Julbo EVAD-1 Fietsbril Review

Op de Bike Motion beurs zagen we hem al, de Julbo EVAD-1. Een fietsbril met head-up display, oftewel: de gegevens worden in de lens van de bril geprojecteerd. In die zin is het eigenlijk een fietscomputer in de vorm van een bril. De levering van dit stukje toekomstmuziek begon in april. Tot die tijd hadden in ieder Europees land vijf dealers twee exemplaren gekregen: een voor de verkoop, de andere als testexemplaar. Wij gingen een stukje rijden met de EVAD-1 in Nederland.

De fietsbril van Julbo

Allereerst, het concept is prachtig: je verbind de EVAD-1 met je telefoon of een ander apparaat en ziet de data van je keuze in beeld. Dit is data zoals; hartslag, snelheid, gemiddelde snelheid, hoogte, tijd, batterijduur en een klok. Op dit moment koppelt de bril met iOS of Android en een beperkt aantal gps-apparaten. Dit zou in rap tempo meer moeten worden. Als je hem voor het eerst ziet schrik je een beetje van de hoeveelheid hardware die er op het neusstukje zit gebouwd. Op dit neusstukje zit namelijk, een accu, een soort mini-beamer en een spiegeltje waarin de beamer projecteert zodat het vervolgens op de lens zichtbaar wordt. Echter als je hem oppakt blijkt de EVAD-1 nauwelijks meer te wegen dan een normale bril: 35 gram.

Julbo EVAD-1

Tijdens het dragen merk je het gewicht dan ook amper en de hierboven omschreven hardware verdwijnt dan op miraculeuze wijze uit zicht. Het zit vrijwel volledig buiten je blikveld. Je zet hem aan door op het neusstukje te drukken en presto: er verschijnt ‘Welcome’ in beeld. Om de EVAD-1 in actie te krijgen installeer je de Julbo Active Look app. Deze pair je vervolgens met de bril via Bluetooth. Vervolgens kun je door drie verschillende velden bladeren door met je vinger langs de linkerbovenhoek van de bril te ‘swipen’. Op deze manier kun je de display ook ‘muten’ als je al je aandacht even bij de weg wil hebben. Opladen doe je door het neusstukje te verwijderen en een micro-USB poort tevoorschijn te toveren. 12 uur, moet de bril zijn werk kunnen doen.

Tijd om te testen

We zetten de bril vast op als we met de auto naar de plek rijden waar we een stukje gaan fietsen. Daar is het al erg handig om je snelheid altijd in beeld te hebben. Het blijkt hier dat de informatie wat te veel in ons blikveld komt te staan en daardoor afleid. Maar eenmaal op de fiets, met ons hoofd wat meer voorover gekanteld, blijkt het juist op precies de juiste plek te zitten, namelijk op een virtuele plek links voor je op de grond.

Daarnaast is het mooi dat je de precieze plek van de projectie in de lens via de app kunt afstemmen op je voorkeur. Al snel is de informatie niet meer dan een vage gele vlek en heb je er geen enkele last van. Pas als je erop focust zie je de info scherp in beeld. Als we de Amerongse berg op gaan en het gas opengaat, merken we hoe prettig het is om voor je kijkend continu zicht op je data te hebben. Het is duidelijk dat zodra je hier aan gewend bent, je niet anders meer wil.

Even vergelijken

De bril presteert verder hetzelfde als andere high-end Julbo’s. Hij heeft de fotochrome Reactiv Performance lens met een anti-reflectie coating en aanpasbare neuspads. Een dergelijke hoogwaardige bril kost zo’n 250 euro. Dus je kunt met wat fantasie redeneren dat de meerprijs van de techniek 250 euro is, ongeveer de prijs van een goede fietscomputer. Maar beter kun je de EVAD-1 vergelijken met de eerste iPhone. Apple creëerde een platform met oneindige mogelijkheden en liet het vervolgens aan de markt om apps te ontwikkelen. De potentiële mogelijkheden van de EVAD-1 zijn dan ook eindeloos: telefoonberichten, navigatie, en wat te denken van communicatie vanuit de volgauto tijdens de koers?

Zelf ervaren?

Voor alle fietsers in de buurt van Rotterdam, Barendrecht en Numansdorp kan de bril getest worden bij de brillenwinkels van Kruithof Optiek. Ervaar zelf de revolutionaire gadget van Julbo met je eigen ogen.

De bril kost €499,- en meer informatie is te vinden op de Julbo website.


Deze review van Julbo EVAD-1 komt uit de uitgave van Wielrenblad en UP/DOWN #5 2020 die je kunt bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad of UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht.

 van