28-06-2010 - Kitesurfen, Nieuws

Katja Roose Europees kampioene kitesurfen

Katja Roose (29) is tijdens het Europees Kampioenschap Kitesurfen in Duitsland eerste geworden in de discipline course racing. Ruim 70 deelnemers van 16 nationaliteiten streden afgelopen week in Sylt om de Europese titel. In dit zeer sterke veld van deelnemers wist Roose de meeste races op haar naam te zetten en sleepte daarmee de Europese titel in de wacht. Rolf van der Vlugt (28) deed het erg goed bij de mannen en eindigde op een knappe tweede plek.

Het kitesurfevent vond plaats op het Brandenburger strand van Sylt, recht voor de drukke boulevard. De wind liet het helaas regelmatig afweten, waardoor de freestyle discipline niet gevaren kon worden. Voor course racing is minder wind nodig. In totaal konden er 14 races gevaren worden verspreid over 3 dagen. Ruim voldoende voor een goede ranking.

Roose, geboren in Vlissingen en woonachtig in Scheveningen, won 6 races. Een verrassende prestatie aangezien de top van de vrouwen aanwezig was, waaronder huidig wereldkampioene Kari Schibevaag (NOR), tweevoudig wereldkampioene Steph Bridge (GBR) en Frans kampioene Carolien Adrien.
De strijd om de eerste plaats ging tussen Roose, Brigde en Adrien. De drie vrouwen waren zeer aan elkaar gewaagd. Elk klein foutje werd door de ander afgestraft. Bij sommige races was er slechts een boardlengte verschil op de finishlijn. Roose presteerde uiteindelijk het meest constant.

Van der Vlugt leverde een stevige strijd tegen de nummer een van de wereld ranglijst Bruno Sroka(FRA). Van der Vlugt klom sterk op van een derde naar een tweede plaats, maar moest helaas Sroka op slechts 0.3 punt voor zich laten. Nederlanders Bram Hoogendijk en Harry Hensen werden respectievelijk negende en vijftiende.

In het verleden was Katja Roose onder andere actief in het speed kitesurfen. In 2008 zette zij het Nederlandse snelheidsrecord voor vrouwen op haar naam met 73,3 km/u. Dit record staat nog steeds en daarmee is Roose de snelste, door wind gedreven, vrouw op het water. Daarnaast was zij in 2007 en 2008 derde van de wereld in de speed discipline.
Van der Vlugt heeft het snelheidsrecord voor mannen in handen met 87,7 km/u. Ook hij was in het verleden actief in het speed kitesurfen en was 4de van de wereld in 2007 en 2008.

Uitslag Europees kampioenschap course racing 2010

Ranking dames

1. Katja Roose (NED)

2. Carolien Adrien (FRA)

3. Steph Bridge (GBR)

Ranking heren

1. Bruno Sroka (FRA)

2. Rolf van der Vlugt (NED)

3. Julien Kerneur (FRA)

9. Bram Hoogendijk (NED)
15. Harry Hensen (NED)

 

 

         Delen

 


Access kiteboard magazine  – Abonnee worden?


 van