Joep van Bakel – Nederlandse Wingfoil Pioniers

Sinds de introductie van de eerste wing in 2019 is in ons koude kikkerlandje een bloeiende scene ontstaan. Van freestylers en stormriders tot riviershredders en downwingers, allemaal zijn ze op hun eigen manier hooked aan deze nieuwe sport. In dit artikel stellen we Joep van Bakel aan je voor.

Joep van Bakel: Ik ben opgegroeid in Venlo aan de Maas waar ik op mijn 7de met kanosport ben begonnen. Ik deed wedstrijden, met als hoogtepunt een vierde plaats op het WK wildwater afvaart-kanoën voor junioren. Tussen mijn 18de en 23ste heb ik eerst het CIOS en vervolgens de ALO in Tilburg gedaan. Daarna ben ik terug in de kano gestapt om me te richten op vlakwater sprint- en marathonwedstrijden. In beide disciplines heb ik verschillende nationale titels behaald, met als hoogtepunt het WK in 2012, waar ik zesde werd. Rond mijn 27ste ben ik naast het kanovaren op vlak water ook begonnen aan surfskiwedstrijden, en later suppen. Ook hier heb ik nationaal meerdere titels gepakt, en een vijfde plaats op het EK op de surfski.

Joep van Bakel:‘Mijn eerste stappen met wingen laten zich het beste omschrijven als een vliegende start met de nodige crashes. Ik heb helemaal achter een bootje gaan oefenen. Nadat ik ook dat onder de knie had ben ik beide gaan combineren en op het Uitgeestermeer gaan spelen met een volledige wingfoilset. Vanaf het eerste moment was ik hooked. Iedere sessie voelde als een succes omdat ik elke keer weer iets nieuws leerde. Eigenlijk is dat nu nog steeds het geval.

Joep van Bakel: ‘Vanaf 14 knopen wind ga ik wingen. Vlakwater, freestyle, golven… ik probeer alles mee te pakken. Wanneer er minder wind staat ben ik op het water in de kano, op de SUP of surfski. Ik wil bewust ook geen grotere wing dan mijn 5 meter, wanneer ik een 6 of 7 nodig zou hebben ga ik liever op een andere manier het water op.

Joep van Bakel

‘MIJN EERSTE STAPPEN MET WINGEN LATEN ZICH HET BESTE OMSCHRIJVEN ALS EEN VLIEGENDE START MET DE NODIGE CRASHES’Joep van Bakel: ‘Voordat ik het water op ga stel ik mijzelf een doel waaraan ik wil werken. Voor mij werkt dit motiverend, zo zie ik mijn eigen progressie in deze sport. Als ik kijk naar beelden van de eerste freestyle wingcompetities of ik zie Kai Lenny met een wing Nazaré of Jaws af surfen voel ik me een absolute beginner. Maar wanneer ik in Nederland lekker aan het oefenen ben op het Uitgeestermeer of bij Wijk aan Zee of IJmuiden heb ik het idee dat ik wel een aardig niveau heb opgebouwd binnen anderhalf jaar.

Joep van Bakel: ‘Het mooiste aan wingen vind ik de vrijheid en de snelle, soepele manier om jezelf over het water te verplaatsen. Daarnaast de uitdaging in het freestylen, het golfsurfen met de wing op zee, de vriendelijke surfscene, de downwinders… eigenlijk te veel om op te noemen!’

Joep van Bakel (38) uit Assendelft Is docent Lichamelijke Opvoeding Wingt sinds februari 2020 Is meervoudig Nederlands kampioen kanovaren, suppen en surfskiën Wordt gesponsord door Fanatic, Duotone, ION, Boardguru, Supr paddles, Kanocentrum Arjan Bloem

Joep van Bakel (38) uit Assendelft Is docent Lichamelijke Opvoeding Wingt sinds februari 2020 Is meervoudig Nederlands kampioen kanovaren, suppen en surfskiën Wordt gesponsord door Fanatic, Duotone, ION, Boardguru, Supr paddles, Kanocentrum Arjan Bloem


Voor meer Wingfoil nieuws, wingsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil magazine #1 en volg ons op Facebook en Instagram!

 van