24-09-2019 - Kitesurfen, Leesvoer

Interview Maarten Haeger

Niemand hoger dan Haeger

Jonge Bergenaar is WOO-wereldrecord houder

Maarten Haeger (18) zette begin dit jaar een wereldrecord neer. De voorheen onbekende Core-rider uit Bergen sprong 32 meter hoog tijdens zijn vakantie in Kaapstad en liet daarmee alle pro’s en WOO-piloten onder zich. Het vorige record was 29,6 meter en stond op naam van een andere landgenoot: Gijs Wassenaar. Wat is Maartens grote geheim?

Kun je iets over jouw grote dag in januari zeggen? ‘Voor mijn vakantie in Zuid-Afrika had ik me al voorgenomen om een persoonlijk nieuw record te springen. Stiekem had ik ook al een klein oogje op een mogelijk wereldrecord. Die stond toen nog onder de 30-metergrens. De eerste twee weken van de vakantie was er helaas niet genoeg wind voor een record, maar toen er dagen van tevoren opeens snoeiharde wind op de voorspelling stond, ben ik me totaal gaan focussen. Gezond eten, spullen voorbereiden; alles om volle energie te hebben voor wat er ging komen. Op 3 januari kwam echt alles samen: 40 tot 50 knopen wind, 5 meter hoge kickers en een goed overpowerde 8 meter XR5. Toen ik van het water afkwam had ik al een vermoeden dat ik record had gesprongen, maar om dan even later achter de auto samen met mijn pa de WOO uit te lezen en daarin te bevestigd worden: 32 meter. Ja, dat was natuurlijk wel even helemaal losgaan.’

Je doet er vrij bescheiden over, maar hoe heb je in vredesnaam 32 meter hoog kunnen springen? ‘Dat is deels ook geluk hebben. Het waren echt perfecte condities in Kaapstad. Volgens mij had ik meer dan 20 sprongen boven de 20 meter. Na ruim 2 uur wilden we stoppen. De camera op het strand was al opgeruimd en ik dacht: ik ga nog een keertje naar buiten. Alles viel toevallig samen, na de eerste brekers kwam ik een perfecte kicker van 3 meter tegen. Ik had een perfecte timing bij de afzet en kreeg een hele dikke vlaag voor mijn kiezen, net na de afzet. Ik werd afgeschoten en wist meteen dat deze sprong bijzonder zou zijn.’

Wat doet dat met je dat je momenteel het wereldrecord hebt en hoger bent gegaan dan alle pro’s? ‘Dat is natuurlijk wel leuk, ja, maar ik vind mijn eigen grenzen verleggen toch echt belangrijker dan mezelf meten met iemand anders.’

Dus je wordt niet hebberig van zo’n wereldrecord: in die zin dat je hoopt dat niemand je voorbij springt? ‘Nee hoor: records zijn er om verbeterd te worden. Dat houdt het leuk.’

Vind je het weleens eng als je zo hoog gaat? ‘Nee, eigenlijk nooit. Ik denk dat het ook wel went als je vaker 20 meter plus springt. En om echt hoog te gaan helpt het natuurlijk niet als je tijdens de sprong twijfels hebt. Dus…’

Heb je weleens een twijfelachtig moment meegemaakt? In januari dit jaar was ik wél even bang. Ik was een stormchase aan het doen met een vriend van me. We waren helemaal aan de noordoostelijke kust van Spanje, op 15 minuten rijden van Frankrijk. Na uren rijden kwamen we bij de spot aan. Helaas bleef de echte wind iets te ver op zee en was het maar een knoopje of 30 tot 35 op de spot zelf. Toen zijn we doorgereden naar een andere spot. Dat zag er beter uit; er was alleen wel een paar kilometer upwind een grote bergklif. Toen we eenmaal een beetje hoogte hadden gelopen, zagen we voorbij de klif een lawine aan waterspetters onze kant opkomen: we kregen 70 knopen wind voor onze kiezen die helemaal niet voorspeld was. Daar voeren we dan met onze dikke 9-meters. Dat was echt puur survivallen: kites op het water, board voor je als drijfanker en rustig wachten tot de wind weer afnam. Toen de wind wat afnam zijn we snel teruggevaren naar de kant. We hadden de kites nog geen 15 secondes neer toen de volgende 60 knopen over kwam razen. Dat was veruit de meest heftigste belevenis ooit.’

Wat vind je zo verslavend aan kiteboarden? ‘Grenzen verleg- gen, daar haal ik mijn grootste kick en motivatie uit. Dat gevoel van steeds een beetje hoger en extremer gaan. Steeds hogere megaloops trekken met meer risico. Ja, dat is voor mij veruit het meest verslavende.’

Hoe begon het kite-avontuur voor jou? ‘De eerste stapjes heb ik gemaakt toen ik 10 was. Ik weet het nog goed. De eerste paar lessen op Schellinkhout en Medemblik was ik alleen maar aan het vallen en nosedives aan het maken, maar zelfs dat vond ik al geweldig. Gewoon lekker spelen in het water. Sinds ik dat eerste lange ritje naar links maakte ben ik gewoon niet meer gestopt.’

Heb je grote ambities in de sport? ‘Op het moment heb ik niet echt een doel of ambitie. Ik ben lekker samen met vrienden elkaar aan het pushen, grenzen verleggen en plezier hebben, dat is voor nu voldoende.’

Wil je eigenlijk pro worden? ‘Ik weet niet of ik wel echt beroepsmatig zou willen kiten. Misschien is het beter om kiten gewoon als hobby te doen. De leukste hobby ter wereld. Als het je beroep is, moet je ineens van alles… dat gaat misschien ten koste van het plezier. Aan de andere kant: misschien is het ook wel heel gaaf om van je hobby en beroep te combineren. Ik weet het gewoon nog niet.’

Wie zijn je voorbeelden? ‘Er zijn zeker een paar riders waar ik inspiratie uit put. Vooral Kevin. Als je naar Kevin kijkt ziet alles er zo totaal moeiteloos uit. Hij heeft een mooie stijl. Je moet uiteindelijk niet zien hoeveel moeite het kost heeft om een trick onder de knie te hebben. Dat is de echte kunst.’

Wat zijn jouw sterke punten? ‘Een sterk punt is dat ik niet snel opgeef. Als ik een nieuwe trick wil leren dan blijf ik doorgaan. Het maakt niet uit hoe vaak of hoe hard ik op m’n plaat ga, ik blijf het proberen. En als ik merk dat ik er te moe voor word, dan ga ik er de volgende keer gewoon weer mee door.’

Wat is favoriete discipline en waarom? ‘Big air trekt me erg omdat dat voor mij de grootste kick brengt. Een dikke vette megaloop trekken en daarna even die vrije val voelen… dat verveelt nooit.’

Wat zijn je favoriete moves? Met welke ben je nu bezig? ‘De inverted boogieloop – ondersteboven een frontroll doen, met daarbij een megaloop. Liefst zo langzaam mogelijk, in één geheel zodat jij en de kite het rondje in omgekeerde richting met hetzelfde tempo doen zodat je samen precies weer op 12 uur uitkomt. Die vind ik heerlijk om te doen.’

Wat is de radicaalste move die je ooit hebt gedaan? ‘Een board-off kiteloop met een rotatie, maar die moet nog beter. En het percentage keren dat ik die truc stick moet nog omhoog.’

Wat wil je nog bereiken in de sport? ‘Het is juist leuk voor me om lekker progressie te maken en ik zie wel waar het naartoe leidt. Sommige mensen hebben vaste doelen nodig waar ze naartoe werken maar ik merk dat ik juist de meeste progressie maak door gewoon vanuit plezier te varen en rustig verder te pushen.’

Stel dat je niet zou kunnen kiteboarden: waarmee zou je je dan bezighouden? ‘Ik heb echt geen flauw idee. Ik ben begonnen toen ik 10 was, en daarna nooit meer iets anders gedaan. Dus, ik kan me een leven zonder kiten niet voorstellen.’

Wat zijn minder bekende hobby’s en bezigheden van jou? ‘Dat zijn bijna allemaal wel watersporten. Daarnaast af en toe gamen met vrienden en karten.’

Hoe ziet je dagelijks leven er normaliter uit? ‘Dit jaar draait het veel om het kiten. Dus trainen op het water. Verder veel met vrienden afspreken, meestal aan zee of op reis naar trainingslocaties. Daarnaast ben ik ook een commercieel idee aan het uitwerken dat trouwens weinig met kiten te maken heeft.’

Wat maakt het leven nog meer de moeite waard voor je? ‘Ik ben dol op reizen en nieuwe ervaringen opdoen. Als ik kijk welke dagen ik me nog herinner uit het verleden, dan zijn het vaak toch dagen dat ik op reis was.

Wil je nog iets delen met onze lezers? ‘Als je een loop inzet en toch twijfelt, gewoon doortrekken! Geleerd uit pijnlijke ervaringen.

En tot slot: wat is volgens jou het grote geheim van hoog springen? ‘Je kite een maatje of twee te groot pakken en afzetten alsof er een haai achter je aan zit.’

Check hieronder de video van de Short line kiteloops van Maarten Haeger

https://vimeo.com/324231974

Volg Maarten op Facebook en op Instagram

 

Tekst: Marcelino Lopez

Beeld: Joshua Emanuel, Koko Fotografia, Herbert Vuijk, Tarifa Wind Experience, Kitesurf Tarifa Foto, Sergio Turégano, Noor Haeger & Louisa von Goedecke

 

Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 

 van