17-06-2024 - Nieuws, Wielrenblad

Je racefiets meenemen met de auto: dit zijn je opties

Ben je een enthousiaste wielrenner die graag zijn racefiets wil meenemen op vakantie of naar mooie fietsroutes? Dan is het handig om te weten welke opties je hebt om je geliefde fiets veilig en gemakkelijk met de auto te vervoeren. Wij vertellen je de mogelijkheden die je hebt.

Optie 1) Fietsendrager op de trekhaak

Een veelgebruikte optie is een fietsendrager die op de trekhaak van je auto wordt gemonteerd. Deze drager kan je eenvoudig installeren en biedt een stabiele en veilige manier om je racefiets mee te nemen. Let bij het kiezen van een fietsendrager op de maximale belasting en zorg ervoor dat deze geschikt is voor jouw type fiets.

Met een fietsendrager kan je vaak meerdere fietsen tegelijkertijd meenemen, wat fijn is als je met iemand anders een fietstocht wil maken.

Heb je zelf geen auto met trekhaak, maar wil je wel graag je fiets vervoeren op een fietsendrager? Dan kan je eventueel een auto huren voor je trip, bijvoorbeeld een deelauto via het platform SnappCar. Wanneer je zoekt op auto’s bij jou in de buurt, kun je filteren op auto’s met een trekhaak. Soms worden er zelfs auto’s aangeboden waar al een fietsendrager bij zit, extra handig!

Optie 2) Achterklepdrager

Voor auto’s zonder trekhaak zijn er speciale achterklepdragers verkrijgbaar. Deze worden aan de achterklep van je auto bevestigd met spanbanden of een klemconstructie, waardoor je geen trekhaak nodig hebt. Controleer altijd of de drager goed past op jouw auto en of deze geschikt is voor het gewicht van je fiets. Dit laatstgenoemde is waarschijnlijk niet van toepassing op je racefiets, aangezien deze meestal lichtgewicht zijn.

Optie 3) Dakdrager

Een van de populairste opties om je racefiets mee te nemen, is met een dakdrager. Zo’n drager wordt op het dak van je auto gemonteerd en biedt een stevige basis voor het vastzetten van je fiets. Zorg ervoor dat de dakdrager van goede kwaliteit is en dat je de fiets stevig bevestigt om te voorkomen dat deze tijdens het rijden verschuift.

Dakdragers zijn vaak niet geschikt voor zware fietsen. Maar voor jouw lichte wielrenfiets is het waarschijnlijk een handige optie!

Optie 4) Binnen in de auto

Als je slechts één of twee fietsen wilt meenemen en voldoende ruimte hebt in je auto, kun je overwegen om de fietsen binnen in de auto te plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de achterbank neerklapt of de fietsen op een andere manier stevig vastzet. Het kan een handige optie zijn als je geen externe fietsendrager hebt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een busje naar de bestemming te reizen. Hier kan je makkelijk meerdere fietsen in kwijt, waarna er nog voldoende ruimte overblijft voor andere spullen. Lijkt dit je een goed plan, maar heb je zelf geen busje? Dan kun je natuurlijk ook een busje huren bij jou in de buurt.

Optie 5) Fietskoffer

Voor lange reizen of vliegreizen kun je overwegen om je racefiets in een speciale fietskoffer te vervoeren. Deze koffers bieden uitstekende bescherming voor je fiets tijdens het transport, maar ze zijn vaak duur en kunnen lastig zijn om te manoeuvreren.

De juiste manier van vervoeren

Bij het kiezen van de juiste optie voor het vervoeren van je racefiets is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals het type auto dat je hebt, het aantal fietsen dat je wilt meenemen en je budget. Zorg er altijd voor dat je de fiets stevig vastzet en dat deze goed beschermd is tegen beschadigingen tijdens het transport. Welke optie je ook kiest: met de juiste voorbereiding kun je veilig en gemakkelijk je racefiets meenemen met de auto en genieten van mooie fietstochten op nieuwe bestemmingen.

 van