07-01-2015 - Mountainbiken, Nieuws

Je Must Have Kit Voor Enduros

Keep ‘Em Rolling

tekst & foto’s: Irmo keizer

Het woord is al eerder gevallen in dit nummer. Enduro. Je hebt je goed voorbereid, je fiets blinkt en vol vertrouwen rijd je de eerste special in. Nog geen vijfhonderd meter verder rijd je op je velg. Je zet snel een binnenbandje erin, springt weer op je fiets en gaat er volle bak vandoor. Die tijd moet worden ingehaald!

Even later vlieg je over je stuur en nu is de schade niet zo één-tweedrie te herstellen, een kapotte versnellingskabel hangt gerafeld aan je stuur. En er zijn nog twee dagen te gaan. Kortom, tijd om die rugzak van je eens goed uit te rusten. Keep rolling. Je rugzak is je lifeline tijdens tochten. Zorg voor een redelijk ruime tas, waarin je ruimte én vakjes hebt voor reservemateriaal. We bekeken samen met onze favoriete wereldbekermonteur Sander Gijs de inhoud van Tracy Moseley’s rugzak, ex-wereldkampioene. Zij is door schade en schande wijs geworden, aangezien ze in haar eerste endurowedstrijden nauwelijks reservespullen meenam. Nu kunnen al die kleine dingen makkelijk kwijt raken in je rugzak. Een hoop gegraai en gescheld is dan het gevolg zodra je in het veld iets nodig hebt. Denk dus even na over de ordening van alle spullen. Doe de schroefjes in een afsluitbaar plastic zakje en bedenk ook voor de overige onderdelen een vaste plek en manier om ze makkelijk vindbaar, heel en bereikbaar te houden.

Keep Em Rolling

1

De quicklink voor je ketting is een onderdeeltje dat standaard zoek raakt. Een goede methode om hem altijd bij de hand te hebben in noodgevallen, is om hem met een stukje ducttape te bevestigen aan de kabels voor op je fiets.

2

Ducttape is magisch materiaal. Je kunt er allerlei onverwachte problemen mee oplossen. Nu is een hele rol een beetje overdreven, maar je kunt makkelijk een stukje meenemen dat je om je stuur wikkelt.

3

Spaken kunnen sneuvelen tijdens harde tochten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je één of twee spaken aan de bovenbuis van je fiets bevestigen. Wij kozen voor een bevestiging op de onderbuis, tegen de bekabeling aan.

4

Doe je remblokken altijd in een waterdicht zakje in je rugzak. Niets vervelender dan vuile of met olie besmeurde remblokken.

naast deze ‘to–go’ set raden we je aan om altijd het volgende mee te nemen op meerdaagse tochten:

  • Achterderailleur
  • Shifter (achter)
  • Buitenband
  • Derailleurpad
  • Latex—oplossing
  • Zadelpen (geen dropper)
  • Ketting

Het lijkt misschien een beetje overdreven om al dat kleine materiaal mee te nemen in je rugzak. Toch zorgt het voor nauwelijks meer gewicht én ben je er een stuk zekerder van dat je altijd door zult kunnen rijden. De hier vermeldde kit is natuurlijk niet perfect, maar geldt als een prima leidraad. Bekijk je fiets goed en kijk waar problemen kunnen ontstaan. Sommige spullen zijn nu eenmaal niet overal even eenvoudig te kopen, zorg dat je die in reserve hebt. Dat bespaart je heel wat frustratie als je op dat vette evenement in het buitenland staat. Happy rolling!

Dit is een artikel uit Up/Down #2 2013, voor de hele uitgave klik hier.

Of word abonnee en mis niks!

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van