08-09-2022 - Surfen, Nieuws, Leesvoer

Interview met Matt Biolos en Pete Saari

Ten eerste, Matt ,,Mayhem” Biolos, jij vormt de Lost Boards. Kun je voor ons uitleggen
wat de verschillen zijn tussen Lib, Lost en Mayhem?

Matt Biolos: Ja, natuurlijk!
LIB is een afkorting van Lib Tech. In de eerste plaats een snowboard merk, dat gespecialiseerd is in technische, duurzame
productie met een focus op innovatie en prestaties zonder ecologisch verantwoord
praktijken. En natuurlijk voor terwijl ze ook geweldige surfboards maken.
…Lost is een merk. We zijn gespecialiseerd in het belachelijk maken van domme vragen en geen fuck geven. We bestaan al een tijdje en staan bekend om onze sarcastische kleding, sardonische video’s, sarcastische houding en halo go sac-religieuze surfplanken voor de Pro’s en de Bros.


Het is bijna 40 jaar geleden dat jullie begonnen met het shapen van surfplanken. Kan je ons een korte samenvatting geven van hoe je begon met shapen, wat je interesseerde en hoe je kwam
op het werken met Lib Tech?


Matt Biolos: Eigenlijk ben ik begonnen met het shapen van boards in 1987, dus het is nu 35 jaar om precies te zijn. Ik heb altijd de gemeenschappelijke waarden van LIB gerespecteerd om marketing en imago niet te serieus te nemen. serieus te nemen, gesteund door een toewijding aan prestatie, progressie en het zelf bouwen van de meeste van hun producten zelf. Ik geloof dat er een groeiende vraag is naar een sterkere, “groenere” meer duurzame gebouwde surfplank. Ik geloofde dat het tijd was om de kunstmatig op de markt gebrachte “duurzame” boards waar ik waar ik voorheen mee werkte achter me moest laten. Sommigen verbergen gewoon geïmporteerd massaprodukt van lage arbeid product achter misleidende marketing en zo maakte ik de beweging om met LIB te werken. Sterk, licht, lang duurzame, gemakkelijk te repliceren, netjes gebouwde boards, ecologisch met respect voor de aarde, de arbeider die ze bouwt en de surfer die er op rijdt.


Pete Saari , jij was medeoprichter van Mervin Manufacturing in 1977 met Mike Olson. Het bedrijf
is de langstlopende snowboardfabrikant in de VS. Wanneer is het proces
begonnen met het ontwerpen en produceren van Lib Tech surfplanken?

Pete Saari: We groeiden op geïsoleerd van de surf cultuur in de noordelijke hoek van de USA waar er
waar bijna geen surfers of surfwinkels waren, dus maakten we altijd onze eigen surfplanken en groeide de liefde voor het ambacht en proces. Wetsuits waren niet geweldig in die tijd dus snowboarden we de hele winter en bouwden surfplanken voor de lente, zomer en herfst wanneer er meer licht was en het wat warmer was. In het begin Mike Olsen surfboards en zeilplanken om de snowboardprojecten te financieren. We waren constant bezig maar het proces van het ontwerpen van de milieuvriendelijkere, verdomd moeilijk te verpesten Lib Tech constructie zoals die nu is, begon in de vroege 2000’s. We hadden altijd het gevoel dat de traditionele polyester constructie surfplanken erg giftig waren om te maken en veel te fragiel. We hadden het gevoel dat er een betere manier moest zijn om surfplanken te bouwen, dus in ongeveer 2003 begon Mike een groot deel van zijn tijd te besteden aan het ontwikkelen van alternatieve surf constructies.


Hoe is de connectie tussen Lib en Lost ontstaan?

Pete Saari: Mike en ik hielden altijd al van Matt en Lost’s punk rock surf attitude gecombineerd met hoge
prestatiegerichte vormen en surfen. We keken naar alle disfunctionele video’s uit de jaren 90 en namen de het voelde in veel opzichten alsof Lost een zusterbedrijf was van Lib Tech. We kwamen allebei op in de boardsport en pushten het bouwen van boards en prestaties… wij in de sneeuw en Matt in
Surf. Matt is een snowboarder en hij had in de loop der jaren contact met ons opgenomen om aan een aantal snowboards te werken en toen we dachten aan een shaper waar we mee zouden willen werken in surf stond hij boven aan onze lijst. Een van de dingen die ons erg bevielen aan Matt en Lost was zijn vermogen om voor ‘s werelds beste boards, maar ook de technologie begrijpt en aanpast om shapes te maken die voldoen aan de behoeften van een doorsnee recreatieve surfer. Shapes zoals de Puddle Jumper, Rocket Redux, HYDRA en de geheel nieuwe RNF 96’ passen goed bij de Lib Tech klant en constructie.

Lib Tech Lost Puddle Jumper

Lib Tech Lost Rocket Redux

Lib Tech Lost Hydra

Lib Tech Lost RNF 96


Lib Tech surfplanken onderscheiden zich door het ontwerp en de gebruikte materialen. Hoe zag het proces eruit om de Lib x Lost boards uit te vinden?

Matt Biolos: Ik maakte geen deel uit van het proces. Maar ik ben grondig weggeblazen, toen ik de
fabriek en getuige te zijn van het uiterst unieke systeem dat ze hebben gecreëerd en blijven herhalen
verfijnen.

Pete Saari: We waren altijd gefrustreerd over hoe giftig het bouwen van surfplanken is en hoe delicaat desurfplanken zijn. Wij houden van surfen en wilden altijd al op de een of andere manier in de industrie betrokken raken voor plezier en om buiten het seizoen een zaak te hebben als tegenwicht voor onze snowboardbouw. We wilden niet betrokken raken bij het surfen, tenzij we iets te bieden hadden. Dus toen we begonnen met surfen begon Mike surfplank constructie volledig opnieuw uit te vinden op een meer milieuvriendelijke manier voor de bouwer en de planeet. We wilden een sterkere surfplank met hoge prestaties. We wilden de surfplanken in de VS in onze Mervin fabriek, zodat we alle variabelen konden controleren, van ontwerp keten tot het proces. Het was een enorme taak en het duurde ongeveer 10 jaar om het proces te ontwikkelen door veel experimenten, proeven en fouten. Het proces en de materialen die we gebruiken zijn radicaal anders dan dan al het andere dat daarbuiten wordt gedaan. Mike zegt altijd dat elk bord een wonder is en dat het niet zou moeten maar dat doet het wel!


Als medeoprichter en creatieveling, waar ben je vandaag de dag mee bezig in het bedrijf in het algemeen en in het bijzonder als het gaat om surfen?

Pete Saari: Mike en ik houden allebei van boards bouwen, creativiteit en het oplossen van problemen en zijn actief betrokken bij de productie en alle aspecten van Mervin. Mijn huidige titel is VP van marketing en ik werk samen met onze engineering, design en marketing teams aan al onze boards en branding voor surf en sneeuw. Ik hou van surfen, dus ik heb al heel wat energie gestoken in het helpen op dat front. Ik leid onze surf sociale media, werk samen met Matt aan de planning en uitvoering van al onze Lib x Lost snowboards en surfplanken, werk met onze surfers en crew om alle surf marketing te coördineren. Werk samen met Hendo en Olson aan de constructie, proces en interne surf strategieën. We wonen aan het strand dus ik kom zo veel mogelijk in het water mogelijk. Ik ben een gepassioneerde surf-fan en een nerd voor alle dingen en tijdperken van surf-design, vooral voor de toekomst. Ik rijd op alles wat we maken en vind het altijd leuk om interessante vormen te ontdekken en te proberen te begrijpen wat de ontwerper in gedachten had. Ons surf programma is een echt plezier om bij betrokken te zijn het voelt alsof een van Mike’s en mijn kinderdromen uitkwam uitkwam.


Matt Biolos, je maakt surfplanken voor veel professionele surfers zoals Kolohe Andino en
Carissa Moore. Komen zij met een idee voor een nieuwe shape, of stel jij voor wat de volgende is?

Matt Biolos: Voor LIB Tech, zijn de meeste modellen die we in productie brengen meer mijn ideeën gebaseerd op de noden van de afkerige surfer. Deze ontwerpen worden getest door ons team van atleten in de
ontwikkelingsfase voordat we investeren in het omzetten in LIB bijdrage. Veel van onze Top pro’s gebruiken de LIB boards vaak. Dat gezegd hebbende, hebben we een “KOLOHE ANDINO SWORD-FISH” model uitgebracht, precies gebaseerd op Kolohes magische kleine golf vis. Het is een leuke collab waar hij echt op scheurt. Dit jaar hebben we ook een Mason Ho / LIB collab uitgebracht. Zijn nieuwe performance shortboard, de “LITTLE WING”. Een full size schaal is beschikbaar.

Lib Tech Lost Little Wing
Lib Tech Lost Swordfish


Tijdens de pandemie was er een tekort aan materialen, vooral schuim. Had je er problemen mee gehad? En denk je dat de prijzen van surfplanken daardoor zullen stijgen?

Matt Biolos: We hadden helemaal geen tekort aan materialen. Maar de kosten van grondstoffen zijn gestage stijging. Arbeidskosten zijn ook (begrijpelijk) aan het stijgen en het opleiden / aantrekken van de geschoolde arbeidskrachten vereist meer investeringen dan voorheen. De kosten stijgen en de prijzen stijgen. Dat is altijd zo geweest.

Pete Saari: Wij hebben veel unieke materialen in onze EcoImpacto milieuvriendelijker constructie en
veel van hen zijn een beetje meer uitdagend om te krijgen wanneer we ze nodig hebben. Mike is onze materialen expert en hij werkt samen met het supply chain team om ervoor te zorgen dat we hebben wat we nodig hebben wanneer we het nodig hebben het nodig hebben. We hebben ons echt geconcentreerd op het plaatsen van grotere materiaalbestellingen in een vroeg stadium om te kunnen omgaan met langere doorlooptijden en onzekerheid… tot nu toe gaat het goed… het is iets wat we elke dag in de gaten houden. We zien de prijzen van van bijna alles, van auto’s, boodschappen tot sport, stijgen door de pandemie en de algemene inflatie. Het doel is om een evenwicht te vinden en de borden betaalbaar en concurrerend te houden op de markt.


Wat waren de belangrijkste stappen tot nu toe in het Lib X Lost Collab, waar staan jullie nu en wat
denk je dat de toekomst zal brengen?

Matt Biolos: De stappen zijn hard werken geweest om acceptatie te krijgen in een vaak gesloten kring, gesloten minded markt. Het kost tijd voor mensen om zaken als de eco-minded materialen en productieproces, alsook begrijpen dat deze planken in de USA worden gemaakt. Niet in een derde wereld, lage arbeidskosten fabriek. Ze zijn ‘s werelds sterkste, meest duurzaam gebouwde productie surfplanken, met de schoonste en veiligste materialen beschikbaar, overal in de wereld. Het gewicht en flex zijn nu precies op gelijke voet met een klassiek gebouwde PU / PE surfplank. Wij zijn agressief geweest in
het ontwikkelen van modellen en maten die bijna iedereen passen.

Pete Saari: Matt is altijd leuk voor ons om mee te werken hij is een zeer gemotiveerd, creatief, competitief persoon en een perfectionist als het gaat om alle aspecten van het ontwerp. Hij pusht ons om beter te worden op zowel het surf en sneeuw front. Het is soms een pijn in de kont ha!…maar, het is altijd een zegen. We hebben alle drie Matt’s snowboard modellen opnieuw ontworpen voor het komende jaar en ze rijden waanzinnig.

Lib Tech Quiver Killer
Lib Tech Retro Ripper
Lib Tech Rocket


Pete Saari: We hebben het uitbrengen van nieuwe surfmodellen voor 2021 vertraagd omdat we overweldigd werden door de vraag naar onze bestaande surf shapes, maar we hebben vier echt opwindende nieuwe shapes die dit lente 22 uitkwamen, waaronder enkele meer prestatiegerichte shapes.

Lib Tech Lost Little Wing
Lib Tech Lost RNF 96′
Lib Tech Lost Crowd Killer
Lib Tech Lost Sabo Taj


Pete Saari: Intern zijn we constant bezig met het verbeteren van onze surf constructie om lichter en sterker te zijn en de kleine details, zowel cosmetisch als qua prestaties. Onze laatste toevoeging is onze Techno Pop constructie die we hebben geïntroduceerd op Mason Ho’s high performance thumb tail short board – de “Little Wing”.

Interview met Matt Biolos en Pete Saari

Pete Saari: We hebben een geweldige groep surfers op de boards die ons feedback geven en plezier hebben namelijk het team van Matt Biolos in San Clemente, Skin Dog en zijn crew in Santa Cruz, onze lokale shredders en een deel van de kernploeg van Tofino BC. We gaan zo hard als we kunnen blijven werken om onze magische Mervin MFG speelgoedfabriek te gebruiken om goede dingen te doen voor onze vrienden en de planeet. Blijf op de hoogte want er zit meer aan te komen!


Bedankt! Pete Saari: & Matt Biolos


Klik hier om naar de webshop te gaan. Voor meer golfsurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!


 van