27-10-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

Interview met Tobias Woggon

‘Tweehondend tot tweehondervijftig dagen per jaar’, geeft Tobias Woggon als antwoord wanneer hem wordt gevraagd hoeveel dagen hij jaarlijks op pad is. De ‘zeg-maar-rond-de-30’ jaar oude Tobias mag dan weliswaar nabij Bamberg, Duitsland wonen, echt veel is hij er niet. Tobias is voornamelijk bezig met reizen op zijn mountainbike. Gedurende drie jaar reist hij af naar de mooiste plekken om onderweg verslag te doen en er uiteindelijk een boek over uit te brengen. Na elke drie jaar neemt hij een jaar vrijaf om thuis aan zijn boek te werken en tegelijkertijd een nieuwe driejarige trip te plannen. 2020 is het jaar waarin Tobias thuis zit, een mooie gelegenheid om hem eens op te zoeken. 

Tobias leerde net als ons Nederlanders al vroeg fietsen, maar het mountainbiken begon voor hem wanneer hij op zijn veertiende met eigen gespaarde centen zijn eerste mountainbike kocht.  

Biken met vrienden liep uit de hand en hoewel hij zichzelf niet als buitengewoon snel bestempelde, draaide hij jaren later toch mee tijdens de EWS. Tijdens de seizoenen trok hij diverse sponsoren aan die hem aanmoedigden diverse content te maken, zoals bikevideo’s. Dit combineerde hij met het drukke reisprogramma van de EWS en dat ging de hele wereld over. Het stoorde hem dat hij hiervoor veel en lang onderweg was naar exotische locaties, zoals bijvoorbeeld Chili, maar amper de tijd had om het land te ontdekken of de lokale bevolking te leren kennen. Hoewel zijn focus op de races en de tijden zou moeten liggen, merkte hij dat zijn echt passie bij het avontuur lag.  

Toen zijn sponsors meer en meer om mooie content vroegen, nam Tobias een beslissing. Hij zou stoppen met racen en zich met behulp van zijn sponsors compleet richten op het maken van avontuurlijke verhalen en video’s. Samen met zijn vaste cameraman Philippe maakte hij een concept: drie jaar lang zouden ze onder een gekozen thema op reis gaan, op zoek naar mensen, trails en avonturen. Dit hele project zou worden vastgelegd op foto en video met als kers op de taart een prachtig boek met foto’s, verhalen en ook lokale recepten. Tijdens het reizen aangevuld met live-shows op internet. 

Groenland 

De afgelopen drie jaar is Tobias onder het thema Noordelijke Landen op pad geweest naar, je raad het al, landen die vrij hoog op de wereldbol liggen. Tijdens zijn reizen gaat hij met name op zoek naar het avontuur, het tegenkomen van onverwachte dingen. Maar ook een lokale uitdaging als een lange trail, heftige afdaling of intense klim kan reden zijn voor een bezoek aan een regio. Dat niet alles altijd gaat zoals gepland blijkt wel uit hun zorgvuldige uitgekiende oversteek in Groenland: na twee jaar planning stonden ze klaar aan de start met zulke extreme sneeuwval dat ze er nog geen meter hebben kunnen fietsen.  

Wij waren wel benieuwd hoe dat nou werkt, fulltime mountainbikend wereldreiziger zijn en vroegen Tobias naar zijn ervaringen. Een gemiddelde dag in Duitsland is niet zo heel anders dan die van de meesten van ons, hij wisselt kantoorwerk af met mountainbiken. Wat veel mensen niet beseffen is de hoeveelheid werk die in de voorbereiding gaat zitten. Als eerste start hij met een thema, de rode draad van elke trip, wat Tobias liever een project noemt. Vanuit het thema ontstaan landen of regio’s die passen binnen dit thema. Wanneer die eenmaal zijn bepaald begint het verzamelen van materiaal: bij (reis)boekenwinkels worden boeken en kaarten besteld die samen met algemene info of internet als basis dienen. Met deze informatie wordt steeds specifieker op een regio ingezoomd om te bepalen of deze wel of niet bezocht wordt. En hierbij wordt niet alleen naar de trails gekeken, het geheel moet een mix bieden van natuur, avontuur en trails. De beste trails zijn volgens Tobias door de jaren heen reeds gevonden, daarvoor kun je eenvoudig een ticket naar Nieuw-Zeeland of Whistler boeken. Het gaat hem om het ontdekken van een land, mensen leren kennen en de natuur ervaren. Dingen die op je pad komen.  

Om dit toch vanuit huis te kunnen bepalen zijn de routebouw-app Komoot en Instagram zijn tools. Met behulp van Komoot gaat hij op zoek naar de routes die er al te vinden zijn.  

Hoewel Komoot onderscheid maakt tussen verschillende ondergronden en trails, werkt dit vooral in landen binnen Europa heel goed. In landen waar mountainbiken minder bekend is, raadt hij dan ook aan om naar de hiking-trails te kijken. Deze zijn vaak veelvuldiger te vinden. 

De gemarkeerde highlights op een route, soms voorzien van foto’s, geven direct een goed beeld van de omgeving en mogelijke aanknopingspunten voor zijn tocht. Samen met de locaties van Komoot gebruikt hij vervolgens Instagram om te kijken of er al foto’s te vinden zijn van reizigers die op een van die plekken zijn geweest. Zo krijgt hij een steeds beter beeld van wat daar wel of niet te vinden is. 

Dan komt de harde beslissing: gaan! Wat nu volgt is voornamelijk het saaiere regelwerk, zoals het contact leggen met toerismebureaus, het regelen van visa, het boeken van tickets et cetera.  

Omdat Tobias vaak op afgelegen locaties komt, is hij kieskeurig in wat hij precies meeneemt. Hij kan immers niet snel even langs huis en goede fietsenwinkels zijn schaars, zeker wat betreft onderhoud aan de moderne mountainbikes. Hij wil ook alles wat hij meeneemt zelf kunnen repareren. Zaken die altijd meegaan op elke trip zijn een onverwoestbare perculator en oordopjes. ‘Goede koffie is essentieel waar ter wereld ik ook ben’, geeft Tobias aan. ‘Met deze koffiemaker kan ik overal, zelfs op open vuur nog een lekker bakkie zetten. Oordoppen hebben al meermaals mijn leven gered. Nou ja, mijn humeur en fysieke gesteldheid dan. Snurkende reisgenoten, op de tent tikkende regen of loeiende wind om een camper, het is allemaal geen probleem meer wanneer je het niet hoort en je er dus gewoon doorheen kunt slapen.’ 

Ondergewaardeerd 

Hoewel Tobias flink wat exotische landen heeft bezocht, blijkt zijn favoriet redelijk in de buurt: Schotland. Tobias legt uit: ‘Schotland heeft waanzinnig veel trails en trailcentra, een fijne cultuur en prachtige natuur. Je kunt eenvoudige wildkamperen, slapen in B&B’s of gewoon in je eigen camper. Met de slaapferry stap je bij wijze van spreken vrijdag na een werkdag op de ferry en de volgende dag is het nog anderhalf uur rijden voor je je op de meest te gekke trails bevindt.’ Aan het eind van dit artikel vind je de favoriete route aldaar van Tobias. 

‘Zeker, het regent daar elke dag. Maar de zon schijnt ook elke dag, het is maar hoe je het bekijkt. Met goede regenkleding en een mud-guard is het daar goed toeven.’ Specifiek voor Schotland neemt Tobias wel midge-spray en een paar waterdichte sokken mee, die laatste drogen sneller dan je schoenen.  

Ook handig: de Komoot-app heeft een geïntegreerde weersvoorspelling, iets wat niet iedereen weet. Dat is prettig wanneer je je dag slim wil plannen, wanneer je een volle dag tegen de wind in rijden kunt vermijden, dan kan dat een hoop schelen. 

Tobais zit voorlopig nog thuis en is zijn volgende avontuur aan het plannen. Check zijn Instagram @tobiaswoggon voor inspiratie en mooie (Duitse) verhalen. 


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van