29-06-2016 - Surfen, Nieuws

Kasper Hamminga

Zijn vader, de zoon van een Drentse dominee. Zijn moeder, de dochter van een Westlandse tuinder. Liefde in die mooie stad achter de duinen, en voilà, voordat je het weet heb je een zoon die het duin over trekt , aan het surfen slaat en dan zomaar de Nederlandse titel pakt.

De ouders van Kaspar Hamminga blijven er vast nuchter onder, maar deze echte landrotten van Drentse veen en Westlandse klei hebben merkwaardig genoeg een zeer gedreven Noordzeeganger voortgebracht. Kaspar, a.k.a. ‘Kareltje’, werd in 1992 geboren te ’s-Gravenzande. Tegenwoordig is hij nog zelden in het Zandse maar juist in het Haagse gedeelte van des Graven te vinden. Kaspar studeert Sport Management aan de Haagse Hogeschool en werd afgelopen jaar Nederlands Kampioen tijdens de NK Surftour. In negen jaar naar de top van Nederland is een mooie prestatie voor iemand die pas op z’n veertiende begon op een BIC 7’6.

KasperHamminga

Het verhaal begon op de heugelijke dag van 13 augustus 2006 met middelbare schoolvriend Bjorn Van der Eijk, die al een tijdje surfte. Hij had thuis nog een bodyboard en een extra wetsuitje liggen en vroeg Kaspar om mee te gaan. Op die bewuste zomerdag stonden ze samen op het ’s-Gravenzandse duin en keken uit over zee. Die wispelturige, maar soms oh zo mooie Noordzee kon het niet weerstaan om die jonge harten sneller te laten kloppen met haar meest verleidelijke dans. Kaspar: “Ik kon m’n ogen niet geloven; dat het zulk lekker weer was en er zulke mooie, cleane golven waren. Ik dacht, dat heb ik nog nooit in Nederland gezien.” Hij had gelijk. Het was on-Nederlands mooi. Ware Hollandse glorie. Over die dag wordt door de oude garde nog steeds in eerbiedige fl uistertoon gepraat als een van de mooiste dagen ooit in Nederland. Het was, al met al, een perfecte introductiedag. In het water mocht hij een paar keer proberen op het sur˜f boardje van zijn vriend en was snel verkocht. “Ik had er wel aanleg voor, dus ik was gelijk best wel stoked en ik heb voor mijn verjaardag een plankje gevraagd. Die kreeg ik toen van mijn ouders.

Zo is het eigenlijk begonnen.” In ’s-Gravenzande leerde hij al gauw wat jongens kennen die in Hoek van Holland surften. Deze jongens waren deel van een generatie surfers uit het Westland die elkaar toentertijd opzochten. “ons kent ons,” vertelt Kaspar, dus vriendschappen waren snel gesmeed. Hij werd lid van de surfclub in Hoek van Holland waar hij onder andere Tim Padmos, Michael Wetering en Erik Ringelberg ontmoette. “Ringel was een jaar ouder maar hij was al zo bezig met surfen; hij had een shortboard en was zo’n beetje de beste van de groep. Hij had best al wel een praatje, dus hij was toen mijn voorbeeld. Ik surf nog steeds veel met hem, tot de dag van vandaag.” Niet alleen jongens van zijn eigen leeftijd maar ook de oudere jongens, zoals Rob Groeneweg, David Flinterman en Jež Hogervorst konden het goed met Kaspar vinden. Al gauw werd kleine Kareltje een onmisbaar onderdeel van de groep Het was Robs moeder overigens die Kaspar zijn bijnaam gaf. Kaspar stond op een dag bij Rob thuis in de gang te wachten om te gaan surfen. Kaspar: “Toen riep z’n moeder naar boven: ‘Rob, kleine Kareltje is er!’ Dus vanaf toen heette ik kleine Kareltje, en nu Karel.”

Het groepje surfers waarbij Kaspar zich aansloot zouden zich later de West Side Locals noemen. Ze surften samen, organiseerden tripjes en in het weekend af en toe een feestje. Ze namen kleine Kareltje mee op sleeptouw. In zes weken reden zij van Nederland naar Portugal. Op deze trip, voor het eerst zonder ouders, kreeg Kaspar de smaak van het surfen en reizen pas echt goed te pakken. De WSL was een belangrijke drijfveer in de beginperiode van Kaspars surfcarrière. Het was een stimulans die, wanneer je niet uit een surffamilie komt, essentieel is als je door wilt gaan met surfen. En dat wilde Kaspar, hij wilde door. Een paar jongens van de WSL waren altijd bezig foto’s en filmpjes te schieten. Hierdoor kreeg Kaspar de exposure die hem later zou helpen aan zijn sponsoren, Protest Sportswear, TeamGAZ en Feather Fins. “Zo probeerden we elkaar te stimuleren en te helpen in de sport die we allemaal zo mooi vonden. En vinden, nog steeds.”

Alhoewel Kaspar als Westlander natuurlijk het liefst op zijn stomping grounds, het strand van s-Gravenzande surft, is hij inmiddels even verslingerd geraakt aan Scheveningen. Niet in de laatste plaats omdat zijn grote liefde Dominga Valdes voornamelijk hier te vinden is, maar ook omdat het altijd lekker druk is in het water. Het sociale aspect een babbeltje in het water, de vrienden die hij eraan heeft overgehouden is voor Kaspar een van de mooiste dingen aan de sport. Op Scheveningen lig je nooit alleen. Daarbij kan hij het hoge niveau in het water zeer waarderen. De stevige concurrentie op de Noord haalt het beste in hem naar boven. “In Scheveningen liggen de beste surfers van Nederland. Vaak ligt GAZ teammaatje Robin Kersbergen in het water. Soms komt Pascal v.d. Mast langs, Yannick de Jager en Roy ‘de Beuker’ van Eijk woont er ook tegenwoordig. Als ik met die mensen surf dan voel ik me uitgedaagd. Als ik in m’n eentje ergens lig dan ben ik wel lekker aan het surfen, maar dan voel ik niet die pressure. En ik vind het juist leuk om dat op te zoeken.”

KasperHamminga1

Het kunnen presteren onder druk is Kaspar afgelopen jaar goed van pas gekomen. Na twee stops van de NK Surftour 2015, in St. Girons en Scheveningen, eindigde Kaspar voor het eerst als nummer één. De titel is hem uiteraard niet zomaar komen aanwaaien. Kaspar heeft in het jaar voordat hij won hard getraind. Dit doet hij drie keer per week bij Gezond Aan Zee in Scheveningen. Hier volgt hij een topsportprogramma, opgezet door Stefan Koper en Ruurd Mosterd. Het programma biedt niet alleen een gepersonaliseerd kracht- en conditieprogramma met videoanalyse en feedback, maar ook mentale coaching, voedingsdeskundigen, en de benodigde fysiotherapie en stretching. Alle begeleiding ter land en ter zee die je nodig hebt om surfen als topsport te beoefenen. Beach volleyballer Dirk Boehlé trainde afgelopen jaar ook bij GAZ en had net als Kaspar ambities om Nederlands kampioen te worden. Kaspar: “Samen deden we die training en met hetzelfde doel. Vervolgens is Dirk Nederlands kampioen geworden, en ik ook. Ondanks dat je elkaar niet kent en verschillende sporten beoefend, hebben we elkaar onwijs kunnen helpen. Soms heeft de een geen zin om maandagochtend te trainen, en dan heb je iemand die zegt: ‘Hup, schiet op,’ en andersom is dat precies hetzelfde geweest.”

Na zijn overwinning van vorig jaar wil Kaspar het wedstrijdsurfen verder oppakken. “Hoe meer pressure ik heb, hoe meer ik de wil heb om te winnen, des te beter ik ga surfen. En dat wil ik, lekker surfen dat geeft me een goed gevoel. Door veel wedstrijden te surfen ben ik waar ik nu ben, en ik ben niet van plan om daarmee te stoppen voorlopig.” Hij heeft vorig jaar gemerkt dat winnen niet alleen een kwestie van fysieke, maar ook mentale kracht is. Door de mentale coaching vanuit GAZ is hij zich bewuster geworden van gedachtes die hem tijdens wedstrijden negatief kunnen beïnvloeden. “Door die bewustwording kan ik die negatieve gedachtes uitschakelen en dat heeft mij vorig seizoen echt geholpen. Ik denk dat dat heel belangrijk is.” Naast de mentale coaching wil Kaspar ook in het buitenland gaan trainen met een coach die veel ervaring heeft op het gebied van wedstrijdsurfen. Soms kan een kritische blik van iemand die je niet kent precies zijn wat je nodig hebt om bepaalde elementen in je surftechniek naar een hoger niveau te trekken. Bovendien wil hij internationale wedstrijden gaan bezoeken om meer ervaring op te doen, zoals de Engelse Surf Tour, de Qualifying Series in Frankrijk en wellicht de World Surfing Games.

Ondanks zijn voorliefde voor wedstrijdsurfen denkt Kaspar niet nog pro-surfer te gaan worden. Alhoewel hij dit vooruitzicht wel in z’n achterhoofd houdt, is hij niet van plan om zijn leven daarvoor opzij te zetten. “Het is altijd goed een doel voor ogen te hebben om hiermee het beste uit jezelf te halen. Op dit moment haal ik hier veel voldoening uit, maar ik denk ook aan de toekomst.” Om deze reden is hij de Sport Management opleiding op de Haagse Hogeschool gaan doen. De marketing afdeling van een merk runnen of evenementen organiseren zijn dingen die hij wel als realistische opties voor de toekomst ziet. Daarnaast haalt hij veel voldoening uit het stimuleren van jonge kids voor de surfsport. “Bijvoorbeeld kinderen uit de Schilderswijk op de een of andere manier te laten sporten, dan wel kennis te laten maken met surfen of sowieso een gezonde levensstijl.” Als trainer bij de HSA ziet hij dat er een nieuwe generatie van talentvolle jonge surfers aankomt waarvan hij hoopt dat ze gewoon lekker gaan knallen. Zijn advies om echt goed te worden is simpel: Een doel formuleren met daarbij een plan, veel uren in het water maken, en gretig zijn. “Als je goed wil surfen dan moet je gretig zijn. Je moet willen, beter willen worden. Ik wil niet zeggen, je moet winnen als iemand het niet leuk vind om wedstrijden te surfen dan kan dat maar je moet wel gretig zijn om beter te worden.”

Zijn inspiratie haalt Kaspar uit zijn idool Mick Fanning, die hij een ‘wedstrijdmachine’ noemt. Het feit dat je kunt zien dat Mick een echte werker is en zijn succes hem niet is komen aanwaaien, vindt Kaspar een mooi gegeven. Micks focus tijdens wedstrijden is iets wat Kaspar ook bewonderd. Net als zijn idool blijft Kaspar niet alleen in wedstrijden, maar ook in het dagelijks leven zeer gefocust: studie afmaken, zijn titel verdedigen, en wat internationale ervaring opdoen. “Dat zijn mijn doelen tot nu toe. Zat toch, of niet?”

Tekst : Josephine Leer touwer

Beeld: Jan Bijl

Dit is een artikel uit het eerste 6|Surf magazine van 2016. Je kan het magazine in de webshop kopen of word voor het gemak abonnee zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt.

6SURF - Newsletter banner - 615x85

 van