. Daarnaast is het een geweldige locatie voor onze sport, vanwege de grote bergen, de mensen en simpelweg de geweldige sfeer in de resorts.

Hoe zal het komende seizoen er voor je uitzien? Ik zal me meer focussen op Salomon Freeski TV en het filmen voor de webisodes. Het is altijd super fun om naar nieuwe plekken te reizen en zoveel mogelijk te kunnen skiën en te ontdekken. Het staat ook op de planning om te filmen met een aantal productiemaatschappen, maar er zijn nog geen definitieve plannen. Een droom is om te gaan skitouren in Noorwegen en Zweden.

Nog tips voor skiërs die meer off-piste en bigmountain willen skiën of hiermee willen beginnen? Ski met skiërs die beter zijn dan jij, die weten waar ze zich bevinden en die weten waar ze heen gaan. Luister naar anderen, leer van anderen en denk nooit dat je veilig bent of alles weet. Dit kan betekenen dat je een gids inhuurt. Zo leer je gelijk dubbel over veiligheid en zul je de beste en veiligste sneeuw kunnen skiën op de berg, gezien het hun werk is om dit alles te weten. Het kost misschien wat, maar op alle vlakken is het de moeite waard.

Benieuwd naar de beanies van Kask? Check www.kaskofsweden.com


 van