11-02-2015 - Kitesurfen, Nieuws

Island in the sun

Zomer in Engeland betekent regen, ijzel, storm, zon, wind, geen wind, of al het bovenstaande op dezelfde dag. De legendarische Britse zomer geeft een nieuwe betekenis aan het woord ‘gevarieerd’. Op Sardinië bestaat de zomer uit varen in je wetsuit, elke dag wind en de zon aan de hemel. Sardinië beschikt over een prachtig gevariëerd landschap, mooie stranden en is te bereiken met goedkope vluchten vanuit de meeste Europese steden. Reden genoeg om de koffers te pakken, tijd voor een bezoekje aan het thuisland van Alberto Rondina.

Tekst: James Building / Beeld: Cabrinha Kiteboarding

Bij aankomst op het eiland werden we verwelkomd door Marco Orru, hij runt een boerderij en guesthouse in één, op steenworp van een van de bekendste spots. Marco kent iedere persoon die we tegen komen op het eiland, en belangrijker, hij weet alle goede spots te vinden. Tijdens ons verblijf bij hem deze week is hij onze persoonlijke windguru. Sardinië is een erg groot eiland. Op de kaart lijkt het behoorlijk klein, maar eenmaal daar was ik verbaasd over de afstand en diversiteit tussen de noord- en zuidkant van het eiland.

Island in the sun IT

Gezien de windvoorspelling zag het er naar uit dat we op een uur rijden van het guesthouse verschillende spots konden gaan bekijken. Daarnaast wist Marco een secret spot, die alleen per boot te bereiken was. Er werd ons verteld over vlak water, kicker- en wavespots. Het klonk te mooi om waar te zijn voor een eiland dat nog niet plat gelopen wordt door kite-toeristen.

Om de kitescene van het eiland te leren kennen gingen we vaak naar de ‘KiteSardegna’-spot. Hier kun je met meerdere windrichtingen op vlak water varen en dankzij de enthousiaste Italianen, relaxte beachbar en gigantische geluidsinstallatie wil je hier nooit meer weg. Alby (red: Alberto Rondina) vond dit de perfecte plek om gemotiveerd te blijven trainen en ik kon makkelijk wennen aan een ritme dat bestond uit het maken van foto’s, afgewisseld met het drinken van biertjes. Met een rode zonsondergang op de achtergrond bleven we hier varen tot het donker werd. Rozig van zowel een volle dag kiten als die paar biertjes race’ten we laat naar huis, een heerlijk avondmaal bereid met lokale producten stond nog op ons te wachten.

Island in the sun IT3

Na een paar dagen gevuld met goede vlak water sessies -en een harde schijf vol videomateriaal- hoorden we dat er harde wind voorspeld werd. We wisselden het vlakke water in voor een spot met kickers, op slechts een uur rij-afstand. Er bestaat voor ons niets beters dan een goede kicker sessie. Wave kickers zijn vergelijkbaar met de ultieme speeltuin, geen enkele golf is hetzelfde. Met het vooruitzicht op harde wind in combinatie met prachtige landschappen reden we vol verwachting richting het zuiden van het eiland.

Wil je weten wat het zuiden van het eiland voor ons in petto had? Bestel dan Access #1 in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.

 van