10-02-2017 - Windsurfen, Nieuws

JP Hydro Foil

Foilboarding de nieuwste trend op windsurfgebied. JP introduceerde onlangs twee nieuwe shapes voor deze nieuwe stijl van windsurfen: HYDRO FOIL 135 & 155.

Beeld: EyeFly Pacifique & John Carter

JP hydrofoil 135 135

Hydro Foil 135

Ontwikkeld door Werner Gnigler in samenwerking met Sebastian Kornum en de rest van het JP team. De 135 is een mooi all-round foilboard, geschikt voor beginners die het ‘vliegen over het water’ gevoel willen ervaren. De vorm van het board is zowel voor beginner als professionals geschikt. Diezelfde eigenschap maakt de Hydro Foil 135 ook geschikt voor racers.

De 135 is leent zich meer voor foiling dan normale slalom of freerideboards vanwege de comfortabele stance en de hefboomwerking die de lift gemakkelijk te handelen maakt. Eenmaal op de foil zorgt het neutrale platform ervoor dat je je volledig kan focussen op het besturen van de foil.

Dankzij de gelijkmatige nose rocker in combinatie met een soft tuck line, heeft het board een zachte landing wanneer de neus het water raakt. Ideaal voor beginners, omdat deze snel de neiging hebben om te nosediven. Echter gaat de speciale neus niet te snel het water in, maar lift het board weer omhoog en blijf je vliegende.

Het gelijkmatig verdeelde gewicht van het board zorgt voor een goede balans in de lucht. De staart is gevormd om de drag tijdens het liften te verminderen. Ook de rail is anders dan normale slalom en freerideboards, om te compenseren voor de benadrukte rechte stance tijdens het foilen.

Het board heeft een speciale Tuttle Box, die ook geschikt is voor normale of deep Tuttle vinnen, hierdoor kan je er ook traditioneel mee windsurfen.

HYDRO FOIL 135

Volume: 135
Width: 86 cm
Weight Pro: 7.6 kg
Weight FWS: 8.6 kg
Box: Tuttle

JP-hydrofoil 135

Hydro Foil 155

In samenwerking met het NeilPryde Design Team heeft JP een high performance foil board ontwikkeld: de HYDRO FOIL 155. Het extra grote staartoppervlak maakt het mogelijk een groter zeil te gebruiken, zodat je eerder zweeft. In vergelijking met de 135 is de 155 groter en meer geschikt voor omstandigheden met een zachtere wind en upwind zeilen.

De wijdere staart zorgt voor een goede controle in upper wind. Voor downwind zitten er een extra paar straps op het board in het midden van de staart. Hierdoor sta je dichter naar het midden van de foil en meer naar achter, voor betere controle bij chop.

De speciale cross sectie op het board zorgt voor minimale veranderingen tijdens de hull lift. Voor een foil board is dit een belangrijke eigenschap, omdat deze veel meer worden blootgesteld aan de wind dan normale boards.

Ook de HYDRO FOIL 155 komt met een speciale Tuttle Box die geschikt is voor normale of Deep Tuttle vinnen.

HYDRO FOIL 155

Volume: 155
Length: 220 cm
Width: 90 cm
Weight Pro: 8.6 kg
Box: Tuttle

JP hydrofoil 155

 

 van