23-08-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

Isaac Boson LTD Disc 2020 Review: Volwassen geworden?

Isaac heeft de Boson LTD Disc een facelift gegeven. Big deal, zul je misschien denken. Toch is de Isaac Boson LTD Disc in de juiste configuratie een fiets om rekening mee te houden, vooral als je houdt van lang en hard kilometers vreten. Voor een enduranceracer is hij namelijk behoorlijk hardcore.

De Isaac Boson Disc testten we al eerder, in Wielrenblad #3 van 2018 om precies te zijn. De hier geteste fiets is in grote lijnen dezelfde, maar maakt desalniettemin een heel andere indruk. Volwassener, is het woord. De Isaac Boson LTD Disc is een gefacelifte Isaac Boson en die nieuwe look staat hem uitstekend. Voorheen was de Boson slechts leverbaar in het vertrouwde zwart-wit waaraan Isaacs al jarenlang te herkennen zijn. In plaats daarvan heeft de Isaac Boson LTD Disc een combinatie van hoogglans zwart en donkergrijs-metallic, wat hem uitstekend staat. En dat is maar goed ook, want het is de enige kleur waarin hij leverbaar is. ‘A customer can have a car painted any color he wants as long as it’s black’, zoals Henry Ford ooit zei. Al is de kans klein dat Isaac dit doet omdat zwarte verf het snelst droogt, zoals Ford destijds . Overigens, de ‘normale’ zwart-wit Boson wordt voorlopig nog wel geleverd. Isaac is bij de Boson LTD Disc wat terughoudender geweest qua beletteringen, zo staat de maat van de Press Fit-lagercups niet langer in grote letters op het bracket en ook enkele andere kreten ontbreken op het frame. Het resultaat is een rustiger en aanzienlijk stijlvoller geheel. De Isaac Boson LTD Disc kwam geleverd met erg prettige, geheel zwarte Schwalbe Pro-banden. Omdat we vermoedden dat het hem uitstekend zou staan, hebben we voor de foto’s een setje skinwall-banden gemonteerd. Die combineren inderdaad prachtig met het donkere frame, gelukkig biedt Isaac in de online fiets-configuratie ook een skinwall band-optie.

Isaac Boson LTD Disc

Het Boson-frame is voor het overige nog helemaal bij de tijd, de vormen ogen modern en de bijna horizontale bovenbuis geeft hem een sterke, eigen uitstraling. De kabels zijn mooi weggewerkt, wat ook geldt voor de zadelpenstrop. De zadelpen is rond en heeft de traditionele diameter van 27,2 millimeter, dus je kunt eventueel gemakkelijk meer comfort toevoegen door er een daartoe gemaakt exemplaar in te stoppen. De zadelklem van de gemonteerde (carbon) Isaac-zadelpen blinkt niet uit in gebruiksgemak, maar dit is dus makkelijk te verhelpen. Qua ruimte voor de banden is de Boson niet aangepast, maar de 28 millimeter bandjes die we voor de foto monteerden passen er makkelijk in en 30 millimeter zal ook geen probleem zijn. De Isaac Boson LTD Disc is zodoende prima in te zetten voor een stukje gravel op zijn tijd.

Isaac Boson LTD Disc

Uitgekiend

Wat de verdere configuratie betreft, je kunt de Isaac Boson LTD Disc online geheel naar wens samenstellen, op de kleur na dus. Had de vorige test-Boson een middenklasse DT Swiss aluminium wielset en een SRAM Rival-groep, deze Isaac Boson LTD Disc is opgebouwd met Ultegra R8000 en Fore Five CRD carbon wielen. Het resultaat is een fiets die 1000 euro meer kost, maar ook een heel andere rijervaring biedt. Dat zit hem voornamelijk in de wielset: die weegt bijna 300 roterende grammen minder, terwijl de velgen 16 millimeter hoger (namelijk 48) en 2 millimeter breder zijn (namelijk 20 intern). Bovendien zijn ze opgebouwd met onverwoestbare DT 350 naven en chique Sapim CX Ray aero-spaken, waardoor dit zomaar eens een wielset voor het leven zou kunnen zijn. Tijdens het rijden valt meteen op dat deze wielset de Boson LTD Disc een stuk meer voorwaartse drang geeft. Wat ook meteen opvalt, of eigenlijk, wat we ons weer herinneren, is hoe uitgekiend de geometrie van deze fiets is. Naast de Meson aero-racer en Element-klimfiets, is de Isaac Boson LTD Disc de allround racer met een vleugje endurance erdoorheen.

Isaac Boson LTD Disc

Hiertoe is de balhoofdbuis wat langer uitgevoerd dan bij een echte racer het geval zou zijn, maar de zit is diep genoeg om in de beugel flink snelheid te kunnen maken. Het frame heeft verder geen ‘trucs’ die voor extra comfort moeten zorgen, maar toch is het een heerlijke fiets om lange dagen in het zadel mee te maken. Dat komt vooral door de prettige zitpositie en het stabiele stuurgedrag: de Isaac Boson LTD Disc stuurt snaarstrak, maar zonder een greintje nervositeit. Een critracer is de Isaac Boson LTD Disc dan ook niet, hoewel de krachtoverdracht dan weer wel die van een echte racer is. In combinatie met het lage gewicht zorgt het dat sprintjes een genot zijn. Volgens Isaac zelf ‘verenigt de Boson LTD Disc competitieve rijeigenschappen met een aangename lichaamshouding’ en daar is geen woord aan gelogen. De Isaac Boson LTD Disc is leverbaar vanaf 2.296 euro

Specificaties van de Isaac Boson LTD Disc

Frame: Nano Carbon ACT DUAL 30
Voorvork: Isaac full carbon 1-1/8″ – 1,5″
Shifters: Shimano R8000
Remmen: Shimano R8000
Stuur: Isaac Competition Streem
Stuurpen: Isaac Competition
Zadel: Isaac Pro
Zadelpen: Isaac Carbon (27,2 mm)
Wielen: Fore Five CRD
Banden: Schwalbe One Evolution 700x25C
Crankset: Shimano R8000 50/34
Bottom-bracket: Press Fit (86,5x41mm)
Achterderailleur: Shimano R8000
Cassette: Shimano R8000 (11-28)
Gewicht: 8,0kg (exclusief pedalen)
Info: isaac-cycle.com
Prijs: € 3.971


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van