06-04-2011 - Surfen, Nieuws

Interview: Kasper van Nuland

Wonen en werken in een land met goede surf en lekker weer, wie droomt er niet stiekem over? Toch zijn er maar weinig mensen die de stap naar het buitenland daadwerkelijk maken. Niet verwonderlijk misschien, want een ‘de boel de boel laten’ in Nederland en elders een nieuw leven beginnen is een hele onderneming. Kasper van Nuland (37) vertrok op 1 januari 2007 met zijn vriendin Marike naar de Algarve in Zuid-Portugal. Een vast omlijnd plan was er niet, maar inmiddels wonen ze al ruim drie jaar in het paradijselijke Vale da Telha en verdient Kasper zijn centen op de Portugese surfmarkt.

Tekst: Martijn Boot
Foto’s: Norman Perdigo en Daniel Costa

Kasper is een man van aanpakken. na een militaire opleiding bij de Koninklijke Marechaussee in apeldoorn werd hij overgeplaatst naar den Haag. de verhuizing was een zegen voor de fanatiek windsurfende Kasper. Hij was veel op het water en trainde onder andere op Maui, Hawaï. uiteindelijk verruilde hij zijn baan bij de marechaussee voor een baan als politieman bij het korps Haaglanden. na vier jaar in rotterdam gewoond te hebben kocht hij een appartement in scheveningen.

Hoe kwam je met surfen in aanraking?
Ik heb altijd veel geskateboard en was een fanatieke windsurfer. na verloop van tijd begon mijn lichaam echter te lijden onder de harde klappen van de vele front- en backloops. Mijn enkels hadden het zo zwaar te verduren dat ik regelmatig nauwelijks kon lopen, niet echt handig met mijn toenmalige baan. uiteindelijk besloot ik de overstap naar het surfen te maken. surfen bleek een goede uitlaatklep voor de stress die bij mijn baan kwam kijken. Ik heb het politiewerk altijd meer als hobby gezien. Ik vond het super om ’s nachts in burger over straat te dwalen om echte boeven te vangen, maar je maakt genoeg dingen mee die aan je gaan vreten.

Met mijn onregelmatige uren was ik in de gelukkige positie veel in het water te kunnen liggen. Het was heerlijk om na een nachtdienst om zeven uur ’s ochtends uit te peddelen. Bovendien kon ik vaak op vakantie. als het even kon pakte ik mijn camper richting Frankrijk of Portugal.

Hoe kwam je in de Algarve terecht?
De vakantiedagen die ik spaarde gebruikte ik om elke winter twee maanden in de algarve te overwinteren. die plek sprak me eigenlijk direct aan. Ik voelde me altijd thuis als ik de geur van eucalyptusbomen opsnoof. en de surf is geweldig, er zijn zoveel spots. Hoewel ik de zuidwest kust van de algarve goed leerde kennen, vond ik toch iedere trip weer een nieuw rif of strand met perfecte golven.

En dus besloot je er te gaan wonen?
Nou, zo eenvoudig was het niet, maar ik had altijd het gevoel dat Nederland niet mijn ideale land was. Toen er op mijn werk een aantal wijzigingen werden doorgevoerd waar ik niet echt blij van werd, ben ik serieus gaan overwegen om naar het buitenland te verhuizen. De algarve was zowel voor mij als Marike de voor de hand liggende plek om ons te vestigen. We hebben eind 2006 onze banen opgezegd, een grotere camper gekocht en zijn vertrokken.

Wat was het plan?
Eerlijk gezegd hadden we niet echt een plan. We gingen in eerste instantie vooral lekker chillen, surfen en de taal leren. veel mensen verklaarden ons ook voor gek, maar we zouden wel zien wat er op ons pad kwam. Die instelling is denk ik ook de juiste geweest want als je met teveel plannen hier terecht komt raak je alleen maar gefrustreerd. Het gaat hier allemaal toch wat trager en bureaucratischer dan in nederland.

Maar inmiddels hebben jullie je draai gevonden?
Marike is na vier maanden aan de slag gegaan in de makelaardij en ik ben een eigen bedrijf begonnen in surfspullen, onder meer als distributeur van Prolimit. Mede dankzij de gebroeders De Roode had ik in Nederland al een liefde voor longboarden ontwikkeld en deed ik wel eens mee aan wedstrijden. In die tijd kwam ik in contact met prolimit nederland, waar ik een bescheiden sponsordeal mee maakte. Toen ik mijn plannen om het merk in Portugal in de markt te zetten voorlegde aan exportmanager Edwin Honsbeek reageerde hij direct heel enthousiast.

Was het moeilijk om daar voet aan de grond te krijgen?
In het begin was het heel zwaar. Ik bezocht de shops in de algarve, maar ze waren totaal niet geïnteresseerd in een ‘buitenlander’ die zich op de surfmarkt wilde begeven. Het tweede jaar ben ik samen met een portugese vriend, die redelijk bekend is in de lokale surfwereld, op een salestour gegaan door heel portugal om zoveel mogelijk shops te bezoeken. dat werkte al een stuk beter. Om het merk meer zichtbaarheid te geven ging ik op zoek naar teamrijders en ben ik zelf regionale en nationale longboardwedstrijden gaan surfen. Ik haalde een paar goede resultaten (derde van Algarve, Portugal longboard), waardoor ik meer en meer geaccepteerd werd.

Je bent echt een van hen geworden?
Dat ook weer niet, maar dat is ook mijn kracht. Mijn Hollandse manier van zaken doen zijn ze toch wel gaan waarderen. als ik iets afspreek, kom ik het na. als je mij mailt of belt, reageer ik. dat is hier niet zo vanzelfsprekend als bij ons. de cultuurverschillen zijn sowieso aanzienlijk. Het tempo ligt lager en men neemt uitgebreid de tijd om te eten en te drinken. Zaken doe je bij voorkeur in een café of restaurant.

Maar het leven in de Algarve bevalt?
Het leven hier is heerlijk ongecompliceerd. Een vriendschap onderhouden gaat hier veel gemakkelijker dan in nederland. We maken bijna geen afspraken met onze vrienden en toch zien we iedereen regelmatig tijdens barbecues en feestjes, in het water of op het strand. en surfen is hier een onderdeel van mijn dagelijks leven. Gewoon even een sessie tijdens de lunch, voor het werk of een mooie avondsessie. Ons huisje bevindt zich tussen de heuvels. We kijken uit over een vallei en aan de horizon zie je de zee op zo’n drie kilometer afstand. Bij mij in de buurt zijn meerdere surfspots. Iedere spot heeft een andere ligging, waardoor je kunt schuilen voor de wind vanuit het noorden, ook wel ‘nortada’ genoemd. Ik surf het hele jaar door. In de winter surfen we veel aan de zuidkust, op de stranden rondom lagos. Mijn lokale strand is praia de arrifana, een veelzijdige spot. Het heeft een hele goede beachbreak en wanneer er een stevige swell binnenkomt kan je ook de rechtse point in de baai surfen. Ik stond ook echt verbaasd over de hoeveelheid swell tijdens de zomerdagen. Wij waren gewend dat tijdens de zomer in Frankrijk de zee regelmatig plat is. In portugal heb je bijna altijd golven op de noordwestelijk gelegen stranden, ook al is het af en toe een windswell.

Hoe ziet de toekomst eruit?
Inmiddels staan de zaken er goed voor. Sinds 2009 werk ik samen met een groot aantal surfscholen en bedien ik surfshops verspreid over heel portugal. en ik verwacht dat dit alleen maar verder gaat uitbreiden. Ik heb een team met goede jongens als de negentienjarige portugees longboardkampioen Joao ‘Furas’ verissimo, onze nieuwste aanwinst Melvin lipke en ricardo Costa die me als designer ook helpt met de advertenties en het ontwerpen van kleding. de feedback van de jongens en mijn eigen ervaringen komen goed van pas en we werken dan ook nauw samen met het prolimit- designteam in Zuid-afrika.

Marike en ik genieten nog iedere dag van ons paradijsje en verwachten ieder moment ons eerste kind. We komen nog wel eens in nederland, maar als we er zijn valt het me vooral op hoe koud het kan zijn en hoe gehaast iedereen is. de algarve is echt ons thuis. Zon, surf, schitterende omgeving en relaxte mensen, wat wil je nog meer?

 van