01-08-2013 - Surfen, Nieuws

Kabelsnowboarden op een zomers strand vol sneeuw!

Ondanks een start in de striemende regen werd de elfde editie van het O’Neill Surf Skate Snow & Wake Fest toch een klaterend succes onder een stralende zon. Niet de onweersbuien maar 19 vrachtwagens brachten een lading verse sneeuw naar Blankenberge die voor de dikste laag ooit op het strand zorgde. Snowboarders en skiërs konden er dankzij Snowbite aan een kabelbaan heen en weer glijden en in hun strandoutfit de gekste tricks en flips uithalen. Ondertussen bolden beginners en pro’s op alle soorten skateboards op de zeedijk, surften heel wat jongeren hun eerste golfjes, danste een volgestroomd strand blootsvoets in het zand en dienden boards als canvas voor het collectief kunstenaars van Kapow. Hét boardfestival van België slaagde opnieuw in een unieke mix van surf, skate, snow, wake en art met een finishing touch van zomerse zon!

 

[vimeo id=”71299609″ w=”700″]

 

Blankenberge // 27-28 juli

 

Op twee onweersbuien na, scheen de zon het hele weekend aan zee. Zaterdagmorgen trok de eerste storm over Blankenberge en zat de schrik er goed in,” vertelt organisator Chris Verghote. “Alle vrijdag opgebouwde tenten werden weer neergehaald maar zonder erg konden we met een uurtje vertraging van start gaan. “Tijdens dit boardfestival combineren we eigenlijk verschillende evenementen in één groots gebeuren,” gaat Chris verder. “Van op het terras van de O’Neill Beachclub zag je mensen met cocktails in de hand tussen de palmboompjes van een concert genieten terwijl vlak naast hen snowboarders voorbij vlogen en nog geen honderd meter verder surften beginners hun eerste golfjes of leerden ze rechtopstaand peddelen op een sup board, die mix is uniek!” Op de dijk rolden ook nog alle soorten skateboards heen en weer tijdens initiaties en de toppers leefden zich uit in een skatepark met zelfs een zandbak als knipoog naar het strand. Aan de voet van de pier bleven de boards stil liggen als canvas voor de kunstenaars van het creatief collectief Kapow. Meer dan twintig artiesten waren er aan het werk. “De verschillende onderdelen en communities zorgden voor een bijzonder fijne sfeer als je van het ene naar het andere kuierde, overal viel wat te beleven en van de honderdduizenden bezoekers die Blankenberge op zo’n weekend krijgt, hebben we er zeker heel wat tot de boards kunnen bekeren,” besluit Chris lachend.

– Snowboarden en skiën aan de kabel met zicht op zee –

De boys van Snowbite zorgden voor de grootste blikvanger van het evenement: freestyle snowboarden en skiën aan een kabel op het strand. “Al onze reizen en evenementen hebben een bepaald concept,” vertelt Koen Darras. “Toen we een filmpje van snowboarden aan een kabelbaan zagen, hadden we onze volgende stunt gevonden. Meer dan zes maand hebben we deze primeur voor ons land voorbereid en we zijn maar al te blij dat het goed werkt. Iedereen is enthousiast en het applaus en gejuich van het publiek bewezen dat het goed was.” De indoor skipiste Ice Mountain in Komen leverde maar liefst 350.000 kilogram sneeuw om de 800 vierkante meter onder een dikke laag te bedekken. Jumps en rails maakten de winterse speeltuin op een zomers strand af.

Verschillende kleine wedstrijdjes met 60 deelnemers zorgden het hele weekend voor een spervuur van tricks die telkens eurobiljetjes of prijzen opleverden. Skiërs Benjamin Declercq en Maxime Lemaitre zorgden voor een hoogtepunt door samen aan de kabel met een achterwaartse salto over de jump te vliegen. “Ik wist niet goed wat te verwachten en was vooral heel benieuwd,” vertelt David Vanden Boer uit Lommel, regerend Belgisch Kampioen snowboarden in twee disciplines. “Het is voor iedereen de eerste keer en net daarom extra leuk om eens te doen. Het is wat aanpassen maar werkt verrassend goed. Ik heb liever te koud dan te warm dus dit pak sneeuw tijdens een zwoele zomerdag aan zee, vind ik een heel goed idee,” lacht David. Hij moest de titel van King of the Slope aan Kevin Trammer laten die zijn wakeboardervaring goed wist te gebruiken. Elke Cogghe werd Queen en Ward Nelissen was de beste skiër.

 

– Skateboarden: Axel Cruysberghs wint titanenstrijd tussen Belgische profs –Maarten Roose en zijn Rampaffairz team bouwden één van de grootste parcours voor een wedstrijd in ons land met een houten vloer van bijna 400 vierkante meter. “De mooie set-up en de dikke prijzenpot zorgden dat we een heel hoog niveau hadden en bijna 70 deelnemers,” vertelt Maarten. België telt drie echte profs en twee van hen waren er bij. De strijd om de overwinning ging dan ook tussen de in Barcelona residerende Phil Zwijsen die twee jaar terug won en de winnaar van vorig jaar Axel Cruysberghs. “Phil ging voor de snelheid en vloog hoog en ver,” vertelt Maarten. Dat ziet er voor het publiek misschien het spectaculairst uit maar Axels trick waren toch wat technischer en zo wist hij nipt te winnen.” De winnaar was tijdens de prijsuitreiking spoorloos. “Ik was even aan het surfen,” lacht Axel. “Ik stond voor de eerste keer op een surfplank en dat maakt hier skaten met zicht op zee net zo leuk, er gebeurt heel wat tegelijk.” Cruysberghs werd onlangs nog vierde op een manche van de World Cup Skateboarding en is dus wereldtop. “Sinds ik klaar ben met mijn middelbaar is skateboarden mijn job en sinds kort maak ik deel uit van een Amerikaans team,” vertelt Axel.

 

– Boards als canvas op eiland van creatief vermaak –

Aan de voet van de Blankenbergse pier leefden meer dan tien kunstenaars zich op allerhande boards uit terwijl dj’s en bands voor de bijpassende soundtrack zorgden. Het collectief Kapow creëerde er een eilandje van zachtjes kabbelende creativiteit. Met pen, stift, verf, spuitbus en meer gingen de artiesten een auto, canvassen van tien skateboards, kartonnen muurtjes en surfplanken te lijf. “We willen niet enkel jonge kunstenaars een platform geven maar ook onze hele positief ingestelde levensstijl tentoon stellen,” vertelt Kapow locomotief Matthias Hoogewys. Het voorbije weekend mixte Matthias daarom wat stukjes van de wereld met artiesten uit de Belgische klei: Muzikanten uit Peru en Honduras, een straatartiest uit Brazilië en een Portugese tatoeëerder. Mazu Prozak pendelt tussen Europa en Brazilië en leeft zich met spuitbussen uit op al wat zijn weg kruist, van doek tot een dertien verdiepingen tellend flatgebouw in Polen. “Een auto beschilderen is zeker fun, verschillende achtergronden inspireren me want ik bereid weinig voor,” vertelt hij. De Portugees Gil Guarra zorgde misschien wel voor de opvallendste werken. Voor 45 euro kon je een tatoeage laten zetten. “België is stukken beter voor artiesten nu in Portugal alle budget voor kunst en cultuur geschrapt is,“ weet hij. “Dankzij Gil smeedden we het voorbije weekend zelfs banden voor het leven,” besluit Matthias.

 

– Partners –

Met dank aan alle partners: O’Neill, Philips, Swatch, Volvo, Red Bull, Coca-Cola, Maes, Studio Brussel, Snowbite, Ice Mountain, O’Neill Beachclub, O’Neill Footwear, Breeze Boardshop, Carver, Rampaffairz, stad Blankenberge, VYF en Fast Forward Events.

 van