23-09-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Interview met Annelous Lammerts

Vorig jaar nam ze een grote stap en deed de Zeeuwse Annelous Lammerts voor het eerst mee aan een PKRA wereldbekerwedstijd. Met het prijzengeld van de eerste tourstop bekostigde ze de volgende stop en met dat herhaalrecept werd deze 21-jarige freestylekoningin zomaar de verrassing van het jaar.

Annelous zit ten tijde van het interview in Tarifa voor de VKWC tourstop die hier deze week plaats gaat vinden. Het is de derde tourstop van het jaar en ze staat momenteel vierde op de wereldranglijst.

Een vierde plaats, dat is niet mis! Kun je dit jaar nog wereldkampioen worden?
“Poeh, dat zou ik zo niet eens weten. Ehm, als ik vanaf nu alles zou winnen in theorie misschien wel, maar echt realistisch is dat niet. Van de top drie heb ik Bruna Kajiya nu een aantal keer weten te verslaan, maar het niveau van Karolina Winkowska en Gisela Pulido is toch echt nog een treetje hoger. Uiteindelijk wil ik wel wereldkampioen worden, maar dit is niet het moment. Ik kom eigenlijk pas net kijken en wil dit jaar zo vaak mogelijk op het podium terecht komen.”

annelous-2

Hoe ben je zo goed in kiten geworden?
“Misschien kun je beter vragen hoe ik zo ambitieus geworden ben, haha! Ik heb zo’n vijf jaar geleden van Loek Timmer leren kiten op de Brouwersdam. Ook na mijn les ging ik vaak met hem en zijn vrienden varen, zij zijn altijd aan het freestylen. Ik houd zelf heel erg van de kick van vliegen, dus als vanzelf ging ik met de jongens mee. Oefenen op freestyle-truukjes. Inmiddels vaar ik liever met meisjes dan met jongens. Het niveau van de mannen ligt hoger en dat is aan de ene kant een motivatie om ook dat niveau te willen bereiken, aan de andere kant hebben de mannen een snellere leercurve en dat is nogal ontmoedigend. Het is des te toffer als je met chicks traint die op hetzelfde niveau varen als jij, dan kun je elkaar onderling flink pushen.”

Hoe ben je op het idee gekomen om wedstrijden te varen?
Ben je sowieso competitief ingesteld of vaar je wedstrijden zodat je je sponsoren mooie resultaten kunt presenteren? “Ik ben niet supercompetitief, maar ook zeker niet vies van een wedstrijdje. Toen ik een paar coole tricks had geleerd deed ik mee aan Man of the Dam, een laagdrempelige jeugdwedstrijd op mijn homespot. Daar kreeg ik de smaak van het wedstrijdvaren aardig te pakken en besloot ik ook de wedstrijden van het Europees Kampioenschap (KTE) te gaan varen. Daar lag het niveau al een stuk hoger en ik vond het een geweldige uitdaging om per tourstop sterker terug te komen en meer meiden te verslaan. Wat ook helpt is het feit dat ik weinig last heb van stress bij wedstrijden. Ik word niet snel zenuwachtig. Dat maakt de hele ervaring ook een stuk ontspannender en ik kan dan echt van de gezelligheid van een evenement genieten.”

Dat klinkt als een luxepositie, zo zonder zenuwen. Heb je tips voor dames die ook wedstrijden varen en van hun zenuwen af willen komen?
“Ik focus altijd op mijn eigen heat. Die heb ik al zo vaak geoefend dat ik weet dat ik alles ga landen. Het enige waar ik zenuwachtig van kan worden is wanneer de omstandigheden moeilijk zijn. Over het landen van de trucs denk ik al niet meer na, mijn lichaam weet inmiddels heel goed hoe de verschillende trucs moeten en ik kan ze zo op de automatische piloot uitvoeren. Door je heat in te delen met tricks waarvan je zeker weet dat je ze landt, hoef je er niet zo onzeker over te zijn. Laat je verder ook niet gek maken door het niveau van een ander en heb plezier bij het varen van je eigen – vaak geoefende – heat. Uiteraard helpt het ook om veel wedstrijden te varen, dan leer je met de zenuwen om te gaan.”

annelous-3

Heb je een bepaalde strategie als je wedstrijden vaart?
“Enigszins, ik probeer altijd de balans te vinden tussen veilig varen en veel tricks landen en aan de andere kant gepowered varen en technisch moeilijkere tricks laten zien. In de praktijk betekent dit dat ik mijn heat relatief veilig start. Ik plan mijn heat zo in dat ik in ieder geval vijf handlepasses landt. Dat zijn de tricks die ik bijna met mijn ogen dicht kan doen en waarbij ik vooral let op de uitvoering. Daarna probeer ik trucjes die ik nog niet zo vaak heb geland, dan ga ik zo hard en hoog mogelijk, in de hoop dat het goed komt. Lukken die laatste tricks niet, dan heb ik in ieder geval nog mijn vijf standaard handlepasses. Er zijn veel meiden – zoals Annabel van Westerop en Paula Novotna – die denken dat ze zich meteen aan het niveau van Gisela of Karolina moeten meten en daarom heel veel risico nemen in hun heats. Ze hebben zat veilige tricks in de pocket, maar als je alleen maar voor je allerbeste tricks gaat en die vervolgens niet landt dan kom je niet ver tijdens een wedstrijd. Wat dat betreft lijkt mijn strategie beter uit te pakken.”

Doe je ook aan andere sporten om fit te blijven of sterker te worden?
“Omdat het niet altijd waait heb ik geen andere keuze. Ik moet af en toe naar de sportschool om mijn spieren sterk te houden. Daarnaast probeer ik lekker actief buiten te zijn, mountainbiken. Om mijn spieren soepeler te maken doe ik yoga. Ik vind het niet echt leuk, maar ik ben van mezelf nogal stijf en dat wordt er dankzij het kiten niet echt beter op. Wat ik wel heel tof vindt is wakeboarden. Aanvankelijk trok de sport me niet zo omdat je veel pijnlijker valt. Als je bijvoorbeeld een railey wilt leren, moet je er volle bak voor gaan, anders lukt het sowieso niet en val je harder dan bij het kiten. Toch ben ik wat vaker gaan wakeboarden en begin ik er nu beter en ook fanatieker in te worden. Het is een hele goede training omdat de tricks bijna hetzelfde als bij het kiten zijn

annelous-4-copy

Nu we het toch over pijn hebben. Doet het veel pijn om van die moeilijke tricks te leren?
“Bij het kiteboarden vind ik dat enorm meevallen, zeker in vergelijking bij andere extreme sporten zoals wakeboarden, skateboarden of snowboarden. Het is water, dus je valt sowieso zachter dan op bijvoorbeeld ijs of op de straat. Ik denk dat we met kiten juist een enorm voordeel hebben ten opzichte van andere sporten omdat je het jezelf relatief eenvoudig kunt maken bij het leren van tricks. Zo kun je je trucjes namelijk eerst ingehaakt leren en ook als je eenmaal uithaakt kun je beginnen door je kite heel hoog te zetten en naarmate je beter wordt je kite steeds lager te positioneren. Dat is een luxe die je bij andere sporten niet hebt.”

Heb je tips voor meiden die hun niveau willen verbeteren?
“Waarschijnlijk heb je van een vriend leren kiten. Kiten is vaak een mannensport en dat geeft helemaal niks. Toch raad ik chicks aan om samen met andere meiden te varen en de evenementen die speciaal voor chicks georganiseerd worden te bezoeken. Als je als meisje continu tussen jongens vaart dan kan het zo voelen alsof die trucjes niet binnen jouw bereik liggen, daar heb ik zelf ook veel last van gehad. Als je samen met andere meiden vaart dan wordt je beter gemotiveerd om nieuwe dingen te proberen omdat je allemaal in de buurt van elkaars niveau zit en ook elkaars angsten beter begrijpt. Chicks zijn nu eenmaal meer van het nadenken en minder van het doen. Als je daar rekening mee houdt en gezellig samen gaat varen dan leent die sfeer zich veel beter om vooruitgang te boeken. Met een klein groepje op het water en elkaar tips geven en aanmoedigen, dat is de sleutel naar succes.

”Dit interview is afkomstig uit de Access #3 van 2015. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee!

 van