03-09-2014 - Surfen, Nieuws

Kaaskop in de Algarve

Eens in de zoveel tijd popt er ineens een topsurfer op met Hollandse roots. Onze zuiderburen duiken met regelmaat Australische of Zuid Afrikaanse surfers met Belgische roots op, maar wij hebben er ook een gevonden. Alex Botelho, een kaaskop uit de Algarve.

Beeld: Al Mackinnon

“Mijn naam is Alex Botelho. Ik ben 22 jaar oud, geboren in Markham, Canada. Ik woon in Portugal, maar ik ben dus Nederlands.”

Hoe Nederlands ben je?
“Mijn Nederlandse kant (en familienaam Keja) komt van mijn moeders zijde. Haar familie is volledig Nederlands. De Nederlandse taal heb ik thuis geleerd van mijn moeder en het contact met haar familie is ook gewoon in het Nederlands. Door hun ben ik ook bekend met de Nederlandse gewoontes. De achternaam Botelho heb ik van mijn Portugese vader. Op mijn zesde verhuisden we van Canada naar Portugal en volgde ik Portugees onderwijs.”

Daar begon je ook met surfen?
“In Portugal volgde ik al gauw zeillessen en raakte ik geïnteresseerd in de oceaan. Daarna ging ik bodyboarden. Als er maar een beetje golven stonden ging ik het water in op de stranden rond mijn woonplaats Lagos. Vanaf mijn achtste werd ik ingeschreven op een school waar naast bodyboard- ook surflessen gegeven werden. Mijn trainer Sergie Brandão overtuigde me op mijn negende om te gaan surfen en ik ben nooit meer gestopt.”

Welke rol speelt surfen tegenwoordig in je leven?
“Ik surf dagelijks. Op dit moment is het een full time job voor me waar ik vol voor ga. Tot mijn achttiende deed ik veel competities, maar op een gegeven moment wilde ik alleen nog maar reizen en op zoek gaan naar de beste golven. Ik heb het geluk dat ik daar een carrière rondom heb kunnen opbouwen.”

Waar surf je meestal?
“Als ik niet op reis ben surf ik voornamelijk op spots hier in de Algarve, maar ik kom ook veel in de regio rond Ericeira en verder naar het noorden van Portugal.”

Kom je wel eens in Nederland?
“Ik kom regelmatig in Nederland om mijn moeder en dat deel van mijn familie te bezoeken.”

Ben je een beetje bekend met de Nederlandse surfscene?
“Ik weet natuurlijk dat er gesurft wordt, maar ik heb er zelf nooit in het water gelegen. Ik heb wel een paar keer geprobeerd om met de Holland Surfing Association en andere instanties in contact te komen, maar dat is nog niet gelukt.”

Ken je wel Nederlandse surfer?
“Jazeker, ik heb veel Nederlandse surfers ontmoet, tijdens trips, maar vooral ook hier in de Algarve. Het is een populaire sur fbestemming voor vakanties, maar er zijn ook best veel Nederlandse surfers die hier (tijdelijk) wonen. Hier heb ik ook Yannick de Jager leren kennen, die komt regelmatig naar de Algarve om te trainen met de Lipkes.”

Zijn dat ook jongens waar jij je aan op kan trekken?
“Ja absoluut, Marlon Lipke komt ook uit Lagos, de stad waar ik woon. Hij is altijd iemand geweest om te bewonderen omdat hij als eerste surfer uit de Algarve de stap naar professioneel surfen heeft gezet. Luca en Joackim Guichard zijn ook jongens uit de Algarve met wie ik veel omga en samen surf.”

Wat vind je eigenlijk van het Nederlandse surfniveau?
“Van het niveau in het algemeen kan ik weinig zeggen, dan zou ik eerst in Nederland moeten surfen. Maar van Yannick ben ik wel echt onder indruk. Zeker voor iemand die in de Noordzee heeft leren surfen is het knap dat hij kan meekomen in de Europese top.”

Wat zijn je plannen en ambities?
“Mijn plannen zijn om te blijven surfen en mijzelf te blijven ontwikkelen. Qua surftechniek, maar ook in het bestuderen en vinden van de beste golven. En natuurlijk mooie foto’s en filmbeelden verzamelen voor op mijn site www.noedit.com.”

Wat was je beste trip ooit?
“De beste surftrip die ik ooit heb gemaakt was mijn reis naar het Caribisch gebied tijdens de orkaan Sandy in oktober/november 2012. Het was uniek omdat we daar misschien wel de meest perfecte golf hebben meegemaakt, met lange barrels over een zandpunt in warm water op de meest fantastische plek. Wij, (Fotograaf Al Mackinnon, en ik ) waren daar de hele tijd met z´n tweeën.”

Gaan we je ooit in Nederland in het water zien?
“Ik ben al lange tijd van plan om te surfen in Nederland, en nu ziet het er waarschijnlijk naar uit dat het echt gaat gebeuren. Ik heb er wel zin om ook die kant van mijn roots te ontdekken.”

 van