Kite care 2024: 9 Tips om Je Kite Lang in Topconditie te Houden

Een beetje kite kost tegenwoordig al snel meer dan 1.500 euro. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe aanwinst zo lang mogelijk goed blijft? Negen tips.

Tekst Mart Kuperij

1. Voorkomen is beter dan genezen

Kite care 2024 – Inspecteer je kite voordat je het water op gaat. Check voor eventuele schade aan de leading edge, en het doek zelf (canopy). Dit kun je vrij eenvoudig doen door je kite (letterlijk) tegen het licht te houden, waarbij gaatjes er als lichtstralen doorheen komen. Kleine gaatjes zijn meestal goed te repareren met de bij je kite geleverde plakkers, of haal een reparatiekitje bij je surfshop. Als het een groter gat is, kun je met dacrontape aan de gang, of hij moet naar een reparateur gebracht worden.

Check ook de ventielen en de tubes tussen de LE en de struts. Met de tijd zullen deze wat uitdrogen en kunnen ze kleine scheurtjes of barsten gaan vertonen.

2. Uit de zon!

Kite care 2024 – De grootste vijand van je kite – een onvrijwillig contact met scherpe obstakels daargelaten – is zonlicht. Kites zijn behandeld met een speciale coating die ervoor zorgt dat het doek beter bestand is tegen uv-straling en minder water opneemt, maar helaas lost deze coating met de tijd (en zon!) alsnog op. Het resultaat is een dunner doek dat langer nat blijft en een kite die minder ‘crisp’ aanvoelt. Het is dus zaak om je kite voor of na je sessie niet te lang opgepompt in de zon te laten liggen.

Ook de wind speelt een belangrijke rol bij het slijten van je kite. Het constante klapperen op het strand verzwakt de structuur van het doek – vergelijkbaar met een vlag die lang in de wind hangt –, verwijdert de beschermende coating en zorgt er zo niet alleen voor dat hij minder lang meegaat, maar ook dat de performance minder wordt.

3. Hitte

Kite care 2024 – Hou je kite waar mogelijk niet te lang in een warme omgeving, zoals je auto. Hitte kan ervoor zorgden dat de ventielen gaan delamineren en maakt dat plastic en rubberen onderdelen broos worden.

4. Zand

Kite care 2024 – Probeer te voorkomen dat er zand in je bladder komt. Check je pompslang op achtergebleven zandkorrels voordat je je kite opblaast of pomp vooraf standaard een paar keer vrije lucht. Check ook even of er geen zand of schelpjes tussen je leading edge en het doek zitten. Op deze plek wordt de canopy strak tegen de LE gedrukt en kan een schelpje meteen een gat veroorzaken.

5. Afspoelen

Kite care 2024 – Als je kite onder de modder of zand zit kun je hem na je sessie afspoelen met water. Echt nodig is het niet; zorgt er vooral voor dat je in dit geval de kite naderhand goed laat drogen.

6. Zandvrij oprollen

Kite care 2024 – Probeer je kite waar mogelijk na gebruik zandvrij op te rollen. Zand werkt een beetje als schuurpapier, niet goed dus voor je doek. Als je toch het halve strand mee hebt genomen, laat je kite thuis dan drogen en veeg naderhand het zand eraf.

Tot welk formaat je je kite oprolt hangt af van de tas waarin hij zit. Zorg er bij het oprollen voor dat je LE niet gedraaid zit maar leg hem netjes vlak. Rol je kite ook niet te strak op, dit kan rimpels en kleine scheurtjes in de vezels van de canopy veroorzaken die de performance verminderen.

7. Niet hangend drogen

Kite care 2024 – Laat je kite na je sessie altijd even opdrogen. Dit is beter voor het materiaal en voorkomt schimmels. Doe dit niet hangend aan de leading edge; hierdoor kunnen de bladders gaan verzakken, met als gevolg dat ze de volgende keer niet op de goede plek zitten. Leg je kite op de grond of hang hem over een breed object zoals een tafel.

8. Bar en lijnen

Kite care 2024 – Spoel na je sessie je bar en lijnen af met zoetwater. Dit is gelijk een goed moment om te checken hoe het staat met de kwaliteit van de lijnen en losse onderdelen zoals de quick-release en je safety leash. Ga bij slijtage of breuken liever niet doe het zelven, maar vervang de kapotte onderdelen of breng je bar naar een specialist om hem te laten repareren. Nu je toch bezig bent: check ook even je kite knife om te zien of die nog scherp genoeg is. Je leven kan ervan afhangen, dus better safe than sorry!

9. Vergeet je pomp niet!

Kite care 2024 – Ook je pomp kan zo nu en dan wel wat liefde gebruiken. Na verloop van tijd hoopt zand en ander vuil hoopt zich op aan de binnenkant van de pomp. Naast dat pompen meer kracht kost en het langer duurt voordat je het water op kunt, kan er zo ook zand in de bladder van je LE komen. Schroef je pomp open en maak de binnenkant goed schoon. Je kunt dit doen met een doek en ontsmettingsalcohol. Als hij schoon en zandvrij is breng je een kleine hoeveelheid vaseline/siliconenspray aan rond de pompafdichtingen, zodat de pomp weer soepel (en stil!) zijn werk kan doen.

Tip

Kite care 2024 – Schep geen los zand op je kite om te voorkomen dat hij wegwaait, maar gebruik liever een zandzak. Zo voorkom je onnodig schuren van de canopy.


Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Volg ons dan op Instagram en Facebook! Vergeet ook niet de nieuwste editie van Access Kiteboard Magazine 2024 te bestellen. Benieuwd naar boeiende en interessante blogberichten over kitesurfen? Klik hier! Wilt u ook graag abonnee worden van onze Access Kiteboard magazine? Klik dan hier

 van