05-04-2011 - Kitesurfen, Leesvoer

Kite review: Best Kahoona 9.5 & 13.5

In de Westelijke Sahara, het Zuiden van Marokko, besloot Best haar nieuwe Kahoona te presenteren. De Kahoona is het antwoord van Best op de delta beweging. Na het succes van F-One met de Bandit kon Best niet achterblijven. De Kahoona kwam voor het eerst uit in 2009 en met de feedback van die kite is de Kahoona V2 tot stand gekomen. De kite oogt totaal anders dan de eerste Kahoona, maar dat komt voornamelijk door de complete grafische metamorfose.

Tekst: Stefan van der Kamp

Voor wie
Oorspronkelijk is de Kahoona op de markt gezet als een kite voor beginners. De kite is de goedkoopste uit de Best serie en scheelt meer dan zeventien euro per vierkante meter met de Waroo. Volgens Richard Siwaletti van Best is het een misverstand dat ze kites tegen een gunstige prijs kunnen leveren, omdat ze goedkopere materialen zouden gebruiken. Het is volgens hem het resultaat van het distributiesysteem van Best waarbij importeurs worden omzeild en rechtstreeks aan de shops wordt verkocht vanuit enkele internationaal gepositioneerde opslagplaatsen. Omdat de Kahoona de meest basic kite van Best is zitten er geen verstelopties op de kite, waarmee de draaisnelheid en/of de bardruk kan worden aangepast. Dat is een positief punt voor beginners, want op deze manier is het makkelijker om de kite aan te sluiten. Naast beginners richt Best zich met de Kahoona ook op de golfrijders. De delta vorm staat erom bekend iets verder terug te staan in het windvenster dan de traditionele SLE. Dit zorgt ervoor dat de kite bij het afrijden van een golf minder snel uit het windvenster wordt gevaren en eerder druk kan leveren bij het aantrekken van de bar.

Techniek voor prestaties
Eén bevestigingspunt voor de stuurlijnen van de kite. Een bescheiden bridle om de powerlijnen aan vast te maken en de delta is klaar om te vliegen. De bevestigingspunten van de bridle zitten niet op de buitenkant van de leading edge, maar zijn er netjes in verwerkt. De tips van de Kahoona zijn ten opzichte van vorig jaar veranderd qua vorm en ook de geometrie heeft Peter Stiewe onder handen genomen. De segmenten van de leading edge zijn door middel van een nieuwe zoom aan elkaar gemaakt, waarmee volgens Best een sterkere leading edge constructie is ontstaan. De tijd zal leren of deze methode vrucht zal dragen. Voor nu kon Access niet de durabiliteit testen, maar wel de vliegeigenschappen van de kite aan den lijve ondervinden.

Wat als we de kite gebruiken waarvoor hij bedoeld is
Dakhla in het Zuiden van Marokko staat bekend om haar windzekerheid. En het klopt, want waaien deed het een week lang in maart. Wel niet al te hard, maar dat kwam goed van pas om de herstartbaarheid van de kite te testen. De Kahoona slaagde met vlag en wimpel. Het waaide echter de meeste dagen in Dakhla zo weinig dat een gemiddeld Nederlandse kiter niet het water op zou gaan. Maar voor de golfrijders is er nog een bepalende factor die meespeelt in het aanlokkelijk maken van een kitedag: swell. En laat dat nou juist in overvloed aanwezig zijn als Access in de Westelijke Sahara is. Op de tweede dag trekt een karavaan 4×4’s weg uit het woestijnkamp om richting de wavespot te gaan. Een vrachtwagen gevuld met surfboards en Kahoona’s in alle maten achtervolgt ons. Als we langs de kust rijden beuken de golfen al tegen de kant aan en beginnen de volwassenen in de 4×4 te kraaien van plezier, als een stel kleuters in de speeltuin. Aangekomen bij de spot blijken de golven twee tot drie meter hoog te zijn en vergezeld te worden van een licht sideshore windje, die in de loop van de dag aantrekt. De eerste surfboards worden uit de truck getrokken en snel wordt een breed arsenaal aan Kahoona’s opgepompt. De lucht vult zich met een gekleurd palet van Best delta’s en de eerste Marokkaanse golven worden afgereden. Omdat de wind licht is en de lijnen vaak genoeg ‘slack’ komen te hangen valt allereerst de stabiliteit van de kite op. De kite komt niet meteen als een baksteen uit de lucht donderen en er is nog genoeg reactietijd om weer druk op de lijnen te brengen. De dagen met swell in Dakhla zijn talrijk en de ene golfdag volgt op de andere. De Kahoona geeft veel vertrouwen in de golven door haar stabiliteit Het is zeker niet de snelste delta op de markt qua draaisnelheid, maar Best pretendeert ook niet dat de kite dat is.

Bar & Safety
Het is niet ongewoon bij de kitemerken dat de bar nog niet af is zodra een nieuw product wordt gepresenteerd. Dit keer was het weer zover en kreeg Access de beschikking over een prototype bar waar nog het één en ander aan moest worden bijgeschaafd. De grip van de nieuwe bar voelde in ieder geval prima aan de handen. Geen irriterende randjes in de grip. De bar was goed in het midden vast te houden. De floaters herbergen verstelpunten, zodat je snel aan de kant van de bar de stuurlijnen in lengte zou kunnen verstellen.

Er zit een swiffel op de chickenloop, die op het prototype nog moeizaam draaide, maar daar is beloofd verandering in te brengen. Net als dat de safety soms nog te snel open ging. Maar dat is aan de andere kant beter dan een safety die weigert. In ieder geval werd ook op dit punt beterschap beloofd en ziet de bar er veelbelovend uit.

Conclusie
De merken met delta’s hebben er met de Best Kahoona een geduchte concurrent bij. De kite is stabiel en wekt vertrouwen. De makkelijke herstartbaarheid zorgt ervoor dat de kite geschikt is voor beginners. Dat de kite niet de snelst pivoterende is op de delta markt zal door andere worden weggewuifd met het argument prijs.

Maten en prijs
Maat – Zonder bar – Met vierlijns bar

5.5    –  € 569,-     – € 868,-

7.5    – € 619,-      – € 918,-

9.5    – € 679,-      – € 978,-

11.5   – € 769,-     – € 1068,-

13.5   – € 859-      – € 1158,-

Meer informatie:
Best 0031 6 49943737 / www.bestkiteboarding.com

 

 van