30-09-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ion Apex Curv Select met Spectre bar Review

De Ion Apex Curv Select-trapeze heeft een update gekregen met een nieuwe Spectre-spreaderbar. Deze is super licht doordat ie gemaakt is van kunststof geïnjecteerd met C30-carbon. Maar dat is niet alles.

Ion Apex Curv Select met Spectre bar

Zo zijn de flappen aan de zijkant van de Ion Apex Curv Select nu ook van Curv gemaakt. Dit gepatenteerd thermoplastisch polypropyleen composietmateriaal die ook wordt gebruikt in onder andere koffers en kogelwerende vesten en wordt ook gebruikt in het rugpaneel van de trapeze zelf en is stijf, superlicht, erg sterk en duurzaam. Door deze eigenschappen krijg je een rigide verbinding tussen spreaderbar en trapeze. Het mooie aan de Spectre-bar is dat je eenvoudig kunt wisselen tussen haken en een koord. Zo kun je kiezen uit een aluminium kite-, windsurf-, of quicklock-haak (waarbij je de chickenloop vastzet met een clip op de haak).

Ion Apex Curv Select met Spectre bar

Ook kun je kiezen voor een koord voor waveriding. Voor het wisselen draai je drie schroeven los met een inbussleutel. Bang dat je die niet bij je hebt hoeft niet omdat deze standaard bij het veiligheidsmesje zit. Dit veiligheidsmesje zit zonder meerkosten bij de trapeze. Hulde daarvoor. Achter de spreaderbar zit een dunne zachte eva-pad zodat de spreaderbar niet hard drukt tegen je lichaam. Op het uiteinde van de spreaderbar zit een hefboom. Hierdoor hoef je de trapeze maar één keer af te stellen. Daarna is het een kwestie van trapeze omdoen met klittenband-sluiting, de Curv-flaps insteken, de hefboom inklikken en dichtklikken. Hierdoor span je de trapeze aan waardoor deze lekker strak om je lichaam komt te zitten. Handig is dat je een duidelijke klik hoort als je hem dicht doet. Mocht de Ion Apex Curv Select onverhoopt niet goed dicht zitten of openklappen, dan blijven de twee haken van de hefboom wel in de spreaderbar zitten. Zeker als er spanning op staat. Voor het losmaken van de hefboom moet je aan een palletje trekken. Dat vergt wel enige kracht en met koude vingers is het lastiger, maar met wat meer ervaring te doen.

Ion Apex Curv Select met Spectre bar

De trapeze zelf heeft een vrij hoog rug-gedeelte waardoor de krachten over een groot deel van je rug verdeeld worden. Het deel van de trapeze dat in de rug-holte zit heeft behoorlijk wat vulling en is 3D gevormd zodat deze goed ondersteunt wordt en comfortabel aanvoelt. Hierdoor blijft de trapeze ook vast op z’n plek zitten. Helemaal omdat de binnenkant bekleed is met plakkerig rubberachtig EVA-materiaal. De zijkanten zijn afgewerkt met dik neopreen zodat deze niet irriteren. Met Curv kun je in vergelijking tot carbon en schuim beter spelen met de stijfheid. Zo is het middengedeelte stijver dan de uiteinden en zijkanten van de trapeze. Met een stijfheid van 13 op de schaal van 20 is de Ion Apex Curv Select 13 een vrij stijve trapeze. Toch is de bewegingsvrijheid best goed doordat de zijkanten laag zijn. Deze zijkanten flexen ook mee bij windvlagen maar niet te veel zodat je fijn wordt geknepen. Als je meer bewegingsvrijheid wilt heeft Ion de Riot Curv in het programma. Je safety-leash kan aan de voorkant worden bevestigd aan een ring die op een van de banden zit. Deze kun je zowel links als rechts bevestigen. Je kan ook een handlepass-leash bevestigen aan een koord op de achterkant van te trapeze. Dit koord zit er ook standaard op de trapeze. 

Ion Apex Curv Select met Spectre bar

Prijs € 399,95

www.ion-products.com

Deze review over de ‘’Ion Apex Curv Select met Spectre bar” komt uit Access #2 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van