09-11-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Interview met Keahi de Aboitiz – Koning van de golven

Aussie-Hawaiiaan Keahi de Aboitiz (29) is getogen aan de Australische westkust en later verhuisd naar Hawaii. Zijn passie voor hoge golven is niet uit de lucht komen vallen. Na een succesvolle wedstrijdcarrière als strapless freestyler is de Cabrinha-rider weer trouw aan zijn roots. Liefst jaagt hij op de hoge swells, met of zonder kite. 

Keahi de Aboitiz

Wanneer ben je begonnen met kitesurfen? 

Keahi de Aboitiz: ‘Ik heb geluk gehad dat ik al heel jong kon beginnen. Mijn vader had een kitesurfschool aan de westkust van Australie. Er zijn oude foto’s van mij dat ik met een kite van één vierkante meter en een longboard aan het spelen ben. Ik was negen jaar zoiets. Op mijn elfde begon ik echt te kiten. Ik was meteen verslaafd. Aanvankelijk was ik alleen maar bezig met freestylen, maar vanwege mijn surfachtergrond was het niet meer dan logisch dat ik me later vooral op de golven zou richten. Ik had de mazzel dat ik in Noosa opgroeide. Daar heb je zowel vlak water als goeie surfspots. Daardoor kan ik me in al die verschillende kite- en surfdisciplines verdiepen.’

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit? 

Keahi de Aboitiz: ‘Dat is erg afhankelijk van de weersomstandigheden, maar meestal doe ik iets op het water. Nadat ik opsta bestudeer ik eerst even de voorspellingen en van daaruit maak ik mijn plan voor de dag. Geen wind en wel golven? Dan ga ik surfen. Harde wind en golven? Kitesurfen maar. Winderig en kleine golven? Dan ga ik tegenwoordig lekker wingfoilen. Het is nu zomertijd in Hawaii: dat is perfect om te wingen. En al die nieuwe wings en foils te testen. Tegenwoordig ben ik ook meer bezig met het testen van Cabrinha spullen. Vooral kites, wings en foils.’

Wanneer besefte je dat je van je hobby je beroep kon maken?

Keahi de Aboitiz: ‘Professioneel atleet worden was altijd al mijn droom. Als jongetje deed ik vaak mee aan lokale longboard- en kitesurfwedstrijden. En ik merkte dat ik prima met die druk om kon gaan. Ik vind dat competitie-element leuk. Sommigen ervaren faalangst, ik haal dan juist het beste uit mezelf. Ik deed mijn eerste internationale kitesurfwedtsrijd in 2011, in Marokko. Ik won daar bij het wave-gedeelte. Dat was voor mij een keermoment. Ik had bijna mijn school af en Cabrinha gaf me een internationaal sponsorcontract.De perfecte timing dus. Ik besloot er vanaf dat moment vol voor te gaan. Het had niet beter kunnen uitpakken.’

Door Covid waren er lang geen wedstrijden: heeft dat geen gevolgen gehad voor je sponsoring?

Keahi de Aboitiz: ‘Buiten de wedstrijden zijn er tegenwoordig gelukkig veel mogelijkheden om jezelf in de kijker kiteboarden. Het internet biedt uitkomst. Als je goed bent en handig met beeld en sociale media bent dan kom je er wel. Ik had zelf voor de pandemie uitbrak eigenlijk al besloten dat ik zou stoppen met de kitesurftour. Ik had het idee dat ik op wedstrijdgebied alles had bereikt wat ik wilde bereiken. Ik vind het heerlijk om me nu te focussen op andere passieprojecten. Ook ben ik nu in de gelegenheid om de echt grote swells over de hele wereld na te jagen. En dat gaat me lekker af. Ik kan niet klagen.’

Doe je veel aan de ontwikkeling van spullen?

Keahi de Aboitiz: ‘Ja, de afgelopen twee jaar heb ik me ook echt gestart in het testen en ontwikkelen van Cabrinha-materiaal. Vooral wat betreft wingen en foils. Ik ben echt heel tevreden met hoe de H series foils geworden zijn. Wat betreft de kites: we hebben hard gewerkt aan de nieuwe Drifters. Ik kan niet wachten om die aan het grote publiek te openbaren. Fantastische kites voor in de golven.’

Kun je een paar van je beste en slechtste ervaringen delen?

Keahi de Aboitiz: ‘Mijn beste ervaring is het winnen van mijn eerste wereldtitel. Dat was een oude droom die ineens waarheid werd. Alles viel op z’n plek na dat laatste evenement van het jaar. Fantastisch. 

En een dieptepunt? Toen mijn schouder uit de kom schoot na een heftige spoelpartij in extreem hoge golven… Ik denk dat ik nog nooit zoveel pijn heb gevoeld als toen. Gelukkig is mijn schouder na de operatie weer helemaal oké.’

Wie hebben jou het meest geïnspireerd? 

Keahi de Aboitiz: ‘Ik ben altijd ontzettend geïnspireerd door surfen en surfers als John John Florence. Hij is gewoon een heel bescheiden gozer die zijn surfen voor zich laat spreken. Wat betreft kiteboarden vind ik dat Ben Wilson heel veel heeft gedaan om wavekiten op de kaart te zetten. En nu op dit moment barst het van het talent. Ik denk nu vooral aan Airton Cozzolino. Ongelofelijk wat hij doet met een strapless boardje. Maar ook zijn waveskills zijn ongeëvenaard. Ook Jesse Richman is iemand die ik graag op de voet volg. Alles wat hij doet doet hij op hoog niveau. Freestyle, big-air en golfrijden. Het is altijd een feest om hem aan het werk te zien.’

Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Keahi de Aboitiz: ‘Mijn kracht is dat ik altijd bereid ben om nieuwe dingen te proberen en dat het me lukt om altijd  plezier uit mijn sessies te halen. Ook als de omstandigheden ruk zijn. Een zwak punt is dat ik niet zoveel tijd vrijmaak om serieus te trainen. Aan de ene kant helpt het me dat ik zoveel verschillende sporten doe – dat maakt me veelzijdig en allround – aan de andere kant ben ik wat minder gefocust op één ding zoals sommige kitesurfers wel zijn.’

Hou je van al dat reizen dat bij jouw leventje hoort?

Keahi de Aboitiz: ‘Ja, absoluut. Ik vind het fantastisch om swells over de hele wereld na te jagen, vooral op uithoeken waar verder niets te doen is. Er zijn weinig stervelingen die zoiets mogen ervaren. Nu door de pandemie vond ik het ook wel even lekker om wat langer op Hawaii te kunnen zijn. Ik heb de eilanden hier in de buurt daarom beter leren kennen. Ik heb het geluk dat ik op een fanatische plek woon. Het mekka voor surfers.’ 

Wat zijn je favoriete spots?

Keahi de Aboitiz: ‘Hmm, lastig kiezen, maar als ik een topdrie moet geven dan denk ik Hawaii , Fiji en een paar secret spots in Afrika staan ook bovenaan de lijst.’

Welke moves and je het lekkerst om te doen?

Keahi de Aboitiz: ‘Tegenwoordig doe ik nog maar heel weinig met freestyle. Voor mij gaat het steeds meer om golven rijden. Hardere turns, diepere barrels in hogere golven. Daar is voor mij het grote goud te vinden. Ik probeer tegenwoordig ook carving 360’s te doen. Ik wil ze net zo kunnen zoals Kelly lastare het zonder kite doet.’

‘Het allerbeste is om goed gebarreld te worden. Of dat nou op mijn kitesurfboard of normale surfboard is. Als je dat gevoel niet kent is het lastig om uit te leggen. Het is extreem verslavend. En het maakt dat je blijft hunkeren naar nieuwe golven. Het voelt gewoon heel speciaal dat je in het centrum bevindt van een bewegend natuurfenomeen. En je bent alleen maar gefocust om er heelhuids uit vandaan te komen. Wat betreft strapless freestyle? Dan vind ik een mooie front roll shove ook heerlijk om te landen.’

Wat zijn extreme acties of moves  die je ooit gedaan hebt?

Keahi de Aboitiz: ‘De enorme golven van Pipeline surfen met een kite was wel echt een highlight. Het komt niet vaak voor dat de golven daar goed zijn en dat de wind klopt. Om vervolgens van zo’n golf van 25 foot te denderen en die bekende barrel te rijden met je kite boven je… dat voelde bizar. Blij dat ik daar ongeschonden uitkwam.’

Waar ben je mee bezig als je niet kitesurft? 

Keahi de Aboitiz: ‘Met heel veel andere watersporten, haha.’

Wat maakt het leven voor jou de moeite waard? 

Keahi de Aboitiz: ‘Die magische sessies op het water. Er is voor mijn gewoon geen beter gevoel dan het scoren van de perfecte surf. Of dat nou met of zonder kite is. Op sommige momenten valt alles perfect samen.’

Heb je, terugkijkend, spijt over bepaalde beslissingen in je leven?

Keahi de Aboitiz: ‘Mmm. Ik heb soms spijt van de stomme kleine acties die tot blessures hebben geleid, maar ja… daar kun je niet te lang bij stilstaan. Zo zijn er vast ook genoeg momenten geweest waarin ik gemakkelijk gewond had kunnen raken, maar waarbij ik toch precies het juiste deed. Onze sport komt nou eenmaal met serieuze risico’s. Het is niet wat er gebeurt, maar hoe je daarmee omgaat wat de kwaliteit van je leven bepaalt. Dat bepaalt of je gelukkig en gezond door dit leven komt. En na elke blessure is het fantastisch om weer op het water te zijn. Je waardeert het des te meer. En dat is ook wat waard.’

Heb je tot slot nog een boodschap voor onze lezers?

Keahi de Aboitiz: ‘Wees niet bang om uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. De mogelijkheden om te genieten van water en wind zijn tegenwoordig eindeloos. Iedereen vind het verrekend om zich een beginneling te voelen, maar hoe meer sporten je doet hoe makkelijker het is een nieuwe te leren. En hoe meer dagen je op het water kunt zijn. Ik vind wingen een mooie nieuwe manier om het water te ervaren.’


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van