19-09-2012 - Mountainbiken, Nieuws

Je telefoon als fietscomputer

“Hier ergens moet die trail toch beginnen?” Hardop vraag ik me af waar het begin van die prachtige singletrack ook alweer was. Na een paar rondjes te hebben gereden geef ik het op. Tot ik me plots bedenk dat ik met mijn telefoon een foto heb gemaakt op het startpunt. Even later vind ik via Google Maps de spot terug, via de GPS-coördinaten die in de foto waren opgeslagen. “Tijd om hier eens een app voor te zoeken”, denk ik bij mezelf. Zo gezegd, zo gedaan…

Tekst: Irmo Keizer

In onze zoektocht naar dé smartphone-app valt al meteen één ding op. Er is simpelweg geen ‘do it all’ applicatie. Alle beschikbare applicaties hebben hun voors en tegens. We zijn inmiddels aan het testen geslagen met een aantal (iPhone) applicaties die wij de komende tijd zullen gebruiken in onze tochten. Hierbij de eerste bevindingen van Runkeeper, Cyclemeter en MotionX-GPS.

Getest: Runkeeper
Runkeeper is sinds enige tijd gratis verkrijgbaar. Toch zit er een addertje onder het gras. In het verleden kostte de Pro-versie € 7,99, waarmee je alle features kon gebruiken. Nu moet je, ook als je de applicatie in het verleden hebt aangeschaft, een abonnement nemen per maand of per jaar.
Runkeeper biedt een overzichtelijk startscherm. Je kan hier kiezen uit een aantal activiteiten, een afspeellijst selecteren voor je muziek en eventueel ‘Coaching’ aanzetten, waarbij een stem jou op de hoogte zal houden van je vorderingen. Wil je beginnen met je mountainbiketocht, dan klik je op ‘Start Activity’ en Runkeeper registreert je route. Tijdens de route kun je ervoor kiezen om statistieken van je tocht te laten ‘voorlezen’ door je iPhone. Denk hierbij aan tijd, afstand, gemiddelde snelheid, huidige snelheid, etcetera. Al je activiteiten worden opgeslagen op datum, alle gegevens kun je op je iPhone en via je online Runkeeper-account inzien. Runkeeper bewaart van al deze activiteiten de gereden route én je kunt per tijdsinterval je gemiddelde snelheid bekijken. Ook wordt er bij benadering berekend hoeveel calorieën je verbrand hebt. Ben je in het bezit van een hartslagmeter, dan bestaat de mogelijkheid om je gemiddelde hartslag per activiteit naderhand in te voeren óf je kan je hartslagmonitor rechtstreeks koppelen, al heb je hiervoor bij de iPhone een speciale module nodig. Bij Android-toestellen kun je gebruik maken van bepaalde Polar-modellen. Koppel je je hartslagmonitor rechtstreeks dan kun je je hartslag op de grafieken aflezen.

  

Links: Runkeeper biedt een te basic kaartje.
Midden: Delen met Runkeeper is alleen mogelijk mét abonnement.
Rechts: Je kan bij Runkeeper je snelheid per tijdseenheid in een grafiek bekijken.

Online
Om alle functies van Runkeeper te kunnen gebruiken heb je een Runkeeper Elite-abonnement nodig. Met dit abonnement kun je gebruik maken van Runkeeper Live, waarbij vrienden je tijdens een wedstrijd (of training) live via Runkeeper.com kunnen volgen. Ook kan je bij het abonnement automatisch updates laten plaatsen op Twitter en Facebook. Verder biedt Runkeeper de mogelijkheid om je te begeleiden in je training, maar ook hiervoor zul je je portemonnee moeten trekken.
Zonder abonnement biedt Runkeeper je een online opslag- en deelmogelijkheid van al je activiteiten. Je kan hiermee bijvoorbeeld je trainingen per maand bekijken, je gewicht bijhouden en notities maken over je progressie. Ook kun je je routes exporteren (GPX-bestand of Google Earth), al is dit even zoeken.

De online opties van Runkeeper zien er gelikt uit.

Conclusie
Runkeeper was één van de eerste goede GPS-sportapplicaties. De gratis versie biedt veel functionaliteit waarmee je al een prima app hebt voor je mountainbiketochten. Toch maakt Runkeeper een aantal zaken onnodig moeilijk. Het delen van je routes via je app kan niet rechtstreeks. Kortom, je hebt je online account nodig. En dat is het grootste manco van deze applicatie. Het eenvoudig delen van je route is niet mogelijk zonder in te loggen op Runkeeper.com. Gratis is dus eigenlijk helemaal niet zo gratis. Wel biedt Runkeeper de meest complete trainingsopties.

Getest: Cyclemeter
Ook Cyclemeter heeft een overzichtelijk startscherm. Je kunt je route een naam geven en je activiteit selecteren, of zelf toevoegen. Zodra je op Start klikt, worden alle gegevens opgeslagen. Cyclemeter slaat alles lokaal op, zodat je te allen tijde je routes of activiteiten kunt nakijken. Hierbij zijn een paar leuke features beschikbaar. Zo produceert de app hoogtemetergrafieken en tijd-afstandgrafieken. Graaf je nog wat dieper, dan begint Cyclemeter pas écht leuk te worden. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal participanten in je telefoon zetten, waarbij je vervolgens per persoon records kunt laten registreren. Ook kun je zelf ‘tegen’ je eigen beste tijd rijden op je favoriete rondje, of deze eenvoudig delen per e-mail en zo ook je vrienden laten racen. Net als Runkeeper kan ook Cyclemeter je per audio op de hoogte houden. Wil je je vrienden mee laten genieten? Dan kun je updates op je Facebook, Twitter, Dailymile én e-mail laten zetten. Reacties op dit bericht worden, indien je uiteraard een internetverbinding hebt, ook nog eens aan je voorgelezen. Maar hiervoor moet je wel apart nog een stem downloaden die dit aan je voorleest en er is (nog?) geen Nederlandstalige stem. Ook kan Cyclemeter al je activiteiten plaatsen op de kalenders van je iPhone. Zo heb je in één oogopslag een overzicht van je trainingsdagen.

  

Links: De kaartview van Cyclemeter
Midden: Een overzicht van routes in Cyclemeter
Rechts: Uitgebreide mogelijkheden om te exporteren

Conclusie
Cyclemeter biedt een erg complete app tegen een goede prijs. In tegenstelling tot Runkeeper heb je geen online account nodig. Een éénmalige aanschaf en je kunt alle functies gebruiken. Neem daarnaast ook nog eens de erg leuke ‘competitie’-functie en dan weet je waarom dit de applicatie van je keuze is. Alleen, de app is uitsluitend voor de iPhone verkrijgbaar.

Getest: MotionX-GPS
Een applicatie die we pas sinds kort gebruiken, maar wel één die erg interessant is. In tegenstelling tot Cyclemeter en Runkeeper kun je met MotionX een keuze maken in de gebruikte kaarten. Zo is er de optie om gebruik te maken van topografische kaarten. Hoewel hier geen wandelpaden op te zien zijn, is het via de goed af te lezen hoogtelijnen zo wel een stuk eenvoudiger om een goed beeld te krijgen van een route. Wat de app erg interessant maakt, is de mogelijkheid om waypoints toe te voegen. Op deze manier kun je écht een route uitstippelen. Ook MotionX biedt de mogelijkheid tot het exporteren van je routes, maar je kunt tevens bestaande routes importeren. Een fotootje maken onderweg? MotionX plaatst hem op je routekaart. Ook laat MotionX de steilste hellingspercentages van je klim en afdaling zien. Ga je naar het buitenland en wil je een kaart alvast downloaden? Ook dat kan. Je kan heel eenvoudig het stuk kaart selecteren dat je wilt hebben en dit downloaden naar je iPhone. Ook kan je met MotionX eenvoudig naar één van je waypoints terug gaan. We zijn onder de indruk…

  

Links: Topografische kaarten bieden een gedetailleerd beeld
Midden: Je kaart inladen voordat je naar het buitenland gaat? Het kan!
Rechts: Uitgebreide navigatie-opties van MotionX-GPS

Conclusie
MotionX werkt net even minder eenvoudig als Cyclemeter en Runkeeper, maar biedt veruit de beste navigatie-opties. De topografische kaarten zijn zeer bruikbaar in de bergen en de waypoints-mogelijkheden doen denken aan volwaardig GPS-apparatuur. Ook qua overige mogelijkheden is de app dik in orde en de prijs is gunstig.

Conclusie Algemeen
We zijn onder de indruk van de apps die worden aangeboden. Vooral Cyclemeter en MotionX zijn gaaf. De combinatie van deze twee apps biedt vrijwel onbeperkte mogelijkheden. Cyclemeter biedt voorlopig het meest complete pakket met hierin opties die je saaie trainingsrondje écht leuker kunnen maken met de geboden competitie-mogelijkheid. MotionX is vooral interessant voor de echte navigators onder ons. De enige optie die we in MotionX missen is de ‘competitie’-feature die Cyclemeter weer zo leuk maakt.
Kortom, een ideale ‘do it all’ app is er nog niet, maar wij komen inmiddels erg ver met de combinatie van MotionX en Cyclemeter.

Maar hoe goed de apps ook zijn, ze zullen ons ouderwetse fietscomputertje nog niet vervangen. Sommige mogelijkheden zijn alleen te gebruiken met dataverbinding, wat in het buitenland in de papieren gaat lopen. En zeg eens eerlijk, wil jij je dure smartphone op je stuur plaatsen?


Smartphone applicaties overzicht

Runkeeper Pro
Beschikbaar voor: iPhone / Android
Prijs: Gratis
Abonnement: Ja, Runkeeper Pro Elite ( $ 4,99 per maand of $ 19,99 per jaar)
www.runkeeper.com

Cyclemeter
Beschikbaar voor: iPhone
Prijs: € 3,99
www.abvio.com/cyclemeter

MotionX-GPS
Beschikbaar voor: iPhone / iPad
Prijs: € 2,39
gps.motionx.com

Everytrail
Beschikbaar voor: iPhone / Android
Prijs: Gratis, € 2,99 voor Everytrail Pro
www.everytrail.com

iSportsTracker
Beschikbaar voor: iPhone
Prijs: Gratis, € 0,79 voor volledige versie
www.isportstracker.com

 van