13-07-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Interview met freesurfer Roderick Pijls

VEELZIJDIGE FREESURFER MET KNALDRANG

Roderick Pijls (29) uit Sommelsdijk heeft van zijn hobby z’n beroep gemaakt. Op meerdere manieren, want de Zuid-Hollandse mooiboy laat zich niet makkelijk in een hokje drukken. Hij is alvast meer dan die goed gesponsorde freerider die we vanwege zijn looks en kiteskills in reclames terugzien. Momenteel traint hij keihard om zijn sporen op de Olympische Spelen achter te laten en daarnaast doet hij tal andere interessante dingen. Ach, lees zelf maar.

Hoe was je eerste keer kitesurfen? Roderick Pijls: ‘De eerste keer kitesurfen was onvergetelijk. Samen met mijn broer, Robin en twee anderen kregen wij onze eerste kitesurfles van Koen Molkenboer – een levende legende – bij kiteschool Natural High. Nadat wij de eerste dag op het strand hadden gevliegerd mochten wij op dag twee het water in. Mijn eerstewaterstart was gelijk een succes. Ik voer direct 100 meter weg. Schreeuwend en juichend kwam ik weer boven water. Ik wist direct dat ik meer wilde.’

Wat vind je er verslavend aan? Roderick Pijls: ‘Het mooie van kitesurfen is dat je het kan doen waar, wanneer en hoe je het maar wilt. Bij hockey of voetbal moet je binnen de lijnen blijven en mag je niet buitenspel rennen. Bij kitesurfen mag je 5 kilometer naar links varen; je mag springen wanneer je wilt; je mag je sessie helemaal zelf inkleuren. Die complete vrijheid is wat mij trekt. Daarnaast heb ik een sterke drang naar adrenaline die steeds onverzadigbaarder lijkt te worden. Er is een dunne lijn tussen de meest gelukzalige adrenaline-rush van je leven te krijgen of de grootste crash ooit. En hoe beter je op die lijn kan balanceren hoe groter die rush. De combinatie van die twee elementen angst en plezier maakt het voor mij zo verslavend.’

Wat was het moment dat je besloot dat je er misschien wel pro kon worden? Roderick Pijls: ‘Toen ik afstudeerde op de Erasmus Universiteit besloot ik om mijzelf een jaar de tijd te geven om te kijken of ik van kitesurfen kon leven. Zo ja, top! Zo nee, dan zou ik wat met mijn diploma gaan doen. Nu acht jaar later mag ik mijzelf nog steeds een pro-kitesurfer noemen. Het was de goede keuze.’

Hoe ziet je dagelijks leven eruit? Roderick Pijls: ‘Veel mensen denken dat pro’s alleen maar onder een palmboom liggen en wachten totdat er wind komt, haha. Natuurlijk zitten we veel tijd op het strand en in het water om te trainen, maar daarnaast gebeurt er veel achter de schermen wat minder zichtbaar is. Om fit te blijven, ga ik ook vaak naar de crossfit om mijn lichaam op meerder manieren te blijven prikkelen. Verder zit ik veel tijd achter mijn laptop om trips te organiseren, contact te onderhouden met sponsors en media of om content te editten voor op sociale media. Wekelijks heb ik verschillende afspraken met partijen/ partners/ collega’s voor huidige of toekomstige events die georganiseerd worden.’

Wat is favoriete discipline? Roderick Pijls: ‘Mijn favoriete discipline is afhankelijk van de condities. Met vlak water en 20 knopen sta ik te popelen om mijn boots aan te trekken en te freestylen. Gepowerde freestyle tricks doen op spiegelvlak water is echt een mega kick, maar als het side-offshore waait en er dikke swell staat, dan ben ik de eerste die zijn vinnen onder het surfboardje schroeft. Bij waven vind ik het gevoel van een barrel echt onrealistisch vet. Het moment dat je het water weg ziet trekken onder je board vandaan en je ziet de golf helemaal opkrullen voor je, dan weet je dat dit het moment is om je adem in te houden, door de knieën te gaan en jezelf in de barrel te frommelen. En met 8 knopen wind? Dan ga ik lekker racen. De afwisseling tussen de disciplines houdt bij mij het plezier erin. En het zorgt ervoor dat de leercurve blijft stijgen. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat je door de expertise van verschillende disciplines te combineren je kan excelleren in alles, je leert altijd met alles!!’

Wat zijn de radicaalste freestylemoves die je ooit hebt gedaan? Roderick Pijls: ‘Dat is toch wel de backside 317 – ook wel blind judge 7 of een KGB 5. Er zitten zoveel rotaties en kritieke momenten bij deze tricks… heel gaaf als je de trick dan ook echt landt.’

Wat zijn de radicaalste freestylemoves die je ooit hebt gedaan? Roderick Pijls: ‘Dat is toch wel de backside 317 – ook wel blind judge 7 of een KGB 5. Er zitten zoveel rotaties en kritieke momenten bij deze tricks… heel gaaf als je de trick dan ook echt landt.’

Kun je een of twee van je mooiste kitesurf-herinneringen beschrijven? Roderick Pijls: ‘Er zijn twee herinneringen die direct naar boven komen. De eerste is toen ik in Mauritius op One Eye aan het trainen was met twee vrienden. Nadat ik een golf had gepakt voer ik weer upwind en in de verte zag ik ineens een grote spray. Een walvis? Ik seinde naar mijn vrienden en met z’n drieën voeren wij richting de plek van de spray. Eenmaal daar zwom er een gigantische walvis met haar kalf onder ons door. Het voelde zo sereen, kalm en vertrouwd aan dat wij een kwartier lang lang met deze twee fantastische zoogdieren hebben meegevaren. Een onvergetelijk moment.’ ‘De tweede herinnering is van een trip naar Indonesië. Samen met vijf topkiters en Ydwer de fotograaf vloog ik naar Indonesië om daar drie weken te trainen. Ik herinner mij een avond dat wij een geweldige sessie hadden. Ydwer had bovendien superfoto’s gemaakt en tijdens sunset kwamen wij van het water en proostten wij een lekker koud biertje tijdens een prachtige zonsondergang. Dit zijn dé momenten waar het uiteindelijk om draait; genieten van de sport, met elkaar, en daarbij proberen om het maximale uit jezelf te halen.’

En je meest angstige ervaring? Roderick Pijls: ‘Een dag voor de wedstrijd in Mauritius waren we op de spot Bel Ombre. Het was een dag met grote golven en het waaide net genoeg voor de 11m2. Tricky omstandigheden dus. Tijdens het naar buiten varen kwam er een zogenaamde freakset aan met monstergolven. James Carew, Graham Harney en ik waren ingesloten tussen de brekende golven en het rif. James wist net over de derde golf heen te komen en ik zag dat Graham werd gepakt door een golf. Helaas stuurde hij – toen hij werd gespoeld – zijn kite in de mijne en we raakten verwikkeld. Na een flinke wasbeurt kwamen onze kites gelukkig los van elkaar en wist ik zelfs nog over een enorme breker heen te komen. Het liep nog maar net goed af.’

Wie zijn je voorbeelden binnen en buiten de sport, en waarom dan? Roderick Pijls: ‘Om heel eerlijk te zijn heb ik nooit echt ido-len gehad of heel erg tegen mensen opgekeken. Natuurlijk zag ik Youri Zoon altijd op de Brouwersdam varen en de dikste tricks gooien, terwijl ik net mijn eerste handle-pass oefende. Maar het is niet dat ik stotterend tegen hem aanpraatte. Ik kijk vooral altijd op tegen mensen die durven hun eigen beslissingen en keuzes te maken. Als iedereen rechtsaf gaat, maar jij voelt dat je naar links moet en je doet dat ook… dat vind ik inspirerend.’

Stel dat je niet zou kunnen kiteboarden: waarmee zou je je dan bezighouden? Roderick Pijls: ‘Voordat ik professioneel kitesurfer werd was ik veel aan het hockeyen. Ik deed zelfs selecties voor Jong Oranje. Het was toen echt mijn grote passie. Als ik het kitesurfen niet had ontdekt, dan was ik zeker doorgegaan met hockeyen.’

Wat zijn minder bekende hobby’s en bezigheden van jou? Roderick Pijls: ‘Als ik de tijd en de rust heb dan vind ik koken erg leuk. Ik ben een leergierig persoon en vind het leuk om nieuwe recepten te proberen. Eten is ook gewoon heel lekker, haha. Daarnaast lees ik graag over de economisch wereld waar wij in leven.’

Waar put je buiten de sport om kracht en motivatie uit? Wat maakt het leven nog meer de moeite waard voor je? Roderick Pijls: ‘Familie en vrienden. Dit klinkt vast cliché, maar het geven en ontvangen van liefde – in de breedste zin van het woord – is waar ik veel energie uit put. Ik ontmoet dagelijks nieuwe mensen van verschillende culturen. Dat is super leerzaam en leuk is en ook dat geeft mij energie, maar meestal kom je niet op een diepere laag. Daar is meer tijd voor nodig en veel gedeelde ervaringen.’

Als er iets is wat je aan jezelf zou willen veranderen: wat zou dat zijn? Roderick Pijls: ‘Ik zou willen dat ik soms meer geduld zou hebben. Als ik enthousiast word dan wil ik alles tegelijk. “Knaldrang” noem ik dat. Maar soms kan dit ook in je nadeel werken omdat je er de mensen waarmee je samenwerkt afschrikt omdat je misschien te hard van stapel loopt. Ik merk dat ik hier soms echt aan moet werken. Het is goed om af en toe iets geduldiger te zijn.’

Kun je een paar dingen noemen die jou het meeste ergeren? Roderick Pijls: ‘Haha, ik kan er echt niet tegen als mensen smakken tijdens het eten. Slechte tafelmanieren van anderen… dat is de grootste ergernis in mijn leven. Hoe graag ik dit ook zou willen veranderen; het lukt het niet om die afkeer te negeren.’

Hoe zou je willen dat mensen jou zien? Roderick Pijls: ‘Ik zou heel graag willen dat mensen mij zien zoals ik ben. Voorbij de vooroordelen die ik bij oproep op basis van mijn uiterlijk of andere oppervlakkige criteria. Als je regelmatig media verschijnt hebben mensen al snel een mening over je zonder je echt te kennen. Mensen die mij echt kennen weten wel beter.’

Hoe zou je willen dat mensen jou zien? Roderick Pijls: ‘Ik zou heel graag willen dat mensen mij zien zoals ik ben. Voorbij de vooroordelen die ik bij oproep op basis van mijn uiterlijk of andere oppervlakkige criteria. Als je regelmatig media verschijnt hebben mensen al snel een mening over je zonder je echt te kennen. Mensen die mij echt kennen weten wel beter.’

Wil je nog iets delen met onze lezers? Roderick Pijls: ‘Wij delen een fantastisch mooie sport met elkaar. Laten wij die uitlaatklep bewaken en koesteren, maar ook delen met de rest van de wereld. Het heeft mij zoveel gebracht en gegeven en ik zou dat graag met anderen willen delen.’

Meer info over Roderick en zijn projecten? Check:
www.thelastline.nl www.oasisvr.nl www.roderickpijls.nl
www.instagram.com/roderick_pijls

Sponsors: Flysurfer, Protest Sportswear, Lieuwe, Appletree, Sportzot en BMW

Beeld Cat Yde, Hans Tholm, emotion

Tekst Marcelino Lopez


Dit spotguide artikel ‘Interview met Roderick Pijls‘ komt uit Access #1 van 2022. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van